Research Article

Eskiçağ’daki Adam – Aslan İlişkisinin Zooikonografik Analizi

Volume: 3 Number: 2 September 21, 2021
EN TR

Eskiçağ’daki Adam – Aslan İlişkisinin Zooikonografik Analizi

Öz

İnsan ve aslanın ilişkisine dair ilk izler Avrupa'nın Paleolitik Dönemi’nde yaklaşık 40.000 yıl önce karşımıza çıkar. Bu ilişkinin kültürel bir sürece girmesi ise ilk kez Erken Mezopotamya Dönemi’nde olmuştur. Bu kültürde insanı temsil eden figür olarak karşımıza Gılgamış çıkmaktadır. Gılgamış çoğu kes aslanı alt eden bir figürken bazen de onu evcilleştiren ve kontrol eden bir kahraman olarak görülür. Daha sonraki Asur Çağı’nda aslan özellikle avlanmasıyla bir propaganda aracı olarak ortaya çıkar. Saray duvarlarını süsleyen sahnelerde aslanı bizzat kral öldürmektedir. Bu ikonografi Neo Hitit beyliklerince de sürdürülmüştür. Arkaik Dönem’de gerek Anadolu'da gerekse Yunanistan'da Gılgamış'ın yerini Herakles almıştır. Herakles aslanı öldürürken aslında tüm Hellen kahramanlarını temsil eder. Akhilleus ise kendini aslanla bir tutarak Hektor'un karşısına çıkmaktadır. Bu ikonografi, Yunanistan'da vazo resim sanatında, Anadolu'da ise mezar kabartmalarında vurgulu bir biçimde görülür. Anadolu'da Lykia ve Lydia özellikle bu konuda dikkat çekicidir. Bir kahramanlık unsuru olarak, aslanla özdeşleşme tarihi kişilikler İskender ve Commodus tarafından da sürdürülmüştür. Onlar aslanı öldürmeden ziyade bizzat aslan kadar kudretli olma sıfatıyla karşımıza çıkarlar. Geç Antik Dönem’e kadar sürdüğü anlaşılan aslan- adam mücadelesinin temelini ise güç kavramı oluşturur. Aslan çoğu zaman öldürülerek bazen de yerine geçilerek Eskiçağ adamının egosantrik duygularını tatmin eden en önemli hayvan olmuştur. 40.000 yıllık bu ilişkinin ve savaşın sonucunda insan nüfusu bugün yaklaşık 9 milyarken, aslan nüfusu ancak 25.000 kadardır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. AKER, J., 2007. “Workmanship as Ideological Tool in the Monumental Hunt Reliefs of Assurbanipal”, Ancient Near Eastern Art in Context, Ed.: J. Cheng- M.H. Feldman, Brill.
  2. AKURGAL, E. 1998. Anadolu Uygarlıkları, Net, İstanbul.
  3. ASLAN, C. ‒ PEKŞEN, O., 2020. “Yeni Asur Devletinde Asur Devleti’nin Batı Seferlerinin İktisadi Kazanımları ve Bu Kazanımların Korunmasına Yönelik Faaliyetler”, Near East Historical Review, 11/1, ss. 1-15.
  4. BAKER, A., 2003. "Gladyatör", Roma'nın Savaşçı Kölelerinin Gizli Tarihi, Çev.: Serkan Göktaş, Phoenix, Ankara.
  5. BOARDMAN, J., 2001. Yunan Heykeli Arkaik Dönem, Çev.: Yaşar Ersoy, Homer, İstanbul.
  6. BOARDMAN, J., 2002. Kırmızı Figürlü Atina Vazoları, Çev.: G. Ergin, Homer, İstanbul.
  7. BOL, P. C., 1989. Argivische Schide, Olympische Forschungen XVII.
  8. CARPENTER, T. H., 2002. Antik Yunan’da Sanat ve Mitoloji, Çev.: B. M. Ünlüoğlu, Homer, İstanbul.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Archaeology

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 21, 2021

Submission Date

May 17, 2021

Acceptance Date

June 21, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 3 Number: 2

APA
Ürkmez, Ö. (2021). Eskiçağ’daki Adam – Aslan İlişkisinin Zooikonografik Analizi. OANNES - International Journal of Ancient History, 3(2), 359-387. https://doi.org/10.33469/oannes.938331

Cited By

21585     24714
 

OANNES Journal is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License. (CC BY NC)
 

Only publications in the fields of Ancient History, Archeology and Ancient Languages and Cultures are accepted in OANNES Journal. Publications sent from other fields are not taken into consideration. https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr