Research Article
BibTex RIS Cite

Süzme ve petekli balların pestisit, naftalin ve antibiyotik kalıntıları bakımından karşılaştırılması

Year 2019, Volume: 32 Issue: 3, 453 - 459, 01.12.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.592492

Abstract



Bu çalışmada bal örnekleri içerisindeki pestisit,
naftalin ve antibiyotik kalıntılarını belirlemek ve süzme ve petekli bal
örneklerini kalıntı içeriği bakımından karşılaştırmak amaçlanmıştır. Antalya
ili Akseki ve İbradı ilçelerinde arı yetiştiricilerinden alınan toplam 60 adet
bal örneğinde 330 adet pestisit bileşeni, 25 adet antibiyotik bileşeni
ve naftalin kalıntı analizi
sıvı
kromatografi tandem kütle spektrometre (LC-MS/MS)
ve gaz kromatografi kütle spektrometre (GC-MS) cihazları kullanılarak
yapılmıştır. Her bir arıcıdan bir adedi eski bir adedi yeni olmak üzere toplam
30 dolu çerçeve petekli bal alınmış ve her çerçeve petekli bal ikiye ayrılarak
yarısı süzülmüş, yarısı da petekli olarak etiketlenmiş ve analiz edilmiştir. Analiz
sonucunda, incelenen 330 adet pestisit ve 25 adet antibiyotik bileşeni
kalıntısı hiçbir örnekte bulunmamıştır. Yalnız üç adet petekli bal örneğinde
3.0, 3.9 ve 8.9
μg kg-1 düzeyinde naftalin
kalıntısı tespit edilmiştir. Ancak bu üç örnekte de naftalin kalıntı düzeyi,
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde naftalin için belirtilen 10
μg kg-1 düzeyinin altındadır. Naftalin içeren üç çerçeve
petekli balın yarısından alınan süzme bal örneklerinde, naftalin kalıntısına
rastlanmaması petekli balların süzme ballara göre naftalin kalıntısı bakımından
daha fazla risk taşıdığını göstermektedir. Sonuç olarak, ülkemiz ballarındaki
kalıntı sorununun çözümüne
arıcıların eğitimi, hızlı
ve ucuz kalıntı analiz ve izleme tekniklerinin geliştirilmesi gibi bazı
uygulamaların önemli katkı sağladığı anlaşılmaktadır.



Supporting Institution

Akdeniz Üniversitesi

Project Number

FYL-2710

Thanks

Bu çalışma “Süzme ve petekli balların pestisit, naftalin ve antibiyotik kalıntıları bakımından karşılaştırılması” başlıklı Yüksek Lisans Tezi’nden özetlenmiştir ve Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından FYL-2710 nolu proje ile desteklenmiştir.

References

  • Açar ÖÇ (2015) Pestisit analizleri eğitim notu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulusal Gıda Referans Laboratuarı, Ankara.
  • Anonim (2012) Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği, Tebliğ No: 2012/58, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Resmi Gazete, 27.07.2012 ve 28366 sayı.
  • Anonim (2018) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, https://www.tarimorman.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/HAYGEM.pdf. Erişim 24 Aralık 2018.
  • Beyoğlu D, Omurtag GZ (2007) Occurrence of naphthalene in honey consumed in Turkey as determined by high pressure liquid chromatography. Journal of Food Protection 7: 7-15.
  • Derebaşı E, Bulut G, Col M, Güney F, Yaşar N, Ertürk Ö (2014) Physicochemical and residue analysis of honey from black region of Turkey. Fresenius Environmental Bulletin 23(1): 10-17.
  • Gölge Ö, Hepsağ F, Kılınççeker O (2017) Determination of naphthalene levels of honey in eastern mediterranean region. ADYÜTAYAM 5(2):14-23.
  • Gül A (2008) Türkiye’de üretilen bazı balların yapısal özelliklerinin gıda güvenliği bakımından araştırılması. Doktora Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay.
  • Gürel F (2012) Arıcılık sektörü ve etik ilkeler. TSE Standart Ekonomik ve Teknik Dergi 601: 74-79.
  • Gürel F (2015) Balda taklit ve tağşiş. Arıcılık Araştırma Enstitüsü Arıcılık Araştırma Dergisi 7(13): 2-4.
  • Karacaoğlu M, Uçak Koç A, Çerçi A (2012) Assessment of naphthalene residues in beeswax foundations stored in windscreen cabinets. Asian Journal of Animal Science 6(1): 42-46.
  • Lehotay S, Neil MO, Tully J, Valverde A, Contreras M, Mol, et al. (2007) Determination of pesticide residues in foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate: Collaborative study. Journal of AOAC International 90(2): 485-520.
  • Saygılı M (2017) Kırklareli ilinde arıcılık faaliyeti yapan üreticilerden toplanan peteklerde antibiyotik ve pestisit kalıntısı aranması. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ.
  • Selçukoğlu E (1999) Çukurova Bölgesi’nde toplanan bal örneklerinden amitraz ve fulvalinate kalıntılarının belirlenmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Şireli T (2013) Süzme ballarda GC-MS metodu ile naftalin kalıntısının incelenmesi. Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesi Sonuç Raporu, BAP No: 12H3338002, Ankara.
  • Tosunoğlu H (2015) Bursa ilinde satışa sunulmuş balların naftalin kalıntısı yönünden incelenmesi. Uludağ Arıcılık Dergisi 15(2): 41-46.
  • Tutkun E, İnci A (1992) Bal arısı zararlıları hastalıkları ve tedavi yöntemleri. Demircioğlu Matbaacılık, Ankara.
  • Uludağ R (2008) Ege bölgesinde tüketime sunulan ballarda sülfonamid kalıntılarının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Zai IUM, Rehman K, Hussain A (2013) Detection and quantification of antibiotics residues in honey samples by chromatographic techniques. Middle-East Journal of Scientific Research 14(5): 683-687.

Comparison of liquid and comb honeys for pesticide, naphthalene and antibiotic residues

Year 2019, Volume: 32 Issue: 3, 453 - 459, 01.12.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.592492

Abstract

This study was aimed to determine
pesticide, naphthalene and antibiotic residues in honey and to compare these
residues in liquid and comb honeys. A total of 60 honey samples were collected
by beekeepers in Antalya (Akseki-Ibradı) and analyzed for 330 pesticide
compounds, 25 antibiotic compounds and naphthalene residues using liquid
chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) and gas chromatography mass
spectrometry (GC-MS). Two full frames of comb honey (old, dark and fresh,
white) were obtained by same beekeepers directly from the colony.
Each full frame of comb honey was divided
into two portions to compare residue content between comb honeys and liquid
honeys. The first portion of honeycomb was extracted
and the second one retained original form.
Residues of 330 pesticide compounds, and 25 antibiotic compounds were not detected in the analyzed honey samples.
Only three
comb honey samples
were contaminated with

naphthalene at
3.0 μg kg
-1, 3.9 μg kg-1, and 8.9 μg kg-1.
However, these
naphthalene residues detected were below the
maximum residue limit
(10 μg kg-1) prescribed
in the Turkish Honey Codex.
The
absence of naphthalene residues in the liquid honey samples derived from
these three contaminated comb honey samples shows that comb honeys carry a higher risk of naphthalene
residue than the liquid honeys.
In conclusion, some practices such as the training of beekeepers,
development of relatively quick and inexpensive residue analyze techniques and
strict residue monitoring systems have been effective to
prevent residues in Turkish honeys.

Project Number

FYL-2710

References

  • Açar ÖÇ (2015) Pestisit analizleri eğitim notu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulusal Gıda Referans Laboratuarı, Ankara.
  • Anonim (2012) Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği, Tebliğ No: 2012/58, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Resmi Gazete, 27.07.2012 ve 28366 sayı.
  • Anonim (2018) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, https://www.tarimorman.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/HAYGEM.pdf. Erişim 24 Aralık 2018.
  • Beyoğlu D, Omurtag GZ (2007) Occurrence of naphthalene in honey consumed in Turkey as determined by high pressure liquid chromatography. Journal of Food Protection 7: 7-15.
  • Derebaşı E, Bulut G, Col M, Güney F, Yaşar N, Ertürk Ö (2014) Physicochemical and residue analysis of honey from black region of Turkey. Fresenius Environmental Bulletin 23(1): 10-17.
  • Gölge Ö, Hepsağ F, Kılınççeker O (2017) Determination of naphthalene levels of honey in eastern mediterranean region. ADYÜTAYAM 5(2):14-23.
  • Gül A (2008) Türkiye’de üretilen bazı balların yapısal özelliklerinin gıda güvenliği bakımından araştırılması. Doktora Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay.
  • Gürel F (2012) Arıcılık sektörü ve etik ilkeler. TSE Standart Ekonomik ve Teknik Dergi 601: 74-79.
  • Gürel F (2015) Balda taklit ve tağşiş. Arıcılık Araştırma Enstitüsü Arıcılık Araştırma Dergisi 7(13): 2-4.
  • Karacaoğlu M, Uçak Koç A, Çerçi A (2012) Assessment of naphthalene residues in beeswax foundations stored in windscreen cabinets. Asian Journal of Animal Science 6(1): 42-46.
  • Lehotay S, Neil MO, Tully J, Valverde A, Contreras M, Mol, et al. (2007) Determination of pesticide residues in foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate: Collaborative study. Journal of AOAC International 90(2): 485-520.
  • Saygılı M (2017) Kırklareli ilinde arıcılık faaliyeti yapan üreticilerden toplanan peteklerde antibiyotik ve pestisit kalıntısı aranması. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ.
  • Selçukoğlu E (1999) Çukurova Bölgesi’nde toplanan bal örneklerinden amitraz ve fulvalinate kalıntılarının belirlenmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Şireli T (2013) Süzme ballarda GC-MS metodu ile naftalin kalıntısının incelenmesi. Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesi Sonuç Raporu, BAP No: 12H3338002, Ankara.
  • Tosunoğlu H (2015) Bursa ilinde satışa sunulmuş balların naftalin kalıntısı yönünden incelenmesi. Uludağ Arıcılık Dergisi 15(2): 41-46.
  • Tutkun E, İnci A (1992) Bal arısı zararlıları hastalıkları ve tedavi yöntemleri. Demircioğlu Matbaacılık, Ankara.
  • Uludağ R (2008) Ege bölgesinde tüketime sunulan ballarda sülfonamid kalıntılarının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Zai IUM, Rehman K, Hussain A (2013) Detection and quantification of antibiotics residues in honey samples by chromatographic techniques. Middle-East Journal of Scientific Research 14(5): 683-687.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Erkan Çakar 0000-0003-0939-9620

Fehmi Gürel 0000-0003-1492-8910

Project Number FYL-2710
Publication Date December 1, 2019
Submission Date July 16, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 32 Issue: 3

Cite

APA Çakar, E., & Gürel, F. (2019). Süzme ve petekli balların pestisit, naftalin ve antibiyotik kalıntıları bakımından karşılaştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences, 32(3), 453-459. https://doi.org/10.29136/mediterranean.592492
AMA Çakar E, Gürel F. Süzme ve petekli balların pestisit, naftalin ve antibiyotik kalıntıları bakımından karşılaştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences. December 2019;32(3):453-459. doi:10.29136/mediterranean.592492
Chicago Çakar, Erkan, and Fehmi Gürel. “Süzme Ve Petekli balların Pestisit, Naftalin Ve Antibiyotik kalıntıları bakımından karşılaştırılması”. Mediterranean Agricultural Sciences 32, no. 3 (December 2019): 453-59. https://doi.org/10.29136/mediterranean.592492.
EndNote Çakar E, Gürel F (December 1, 2019) Süzme ve petekli balların pestisit, naftalin ve antibiyotik kalıntıları bakımından karşılaştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences 32 3 453–459.
IEEE E. Çakar and F. Gürel, “Süzme ve petekli balların pestisit, naftalin ve antibiyotik kalıntıları bakımından karşılaştırılması”, Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 32, no. 3, pp. 453–459, 2019, doi: 10.29136/mediterranean.592492.
ISNAD Çakar, Erkan - Gürel, Fehmi. “Süzme Ve Petekli balların Pestisit, Naftalin Ve Antibiyotik kalıntıları bakımından karşılaştırılması”. Mediterranean Agricultural Sciences 32/3 (December 2019), 453-459. https://doi.org/10.29136/mediterranean.592492.
JAMA Çakar E, Gürel F. Süzme ve petekli balların pestisit, naftalin ve antibiyotik kalıntıları bakımından karşılaştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32:453–459.
MLA Çakar, Erkan and Fehmi Gürel. “Süzme Ve Petekli balların Pestisit, Naftalin Ve Antibiyotik kalıntıları bakımından karşılaştırılması”. Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 32, no. 3, 2019, pp. 453-9, doi:10.29136/mediterranean.592492.
Vancouver Çakar E, Gürel F. Süzme ve petekli balların pestisit, naftalin ve antibiyotik kalıntıları bakımından karşılaştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32(3):453-9.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.