Research Article

Sabazios: Köken ve Nitelik Tartışmaları

Volume: 6 Number: 2 September 25, 2024
EN TR

Sabazios: Köken ve Nitelik Tartışmaları

Abstract

MÖ 5. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar Akdeniz Dünyası’nın pek çok yerinde tapınım görmüş olan Tanrı Sabazios, ölüm, yeniden doğuş, bereket, kırsal yaşam, sağlık ve adalet gibi olgular ile ilişkilendirilmiştir. Pek çok metinde Dionysos ve Zeus ile bir tutulmasına karşın Hellen – Roma kültürel hakimiyeti dışında öz niteliklere, kült örgütlenmesine ve mitsel çeşitlemelere sahiptir. Tanrının kökeni ve özellikleri konusundaki tartışmalar hâlâ sürmektedir. Bu makalede söz konusu tartışmalar tanrının kökeni, tapınım coğrafyası, ikonografisi ve özellikleri başlıkları ile değerlendirilmiştir. Tanrının kökeni hakkındaki en güçlü savlar, onun Trakya, Anadolu ya da İran coğrafyasına ait olduğu yönündedir. Bunun yanında, tanrının Levant’tan gelmiş olabileceğini iddia eden bir görüş de vardır. Epigrafik ve arkeolojik kanıtların büyük bir kısmının Trakya ve Batı Anadolu’da bulunmuş olması bu iki bölgeyi öne çıkarmaktadır. Makalede, Sabazios’a bir Anadolu kökeni atfetmenin mümkün olmadığı savunulmakta ve Trakya kökenli olduğu tezi, kaynakların yeni yorumlarıyla desteklenmektedir. Bir başka tartışma alanı ise Sabazios’un özellikleri ve Hellen-Roma dünyasındaki diğer tanrılar ile olan ilişkisidir. Klasik Dönem’den Roma Dönemi’ne kadar pek çok yazar onu Dionysos ile bir tutmuştur. Buna karşılık epigrafik gelenekte Zeus ile ilişkilendirilmiştir. Tanrının ikonografisi ve sembolleri ise senkretik özellikler göstermektedir. Araştırmacıların çoğu, Sabazios’un Zeus ile olan ilişkisinden dolayı onun bir hava tanrısı olduğunu öne sürmüştür. Makalenin ikinci ve üçüncü kısımlarında bu tartışmalar değerlendirilmiş ve Sabazios’un bir yeraltı tanrısı ya da kahraman olabileceği yönünde yeni bir öneri ortaya koyulmuştur.

Keywords

References

  1. Apul. Met. (= Apuleius, Metamorphoses), Kullanılan Metin ve Çeviri: Apuleius, Başkalaşımlar, Çev.: Ç. Dürüşken, İstanbul, 2006.
  2. Aristoph. Lys. (= Aristophanes, Lysistrata). Kullanılan Metin ve Çeviri: Aristophanes, Aristophanes with the English Translation in Three Volumes, transl. B.B. Rogers, London, 1930.
  3. Aristoph. Or. (= Aristophanes, Ornithes), Kullanılan Metin ve Çeviri: Aristophanes, Aristophanes with the English Translation in Three Volumes, transl. B.B. Rogers, London, 1930.
  4. Aristoph. Vesp. (= Aristophanes, Vespae = Σφῆκες), Kullanılan Metin ve Çeviri: Aristophanes, Aristophanes with the English Translation in Three Volumes, transl. B.B. Rogers, London, 1930.
  5. Cic. leg. (= Cicero, De Legibus), Kullanılan Metin ve Çeviri: Cicero, De Legibus, Paris, 1959.
  6. Cic. nat. (= Cicero, De Natura Deorum), Kullanılan Metin ve Çeviri: Cicero, On the Nature of Gods. Academics, transl. H. Backham, Cambridge, 1933.
  7. Demosth. De Cor. (= Demosthenes, De Corona), Kullanılan Metin ve Çeviri: Demosthenes, Orationes. Ed. M.R. Dilts, c.I, Oxford, 2002.
  8. Diod. (= Diodoros, Bibliotheke Historike), Kullanılan Metin ve Çeviri: Diodorus, Diodorus of Siciliy in Twelve Volumes, c.II, transl. C.H. Oldfather, London, 1967.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Old Anatolian History, Classical Greek and Roman History

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 25, 2024

Submission Date

March 26, 2024

Acceptance Date

September 23, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 6 Number: 2

APA
Türkan, A. (2024). Sabazios: Köken ve Nitelik Tartışmaları. OANNES - International Journal of Ancient History, 6(2), 589-621. https://doi.org/10.33469/oannes.1459382
AMA
1.Türkan A. Sabazios: Köken ve Nitelik Tartışmaları. OANNES. 2024;6(2):589-621. doi:10.33469/oannes.1459382
Chicago
Türkan, Ahmet. 2024. “Sabazios: Köken Ve Nitelik Tartışmaları”. OANNES - International Journal of Ancient History 6 (2): 589-621. https://doi.org/10.33469/oannes.1459382.
EndNote
Türkan A (September 1, 2024) Sabazios: Köken ve Nitelik Tartışmaları. OANNES - International Journal of Ancient History 6 2 589–621.
IEEE
[1]A. Türkan, “Sabazios: Köken ve Nitelik Tartışmaları”, OANNES, vol. 6, no. 2, pp. 589–621, Sept. 2024, doi: 10.33469/oannes.1459382.
ISNAD
Türkan, Ahmet. “Sabazios: Köken Ve Nitelik Tartışmaları”. OANNES - International Journal of Ancient History 6/2 (September 1, 2024): 589-621. https://doi.org/10.33469/oannes.1459382.
JAMA
1.Türkan A. Sabazios: Köken ve Nitelik Tartışmaları. OANNES. 2024;6:589–621.
MLA
Türkan, Ahmet. “Sabazios: Köken Ve Nitelik Tartışmaları”. OANNES - International Journal of Ancient History, vol. 6, no. 2, Sept. 2024, pp. 589-21, doi:10.33469/oannes.1459382.
Vancouver
1.Ahmet Türkan. Sabazios: Köken ve Nitelik Tartışmaları. OANNES. 2024 Sep. 1;6(2):589-621. doi:10.33469/oannes.1459382

21585     24714
 

OANNES Journal is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License. (CC BY NC)
 

Only publications in the fields of Ancient History, Archeology and Ancient Languages and Cultures are accepted in OANNES Journal. Publications sent from other fields are not taken into consideration. https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr