Bu çalışma; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Haymana Araştırma ve
Uygulama Çiftliği’nde 2007-2008 ve 2008-2009 yetiştirme dönemlerinde
yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak 17
ekmeklik buğday çeşidi ile yürütülen bu araştırmada; çeşitlerin verim ve verime
etkili bazı unsurların farklı iki yılda değişimlerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. İklim
koşulları açısından araştırmanın yürütüldüğü iki yetiştirme dönemi, uzun yıllar
ortalamasına göre oldukça farklılık göstermiştir. İncelenen tüm özellikler
bakımından yıllar arasında farklılık önemli bulunmuş bu nedenle yıllar
birleştirilmeden ayrı ayrı değerlendirilmiştir. İncelenen tüm özellikler
yönünden çeşitler arasındaki farklılıklar da önemli bulunmuş ve çeşitler
gruplandırılmıştır. En düşük ve en yüksek değerlere göre sırasıyla birinci ve
ikinci yıl; metrekarede fertil başak sayısı 253.8-385.0 ve 306.3-532.5 adet,
başakta fertil başakçık sayısı 13.85-20.03 ve 15.60-20.20 adet, başakta tane
sayısı 22.58-43.75 ve 26.18-50.43 adet, başakta tane verimi 0.818-1.626 ve
1.090-2.253 g,
birim alan tane verimi 127.5-192.2 ve 219.2-420.2 kg da-1, bin tane
ağırlığı 28.08-34.12 ve 33.36-45.23
g arasında değişim göstermiştir.
Glu-A1 lokusunda; 11 çeşit 2*, 4 çeşit 1 bandına sahip olup, 2 çeşitte ise bant
bulunmamıştır. Glu-B1 lokusunda; 10 çeşit 7+8, 3 çeşit 7+9, 3 çeşit 17+18
bantları ve 1 çeşit ise 7 bandı taşımaktadır. Glu-D1 lokusunda; 11 çeşit 5+10,
6 çeşit ise 2+12 bantlarına sahiptir.
This study was carried out at the Ankara University, Faculty of Agriculture, Haymana Research and Application Farm during 2007-2008 and 2008-2009 growing seasons. In this research, the aim of this study was to determine the variation of yield and some of the yield components that affect yield on different varieties in two years. The experiments were conducted with four replications in randomized complete block design with 17 bread wheat varieties. In terms of climate conditions, the two growing cycles in which the study was conducted were considerably different compared to average of long years. The results obtained for the analyzed parameters per year were significantly different; therefore, the years were separately evaluated. The differences among the varieties in relation to all characteristics taken into account were found out to be important so the varieties were grouped. According to minimum and maximum values of the varieties for the first year and second year respectively, fertile spike number per square meter ranged from 253.8 to 385.0 and it varied from 306.3-532.5, number of fertile spikelets per spike 13.85-20.03 and 15.60-20.20, number of grain per spike 22.58-43.75 and 26.18-50.43, grain weight per spike 0.818-1.626 g and 1.090-2.253 g, grain yield 127.5-192.2 kg da-1 and 219.2-420.2 kg da-1, 1000 kernel weight 28.08-34.12 g and 33.36-45.23 g. Band 2* (in 11 varieties), band 1 (in 4 varieties) and no band (in 2 varieties) on Glu-A1 locus have been determined. Bands 7+8 (in 10 varieties), bands 7+9 (in 3 varieties), bands 17+18 (in 3 varieties) and band 7 (in one variety) on Glu-B1 locus have been determined. Bands 5+10 (in 11 varieties), bands 2+12 (in 6 varieties) on Glu-D1 locus have been determined.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2019 |
Submission Date | August 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 32 Issue: 1 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.