Aim: Bruxism in children is a common health issue that causes discomfort in the jaw joint and surrounding muscles, negatively affecting daily activities and quality of life. As individuals increasingly turn to online platforms for health information, the accuracy and reliability of this information become crucial. This study aims to evaluate the content and quality of online information on bruxism in children, facilitating access to accurate and reliable patient information and aiding in more informed decision-making regarding treatment options.
Material and Method: This study searched the term 'Bruxism in Children' on YouTube™, evaluating the first 100 relevant videos and selecting 18 videos for further analysis. Data on view count, video length, time since upload, likes and dislikes, number of comments, uploader, interaction index, and views were recorded. The Quality Criteria for Consumer Health Information (DISCERN), the Journal of American Medical Association (JAMA), and Global Quality Scale (GQS) assessed patient viewers' medical accuracy, content quality, understandability, and suitability.
Results: Most videos were uploaded by health professionals and educators. However, videos uploaded by health professionals did not have significantly higher GQS scores than those uploaded by patients. When categorized by the source of upload, videos from health professionals did not score significantly higher in reliability than other groups.
Conclusion: There is a scarcity of videos on bruxism in children on the YouTube™ platform, providing limited benefits and insufficient information. Despite expectations for more accurate information from health professional-produced content, these professionals must upload more comprehensive and understandable videos.
None
None
None
Amaç: Çocuklarda bruksizm, çene eklemi ve çevresindeki kaslarda rahatsızlığa neden olan yaygın bir sağlık sorunudur. Bu durum, günlük aktiviteleri olumsuz etkileyebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Bireyler sağlık bilgileri için giderek daha fazla çevrimiçi platformlara yöneldikçe, bu bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliğinin önemi artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, çocuklarda bruksizm ile ilgili çevrimiçi bilgilerin içeriğini ve kalitesini değerlendirerek, hastaların doğru ve güvenilir bilgilere erişimini sağlamak ve tedavi seçeneklerini daha bilinçli bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olmaktır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada ‘Çocuklarda Bruksizm’ terimi YouTube™’ da aranmıştır. Konuyla ilgili ilk 100 video uygunluk açısından değerlendirilmiş ve çalışma için uygun bulunan 18 videoya ait görüntüleme sayısı, video süresi, yüklenmenin üzerinden geçen süre, beğenilme ve beğenilmeme sayısı, yorum sayısı, videoyu kimin yüklediği, etkileşim indeksi ve izlenme sayısı kaydedilmiştir. Videoların tıbbi doğruluğunu, içerik kalitesini, anlaşılırlığını ve hasta izleyiciler için uygunluğunu değerlendirmek amacıyla DISCERN, JAMA ve Global Kalite Ölçekleri (GKÖ) kullanılmıştır.
Bulgular: Videoları yükleyen kişilerin büyük çoğunluğunun sağlık profesyonelleri ve eğitmenler olduğu görülmüştür. Videoların incelendiğinde, sağlık profesyonelleri tarafından yüklenen videoların Global Kalite Skorları’ nın (GKS), hastaların yüklediği videoların puanlarından daha yüksek olmadığı anlaşılmaktadır. Videolar yüklendikleri kaynak olarak gruplandırıldığında sağlık mesleği mensupları tarafından yüklenen videoların güvenilirlik puanlarının diğer gruba göre anlamlı derecede yüksek olmadığı anlaşılmaktadır.
Sonuç: YouTube™ platformunda çocuklarda bruksizm ile ilgili az sayıda videoya ulaşılmış olup, videoların düşük düzeyde fayda sağladığı ve yeterli bilgiyi vermediği görülmüştür. Sağlık profesyonellerinin ürettiği içeriklerde daha doğru bilgilere ulaşılması beklendiğinden daha fazla sayıda ve daha anlaşılır videolar yüklemeleri gerektiği düşünülmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çocuk Diş Hekimliği |
Bölüm | Özgün Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 7 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 18 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 3 |
Chief Editors
Assoc. Prof. Zülal Öner
Address: İzmir Bakırçay University, Department of Anatomy, İzmir, Turkey
Assoc. Prof. Deniz Şenol
Address: Düzce University, Department of Anatomy, Düzce, Turkey
E-mail: medrecsjournal@gmail.com
Publisher:
Medical Records Association (Tıbbi Kayıtlar Derneği)
Address: Orhangazi Neighborhood, 440th Street,
Green Life Complex, Block B, Floor 3, No. 69
Düzce, Türkiye
Web: www.tibbikayitlar.org.tr
Publication Support:
Effect Publishing & Agency
Phone: + 90 (540) 035 44 35
E-mail: info@effectpublishing.com
Address: Akdeniz Neighborhood, Şehit Fethi Bey Street,
No: 66/B, Ground floor, 35210 Konak/İzmir, Türkiye
web: www.effectpublishing.com