This study was carry out to reveal the socio-economic status of dairy cattle farms in Torul county of Gümüşhane province and to offer some solutions. For this purpose, a face-to-face survey was conducted with 100 dairy cattle enterprise owners in the county. The average age of the breeders was determined as 45.7±0.12 years in the county. Enterprises with less than 20 animals constitute 48% of all enterprises, while the enterprises with 21-30 and 31-40 animals were 40%. It was determined that the rate of continental European cattle breeds and their crossbreds 40% in the county. Almost all of the enterprises (98%) had tie-stall barns. The average number of dairy cows in the farms was 10.5±0.8 heads, the average number of milked cattle was 9.2±0.7 heads and the average number of cattle per farm was 28.3±2.3 heads. Due to the low number of cattle per farm, it is thought that small family businesses meet their own needs and earn their living by selling animals and animal products. As a result, it is necessary to maintain this socio-economic structure and animal production. In addition, animal husbandry can be improved by providing animal husbandry training to existing breeders, encouraging university graduates to animal husbandry and training on animal husbandry.
Barn type demographic structure Gümüşhane number of cattle socio-economic
Bu çalışma, Gümüşhane ili Torul ilçesinde bulunan süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik durumunu ortaya koymak ve bazı çözüm önerileri sunmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla İlçede 100 işletme sahibi ile yüzyüze anket yapılmıştır. Torul ilçesinde anket yapılan yetiştiricilerin yaş ortalaması 45.7±0.12 yıl olarak tespit edilmiştir. İlçede 10-20 baş hayvana sahip işletmeler tüm işletmelerin %48’ini, 21-30 ve 31-40 baş hayvana sahip işletmeler %40’ını oluşturmaktadır. İlçede yetiştiricilerin %40’ında kültür ırkı ve melezi sığır bulunmaktadır. İşletmelerin %98’i bağlı duraklı ahırlardan oluşmaktadır. İşletme başına düşen sağmal inek sayısı ortalama 10.5±0.8 baş, sağılan sığır sayısı ortalama 9.2±0.7 baş ve işletme başına düşen sığır sayısı ise ortalama 28.3±2.3 baş olarak tespit edilmiştir. İşletmelerdeki işletme başına düşen sığır sayısının az olması nedeniyle, küçük aile işletmelerinin kendi ihtiyaçlarını karşıladıkları, hayvan ve hayvansal ürün satışlarıyla da geçimlerini sağladıkları düşünülmektedir. Sonuç olarak, bu sosyo ekonomik yapının ve hayvansal üretimin sürdürülmesi gereklidir. Ayrıca mevcut yetiştiricilere hayvancılık eğitimleri verilmesi, üniversite mezunu kişilerinde hayvancılığa teşvik edilmesi ve hayvancılık konusunda eğitim almaları ile hayvancılıkta ilerleme sağlanabilir.
Ahır tipi demografik yapı Gümüşhane sığır sayısı sosyo ekonomik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 2 |