Amaç- Pandemi sonrası çıkış döneminde Rusya-Ukrayna Savaşı sürerken ve deprem felaketi takip ederken, 2021 Aralık ve 2023 Mayıs dönemi arasında makro ihtiyati tedbirlerin uygulandığı mali politika ana akımda sıkça eleştirildi ve bilim dışı olmakla itham edilerek iktisat deneyi yapıldığı iddia edilerek (ve heterodoks iktisat literatürü dışlanarak veya yok sayılarak) ortodoks para politikasına ve rasyonelliğe dönüşle ekonominin tekrar rayına gireceği iddia edildi. Geçen süreçte enflasyon oranı devir alınan Mayıs 2023’e göre 1,5 senenin sonunda daha yukarıda kalınca, ana akımda para arzının ve kamu harcamalarının (maliye politikalarının) para politikasına eşlik etmediği, bu yüzden hane halkının enflasyona dair inancının düşmediği (atalet) ve harcamalarını kısmayarak asgari ücret artışı ile birlikte başta hizmet enflasyonu olmak üzere enflasyonu körükleyerek rasyonel davranmadığı, genel olarak (başta sosyal medya paylaşımlarında ve TV piyasa kanallarında) iddia edildi ve söylendi. Bu inanış ve söylemlere baz teşkil eden “para arzının her zaman ve her yerde enflasyonist olduğu”, “insan ve yatırımcının rasyonel olduğu” ve “ekonomik kalkınmışlık ve gelişimde kurumların önemi” ile Nobel Ekonomi Ödülünün (adının) aslında bilinen ana akım ve neoklasik ezber ve dogmalardan farklı olduğunu bilimsel referanslar ve kaynaklarla gösterilmek istenmiştir.
Yöntem- Bu çalışmada özet literatür taraması ile örnekler incelenmiş ve neoklasik ezber ve dogmaların bizzat bu söylemlerin, argümanların ve hipotezlerin sahipleri (kendileri) tarafından düzeltilerek ana akımda (ekonomide) bilinenden farklı olduğu gösterilmiştir. Bu şekilde nitel ve kavramsal bir çalışmadır.
Bulgular- Friedman, Fama ve Nobel Ailesi üyeleri bu çalışmada yer alan bizzat kendi söylemlerini (hipotezlerini) ve adı geçen olguları düzeltmişler ve ret etmişlerdir.
Sonuç- Enflasyon para arzı ilişkisi, rasyonel hane halkı ve yatırımcı ile yatırım ve enflasyon ilişkisi, kalkınmışlık ve enflasyon, kişi başına düşen reel gelir ilişkisi gibi ödüllü teoriler bizzat ilgilileri tarafından revize edilmesine rağmen ana akımda ve neoklasik anlayışta hala kendine sıkı taraftar ve yer bulabilmektedir. Ekonomi ve finansta değişmez kurallar olmakla birlikte döneme göre ve/veya ülkelerin dinamiklerine göre uygulanan mali politikalar farklılık arz edebilir, politikalar aynı bile olsa sonuçları farklılık arz edebilir. Ekonomide (heterodoks) bir literatürü yok sayarken, (rasyonel diye) savunulan diğer ortodoks anlayışa dair literatürdeki gelişmelere ve güncellemelere hakim olmamak önerilen reçeteleri ve haliyle sonuçlarını arzu edilen tarafa götüremeyebilir. Türkiye’de dünyaya paralel olarak ana akım (neoklasik) iktisattaki bu kabuller acı reçete olarak yeni ekonomide çözüm olamamaktadır. Veriler ve grafikler ilgili dönemin olgu ve olayların bağlamından koparılarak sunulduğunda bu iktisat değil istatistik olmaktadır (Dirican, 2024a).
Para arzı etkin piyasalar hipotezi enflasyon Nobel ekonomi ödülü Milton Friedman Eugene Fama
Purpose- During the post-pandemic exit period, while the Russia-Ukraine War was ongoing and the earthquake disaster was following, the fiscal policy in which macroprudential measures were implemented between December 2021 and May 2023 was frequently criticized in the mainstream and accused of being unscientific, claiming that it was an economic experiment (and heterodox economic literature was excluded or ignored). It was claimed that the economy would get back on track with a return to orthodox monetary policy and rationality. In the past period, when the inflation rate remained higher at the end of 1.5 years compared to May 2023, it is claimed and said by the mainstream that the money supply and public expenditures (fiscal policies) did not accompany the monetary policy. Therefore, it is claimed that the household's belief in inflation did not decrease (inertia) and they are not reducing their expenditures because of that situation. It was generally said (especially in social media posts and TV market channels) that locals (in academy and business the right usage is residents) did not act rationally by fueling inflation, especially service inflation, along with the minimum wage increase. (The name) “The Nobel Prize in Economics” and the beliefs and discourses in mainstream economics such as "the money supply is always and everywhere inflationary", "people and investors are rational" and "the importance of institutions in economic development and progress" are actually very different as declined/corrrected from/by its own sources, hence it was intended to be shown with scientific references and sources.
Methodology- In this study, examples were examined through a summary literature review and it was shown that neoclassical memorization and dogmas were corrected by the owners (itselves) of these discourses, arguments and hypotheses, and were different from what is known in the mainstream (economics). In this way, it is a qualitative and conceptual study.
Findings- Friedman, Fama and members of the Nobel Family corrected and rejected their own statements (hypotheses) and the facts mentioned in this study.
Conclusion- The inflation-money supply relationship, the inflation and the investment relationship with (ir)rational households and investors, prize-winning theories such as the relationship between development and inflation, and real per capita income can still find firm supporters and a place in the mainstream and neoclassical understanding, although they have been revised by their main resources who first issued them. Although there are immutable rules in economics and finance, the financial policies implemented depending on the period and/or the dynamics of the countries may differ, and even if the policies are the same, the results may differ. While ignoring a (heterodox) literature in economics, not being aware of the developments and updates in the (orthodox) literature regarding the other (claimed as rational) understanding defended may not lead the proposed prescriptions and thus their results to the desired direction. In Türkiye, parallel to the World, these acceptances in mainstream (neoclassical) economics are a bitter prescription and cannot be a solution in the new economy. When data and graphs are presented by detaching them from the context of the facts and events of the relevant period, this is not economics but statistics (Dirican, 2024a).
Money Supply Efficient Market Hypothesis Inflation Nobel Economy Prize Milton Friedman Eugene Fama
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Labor Economics, Microeconomics (Other), Finance, Business Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | October 10, 2024 |
Acceptance Date | November 15, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 20 Issue: 1 |
PressAcademia Procedia (PAP) publishes proceedings of conferences, seminars and symposiums. PressAcademia Procedia aims to provide a source for academic researchers, practitioners and policy makers in the area of social and behavioral sciences, and engineering.
PressAcademia Procedia invites academic conferences for publishing their proceedings with a review of editorial board. Since PressAcademia Procedia is an double blind peer-reviewed open-access book, the manuscripts presented in the conferences can easily be reached by numerous researchers. Hence, PressAcademia Procedia increases the value of your conference for your participants.
PressAcademia Procedia provides an ISBN for each Conference Proceeding Book and a DOI number for each manuscript published in this book.
PressAcademia Procedia is currently indexed by DRJI, J-Gate, International Scientific Indexing, ISRA, Root Indexing, SOBIAD, Scope, EuroPub, Journal Factor Indexing and InfoBase Indexing.
Please contact to contact@pressacademia.org for your conference proceedings.