Baklada (Vicia
faba L.) kök çürüklüğü ve solgunluk önemli hastalıklardır. Bu araştırma,
bakla çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının kök çürüklüğü ve solgunluk etmeni
funguslarına etkisinin araştırılması amacıyla tarla şartlarında yürütülmüştür.
On adet bakla çeşidi (Black Lazer, Tolera, Seher, Gölyaka, Lara, Otona, Sakız,
Sevilla, Sultan ve İnci) 3 farklı dönemde (14, 28 Mayıs ve 11 Haziran) ekilmiş
ve bakla çeşitlerinde kök çürüklüğü ve solgunluk hastalıklarının çıkışında ekim
tarihinin etkili olduğu saptanmıştır. Bakla bitkilerinin kök ve gövdelerinden
sıklıkla Fusarium spp., Rhizoctonia spp. ve Verticillium spp. izole edilmiştir. Rhizoctonia spp. ve Verticillium
spp. en sık 14 Mayıs ekiminde izole edilirken, Fusarium spp. 11 Haziran ekiminde izole edilmiştir. Bakla çeşitleri
arasında da kök çürüklüğü ve solgunluk etmeni fungusların izolasyon sıklıkları
arasında farklar tespit edilmiştir. Sakız bakla çeşidinde Fusarium spp. ve Rhizoctonia spp.’nin
en yüksek izolasyon sıklığı saptanırken, Verticillium
spp.’nin en yüksek izolasyon sıklığı Otona çeşidinde saptanmıştır.
Root rot and wilt are important diseases of faba bean (Vicia faba L.). The
research was conducted under natural field conditions to determine the effect
of different sowing dates on root rot and wilt fungi of faba bean (Vicia faba) varieties. Seeds of ten faba bean varieties (Black Lazer,
Tolera, Seher, Gölyaka, Lara, Otona, Sakız, Sevilla, Sultan and İnci) were sown
on three different dates (May 14, 28 and June 11). The sowing date
significantly influenced the root-rot and wilt diseases of faba bean cultivars.
Fusarium spp., Rhizoctonia spp. and Verticillium
spp. were the most frequently isolated fungi from the infected stem and root
samples of faba bean. Rhizoctonia spp.
and Verticillium spp. showed the most
frequently isolated fungi on May 14 while Fusarium
spp. was the most frequently isolated fungus on June 11. Isolation
frequency of root rot and wilt fungi were differences significantly among the
faba bean varieties. Fusarium spp.
and Rhizoctonia spp. showed the
highest isolation frequency in faba bean variety Sakız while Verticillium spp. showed the most
isolation frequency in Otona.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2016 |
Submission Date | February 25, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 29 Issue: 3 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.