Amaç- Sosyal sorumlu finans, gittikçe büyüyen bir ilginin olduğu alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, teoride ve pratik alanda gelişmekte olan sosyal finans alanında öne çıkan sorumlu yatırım, etki yatırımları, çevresel, sosyal ve yönetişimsel kriterlere uygun yatırımlar gibi konuların ayrımını yapmak, kavram ve yaklaşımları araştırmak amaçlanmıştır.
Yöntem- Güncel bir literatür taraması yapılarak, ilgili alanda yayınlanmış akademik çalışmalar ve raporlar incelenmiştir.
Bulgular- Sosyal finans, halen gelişimini sürdüren ve büyümekte olan bir sahadır. Çeşitli uluslararası örgütlerin küresel ve bölgesel düzeyde öncül çalışmalar yaptığı belirlenmiştir. Yakın zamanda kavramsal çerçeve gelişirken, sosyal finansta en önemli gelişmenin olduğu alan, sosyal etki yatırımları olmuştur.
Sonuç- Özellikle küresel finansal krizden sonra, getiri maksimizasyonu ve bireylerin servetinin artırılmasını hedefleyen finans, pek çok eleştiriye uğramıştır. Bireysel getiriden ziyade, toplumsal etki, sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetişimi önceleyen bir finansal anlayışın hem teorik alanda hem de uygulamada gelişmekte olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, farklı sosyal ihtiyaçlara hitap eden yeni yaklaşımların ve yeni ürünlerin tasarlanmasına, düzenlemelerin geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
Purpose - Socially responsible finance has emerged as a growing area of interest. In this study, the objective is to distinguish the concepts such as responsible investing, impact investments, environmental, social and governance criteria investments and to discuss the recent approaches.
Methodology – We surveyed the current literature by reviewing published academic studies and reports.
Findings- Social finance is still growing and developing. Various international organizations and networks have proceeded pioneering works. While the conceptual framework has been growing recently, social impact investments have been the area in which the most important developments occurred.
Conclusion- In the wake of the Global Financial Crisis, finance, which aims to maximize return and individual wealth, is criticized severely. A perception, that prioritizes social impact, sustainability and corporate governance rather than individual benefit, has been advancing theoretically and practically. In this context, it is required to design new approaches and new financial instruments, which address various social needs. Furthermore, new regulations should be adopted.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 8 Issue: 1 |
PressAcademia Procedia (PAP) publishes proceedings of conferences, seminars and symposiums. PressAcademia Procedia aims to provide a source for academic researchers, practitioners and policy makers in the area of social and behavioral sciences, and engineering.
PressAcademia Procedia invites academic conferences for publishing their proceedings with a review of editorial board. Since PressAcademia Procedia is an double blind peer-reviewed open-access book, the manuscripts presented in the conferences can easily be reached by numerous researchers. Hence, PressAcademia Procedia increases the value of your conference for your participants.
PressAcademia Procedia provides an ISBN for each Conference Proceeding Book and a DOI number for each manuscript published in this book.
PressAcademia Procedia is currently indexed by DRJI, J-Gate, International Scientific Indexing, ISRA, Root Indexing, SOBIAD, Scope, EuroPub, Journal Factor Indexing and InfoBase Indexing.
Please contact to procedia@pressacademia.org for your conference proceedings.