Aims: Our study was conducted to evaluate the results of the oral food provocation tests in children with a diagnosis of food allergy and to examine the development of reactions in patients during the oral food provocation test.
Material and Method: This was a descriptive type of study. Children diagnosed with food allergy between the years 2020-2022, and who had an oral food provocation test were included in the study. The patient files were scanned retrospectively. Age, gender, allergy tests, total IgE, eosinophil values and reactions during treatment were evaluated.
Results: Oral food provocation test was applied to 40.5% (n=85) of the patients for diagnostic purposes and 59.5% (n=125) to determine the food tolerance. Of the patients who received oral provocation, 48.1% (n=101) received yogurt, 39.0% (n=82) eggs, 5.7% (n=12) baked egg cake, 4.8% (n=10), baked yoghurt cake. Reaction was observed in 8.6% (n=18) of the patients who received oral food provocation test. Reactions were mostly urticaria. There was no statistically significant relationship between the development of the reaction and gender, the purpose of the provocation test, the age of onset of the first complaints and the age at which the provocation test was applied (p>0.05). The median specific IgE (milk) value was higher in patients who developed a reaction (p=0.034).
Conclusions: Although the reactions are often mild such as urticaria, it is important to predict the development of the reaction in terms of the management of food allergies and the feasibility of the provocation test.
Amaç: Çalışmamız, besin alerjisi tanısı alan çocuklarda oral besin provokasyon testi sonuçlarını değerlendirmek ve oral besin provokasyon testi sırasında hastalarda reaksiyon gelişimini incelemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma tanımlayıcı tiptedir. 2020-2022 yılları arasında besin alerjisi tanısı alan ve oral besin provokasyon testi yapılan çocuklar çalışmaya dahil edildi. Hasta dosyaları retrospektif olarak tarandı. Yaş, cinsiyet, alerji testleri, total IgE, eozinofil değerleri ve tedavi sırasındaki reaksiyonlar değerlendirildi.
Bulgular: Hastaların %40,5'ine (n=85) tanı amaçlı, %59,5'ine (n=125) gıda toleransını belirlemek için oral gıda provokasyon testi uygulandı. Oral provokasyon uygulanan hastaların %48,1'ine (n=101) yoğurt, %39,0'una (n=82) yumurta, %5,7'sine (n=12) yumurtalı kek, %4,8'ine (n=10) fırınlanmış yoğurtlu kek verildi. Oral gıda provokasyon testi yapılan hastaların %8,6'sında (n=18) reaksiyon görüldü. Görülen reaksiyonlar çoğunlukla ürtikerdi. Reaksiyon gelişimi ile cinsiyet, provokasyon testinin yapılma amacı, ilk şikayetlerin başlama yaşı ve provokasyon testinin uygulanma yaşı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu (p>0,05). Medyan spesifik IgE (süt) değeri reaksiyon gelişen hastalarda daha yüksekti (p=0,034).
Sonuç: Oral provokasyon testi sırasında gelişen reaksiyonlar genellikle ürtiker gibi hafif olsa da, gıda alerjilerinin yönetimi ve provokasyon testinin uygulanabilirliği açısından reaksiyon gelişiminin önceden tahmin edilmesi önemlidir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları |
Bölüm | Orjinal Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 19 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 11 Sayı: 3 |