TR
EN
Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği
Öz
Bu çalışma, Doğu Anadolu Bölgesi'nde sığır yetiştiriciliği uygulamaları, karşılaşılan problemler ile çözüm önerilerini ortaya koymak üzere Erzincan ili merkez ilçesinde yürütülmüştür. Araştırmanın verilerini basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 401 adet sığırcılık işletmecisiyle yapılan anket çalışmasının sonuçları oluşturmuştur. İşletmelerin %59.8’inde hayvanlarla ilgili bireysel süt ve döl verim kayıtlarının tutulduğu, %40.2’sinde ise bu kayıtların tutulmadığı tespit edilmiştir. Araştırma kapsamındaki sığırcılık işletmelerinin %86.0’sında ineklerde ve düvelerde düzenli olarak kızgınlık takibinin yapıldığı ve %14.0’ünde ise yapılmadığı belirlenmiştir. Sığır işletmelerinin %32.8’inde inekler doğumdan sonra ilk kızgınlığa geldiğinde; %55.7’sinde doğumdan sonra ikinci kızgınlığa geldiğinde suni tohumlama yaptırılmakta veya boğaya verilmektedir. İşletmelerin %9.3’ünde doğumdan üç ay sonra ve %2.1’inde ise, doğumdan dört ay sonra suni tohumlama yaptırılmakta veya boğaya verilmektedir. Erzincan ili merkez ilçesindeki sığırcılık işletmelerinin %50.9’unda düvelerin ilk defa 1.5 yaşında, %35.2’sinde 2 yaşında, %6.2’sinde 2.5 yaşında ve %7.7’sinde de 3 yaşında ilk defa boğaya verildiği veya suni tohumlama uygulaması yaptırıldığı belirlenmiştir. Araştırma kapsamındaki sığırcılık işletmelerinin %50.9’unda döl tutmama, %24.4’ünde güç doğum, %20.2’sinde yavru atma, %17.0’sinde düzensiz kızgınlık ve %9.5’inde de ilk ay buzağı ölümleri en çok karşılaşılan üreme sorunları olarak tespit edilmiştir. Merkez ilçedeki yetiştiricilerin karşılaştıkları en önemli sorunlar işletmelerin %93.5'inde kesif yemlerin pahalılığı, %66.8'inde ürünlerin pazarlanmasındaki yetersizlikler, %66.3'ünde süt fiyatlarının düşük olması, %51.4'ünde mera sorunları ve %42.4'ünde de mekanizasyon eksikliği olarak saptanmıştır. Bu nedenle, sığır yetiştiricilerine yönelik teknik eğitim çalışmalarının etkin ve yoğun bir şekilde düzenlenmesine, güncel sığır yetiştiriciliği uygulamalarının hayata geçirilmesiyle söz konusu işletmelere sağlayacağı ilave ekonomik kazançların detaylı olarak anlatılmasına ve benimsetilmesine gereksinim duyulmaktadır. Böylece, ekonomik, modern ve rantabl bir sığırcılık işletmeciliğine imkan sağlanabileceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akkuş Z, 2009. Konya İlindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 39 s.
- Alapala Demirhan S, Yenilmez M, 2019. Uşak ili süt sığırı yetiştiriciliğinin mevcut durumu sorunları ve çözüm önerileri. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 7(12): 2198-2203.
- Anonim, 2019. Et ve süt kurumu genel müdürlüğü 2019 yılı sektör değerlendirme raporu. https://www.esk.gov.tr/upload/Node/10255/files/2019_Yili_Sektor_Degerlendirme_Raporu.pdf.
- Arıkan R, 2007. Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama. Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Ankara.
- Bakır G, 2002. Van İlindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durumu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2):1-10.
- Bakır G, Kibar M, 2019. Muş İlinde Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Üreme Faaliyetlerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22(5):772-780.
- Bayındır A, Demirel M, 2008. Van ili sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu ve sorunlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma” 1. Genel yapı ve yetiştiricilik bakımından değerlendirme. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 13(2): 110-118.
- Bogdanovic V, Dedovic R, Perisic P, Stanojevic D, Petrovic MD, Trivunovic S, Kucevic D, Petrovic, MM. 2012. An assessment of dairy farm structure and characteristics of dairy production systems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry, 28 (4):689-696.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Ağustos 2022
Gönderilme Tarihi
28 Mart 2022
Kabul Tarihi
15 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 2
APA
Özsağlıcak, S., & Yanar, M. (2022). Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, 1(2), 32-40. https://izlik.org/JA69PB23SA
AMA
1.Özsağlıcak S, Yanar M. Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği. Journal of Animal Science and Economics. 2022;1(2):32-40. https://izlik.org/JA69PB23SA
Chicago
Özsağlıcak, Serdar, ve Mete Yanar. 2022. “Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği”. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics 1 (2): 32-40. https://izlik.org/JA69PB23SA.
EndNote
Özsağlıcak S, Yanar M (01 Ağustos 2022) Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics 1 2 32–40.
IEEE
[1]S. Özsağlıcak ve M. Yanar, “Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği”, Journal of Animal Science and Economics, c. 1, sy 2, ss. 32–40, Ağu. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69PB23SA
ISNAD
Özsağlıcak, Serdar - Yanar, Mete. “Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği”. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics 1/2 (01 Ağustos 2022): 32-40. https://izlik.org/JA69PB23SA.
JAMA
1.Özsağlıcak S, Yanar M. Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği. Journal of Animal Science and Economics. 2022;1:32–40.
MLA
Özsağlıcak, Serdar, ve Mete Yanar. “Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği”. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, c. 1, sy 2, Ağustos 2022, ss. 32-40, https://izlik.org/JA69PB23SA.
Vancouver
1.Serdar Özsağlıcak, Mete Yanar. Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği. Journal of Animal Science and Economics [Internet]. 01 Ağustos 2022;1(2):32-40. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69PB23SA