Yazım Kuralları

Yazarlar İçin Yönergeler
Makalenizi submit etmek için Rast Müzikoloji Dergisi'ni (RMD) seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Size vereceğimiz yönergeler, makalenizin hakem değerlendirme sürecine hazır hale gelmesi, ürüne dönüştürülmesi ve sorunsuz bir şekilde yayın aşamasına gelmesi konusunda sizi rahatlatacaktır. Lütfen adımları okumak ve takip etmek için biraz zaman ayırın. Sizlere her aşamada destek olacağımızı beyan ederiz, bu konuda iletişim bilgilerimiz (e-posta ve whatsapp) web sitemizde yer almaktadır. Bizimle iletişim kurmakta tereddüt etmeyin.

Bu dergi Dergipark Dergi Sistemini kullanmaktadır. Bu sistem Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından geliştirilmiş akademik bir dergi yazılımıdır ve halen geliştirilmektedir. Gönderi yapmadan önce lütfen Dergipark Dergi Sistemi yazarlarına yönelik kılavuzu okuyunuz. Makalenizi hazırlamak ve RMD'ye göndermek için eksiksiz talimatlar aşağıda verilmiştir.

RMD Hakkında
Rast Müzikoloji Dergisi, yüksek kalitede ve etki yaratma potansiyeline sahip orijinal araştırmaları yayınlayan uluslararası, hakemli bir dergidir. Lütfen RMD'nin Amaçları ve Kapsamı ile Akran Değerlendirmesi Politikası beyanlarını okuyun. Lütfen bu derginin sadece İngilizce ve Türkçe makaleler yayınladığını dikkate alınız.

Rast Müzikoloji Dergisi yalnızca şu türdeki makaleleri kabul eder: orijinal makaleler.

Rast Müzikoloji Dergisi, gerçek kitleye ulaşmak, makalelerinizin görünürlüğünü, atıfını ve okunabilirliğini artırmak ve bilimsel bilgiyi gelişmiş ülkeler ve elitler için yüksek gelirli bir meta olmaktan çıkarıp, onu tüm insanlık için ortak bir meta haline getirmek için Açık Erişim modelini seçmiştir. Bu Açık Erişim Politikası ile ilgili açıklamaları okuyabilirsiniz.

Hakem İncelemesi ve Etik Beyanlar
RMJ ve bağlı yayınevi Genç Bilge Yayıncılık, yüksek etik standartlarla hakemlik taahhüdünü beyan eder. Makaleniz, Benzerlik Raporu incelemesinden sonra (%15'in altında olmalıdır), etik kurul izinleri ön incelemesinden sonra Editöryal Önincelemeden geçecektir. Bu, makalenizin RMJ'nin Amaç ve Kapsam için uygunluğu ve orijinalliği hakkında kararın verildiği aşamadır. Makaleniz bu şekilde bağımsız ve alan uzmanları tarafından akran değerlendirmesine hazır hale gelir. RMJ'nin Hakem İnceleme Politikası beyanları doğrultusunda, akran değerlendirmesi minimum eksiklikler, maksimum etik duyarlılık ile hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilir.

Lütfen makalenizi Rast Müzikoloji Dergisi'ne göndermeden önce; makalenizin özgünlüğünü iddia ettiğiniz Benzerlik Raporlarınızı (Turnitin, Ithenticate yazılımını kullanabilirsiniz), Etik Kurul İzinlerinizi, Ön Yazınızı, Çıkar Çatışmasını, Yazar Katkıları beyanlarınızı hazırlamak için not alınız.

Makalenizin Hazırlığına Geçiyoruz
Yazım Kuralları
Makaleler APA stilinde yazılmalıdır.
Yazılar MS Word formatında gönderilmelidir.
Metin için normal 11 puntoluk bir Trebuchet MS kullanılmalıdır.
Makalenin tüm bölümleri 1,5 olarak yazılmalıdır.
Lütfen kısa alıntıları italik olarak " " tırnak işaretleri içinde ve sonunda belirtilen sayfa numarasını parantez içinde veriniz.
Lütfen uzun alıntıların tırnak işaretleri olmadan girintili olarak yapılması gerektiğini unutmayın.

Makale Bölümleri ve Sırası
Özet (Özet 8 punto, Trebuchet MS, iki yana yaslı, tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Amaç, yöntem ve bulgular bu bölümde özetlenerek 250-300 kelime arasında yer alır)
Anahtar Kelimeler (11 punto) Bu bölümde 10 punto ile virgülle ayrılmış, tam italik ve tümü küçük harfli, adları dahil 5 sözcük bulunmalıdır.
Giriş (literatür taraması, kavramsal çerçeve, önem dahil edilmelidir)
Başlık 1 (11 punto, kalın)
Başlık 2 (11 punto, ilk harf büyük)
Başlık 3 ( 11 punto, sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük)
Araştırma Problemi (Temel ve alt problemler)
Yöntem (Araştırma Modeli, Belgeler veya Katılımcılar-Örnekleme, Veri Toplama Araçları, Veri Analizi, Süreç dahil edilmelidir)
Bulgular (Araştırma problemine bağlı olarak sıralı şekilde sunulmalıdır)

şeklinizi buraya ayarlayın
Şekil 1. Altyazınızı buraya yazın

Tablo 1. Başlığınızı buraya yazın
Tabloyu buraya koyun

Notalarınızı buraya ayarlayın.
Figür 1. Altyazınızı buraya yazın

Şekiller veya Resimler-Fotolar: Şekiller yüksek kalitede olmalıdır (doğru boyutta, çizgi resimler için 1200 dpi, gri tonlama için 600 dpi ve renkli için 300 dpi).
Tartışma (Kaliteli dergilerden güncel alıntılar ve önemli dizinlerde yer alan orijinal makaleler verilmelidir)
Sonuç (En az bir sayfa olmalı, tüm makaleyi özet halinde sununuz)
Öneriler (Araştırmacılar ve Uygulamacılar için öneriler)
Araştırmanın Sınırlılıkları (Araştırmanızın sınırlamalarını, genelleme problemlerini sunun)
Teşekkür (Teşekkürler, destek fonları, izinler, çıkar çatışmaları, yazarların katkıları bu bölümde yazılmalıdır)
Yazarların Özgeçmişleri (Kısa) (Fotoğraf, ad-soyad, mezun olunan okullar, önemli çalışmalar, uzmanlıklar, akademik sosyal medya bağlantıları; Researchgate, AcademicEdu gibi)
Kaynaklar (APA stiline uygun olarak titizlikle yazılmalı, kontrol edilmeli, kendibe atıf-self-citiation yapılmamalıdır)
Ekler (Kaynaklardan sonra konmalıdır)
Sayfa Sınırı (Bu dergi için tipik bir makale, ekler dahil olmak üzere 35 sayfadan fazla olmamalıdır)
Kaynaklar (Bu bölüm makalenin en önemli bölümlerinden biridir. Lütfen APA stiline uygun olarak 11 punto ve 1.5 aralıklı olarak hazırlayınız)

Telif Hakları
Yayınlanan tüm içeriklerin (metin ve görsel materyallerin) telif hakları dergiye aittir. Telif hakkı adı altında veya dergide yayımlanması uygun görülen yazılar için herhangi bir ödeme yapılmaz ve yayın maliyeti alınmaz. Bilimsel bilgi ve araştırmaya küresel Açık Erişimin (Budapeşte Açık Erişim Girişimi'ni lütfen okuyun) gelişimini desteklemek için, RMD'nin Yayıncısı/Sahibi, okuyucuların ücretsiz kullanımı için çevrimiçi yayınlanan tüm makalelerin telif haklarını (aksi belirtilmedikçe) sağlar. Uluslararası Lisans olan NoDerivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) orijinal çalışmanın alıntılanmasıyla paylaşıma izin verir. Ticari amaçla bu içeriği kullanmak için gerekli izinler konusunda lütfen Rast Müzikoloji Dergisi'nin yayıncısı/sahibi ile iletişime geçiniz.

Açık Erişim
Rast Müzikoloji Dergisi açık erişimli bir dergidir.

İntihal-Benzerlik Raporu
Rast Müzikoloji Dergisi yüklenen makaleler için İntihal-Benzerlik Raporu ister. Benzerlik kabul edilebilirliği %15'tir. İntihal raporlarının alınması için Turnitin, Ithenticate (diğerleri de) gibi yazılımları kullanılmalıdır.

Makale Destek Merkezi Hizmetleri (Young Wise Publishing)
Makalenizi geliştirmek ve gönderime hazır hale getirmek için Makale Destek Merkezi'nin hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Editleme, redaksiyon, çeviri ve proof gibi hizmetler için siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Makale Submit Etmek için Kontrol Listesi
Yazar Bilgileri Detayları ve Dergipark Dergi Sistemine Kayıtlar: Lütfen makale submit etmeden önce tüm yazarların Dergipark Dergi Sistemine kayıt olduklarını kontrol ediniz. Kayıt sırasında her yazarın ORCID'inin Dergipark Dergi Sistemi tarafından isteneceğini lütfen unutmayın. Bu nedenle önceden ORCID kaydı yaptırmanızı hatırlatırız. Yazarlar, sistem tarafından gönderilen doğrulama e-postalarını onayladıktan sonra sisteme kayıt olurlar. Yazarların Dergipark Dergi Sistemi'ndeki profillerini eksiksiz doldurmalarını öneririz.

Kapak Yazısı: Çalışmanızın etik unsurlarını, özgünlüğünü ve diğer yönlerini belirten Kapak Yazısı (Cover Letter) hazırlamayı unutmayınız.
Telif Hakkı Devir Sözleşmesi Formu: Yazarların makalelerini submit ederken bu formun yüklenmesi istenir. Bu bağlantıya tıklayarak formu indirin, tüm yazarların imzalarının olduğundan emin olun.

Benzerlik (İntihal) Raporu: Bu rapor için Turnitin, Ithenticate gibi yazılımları kullanabilirsiniz. Benzerlik oranının %15'ten az olması gerektiğini unutmayın.
Anahtar Sözcükler: En fazla beş anahtar sözcük belirleyin. Anahtar kelimelerin etkili ve keşfedilebilir olduğundan emin olun.

Etik Kurul İzni: Araştırmanız etik kurul onayı gerektiren bir araştırma ise bu izin makale gönderim sürecinde alınmalı ve yüklenmelidir.

Şekil, Fotoğraflar: Lütfen makaledeki şekil ve fotoğrafların yüksek çözünürlüklü dosyalarını başvuru sırasında ayrı ayrı yükleyiniz.

Veri Paylaşımı: Araştırmanızda kullandığınız verileri diğer araştırmacıların kullanmasına izin vermek veya şeffaflık için uluslararası destek veren kuruluşların altyapısını kullanın ve bunu makalede belirtin


Makalenizi Submit Etme
Makalenizin gönderimi Dergipark Dergi Sistemi üzerinden yapılır. Bu sistem tüm kayıtların tutulduğu, makale ilerleme raporlarının oluşturulabildiği ve sorumlu yazarın kendisi tarafından sunulabildiği bir yazılımdır. Makale gönderme adımları oldukça kolaydır. Ancak yazılımdan dolayı son aşamada çıkan pop-up'ta onay butonuna basamayabilirsiniz, bunun için bilgisayarınızın ayarlarını yapmanız veya başka bir bilgisayar kullanmanız gerekebilir.
Web sitemizdeki iletişim bilgilerini kullanarak başvuru sürecinde her zaman yardım alabilirsiniz. Lütfen tüm yazarların önceden sisteme kayıtlı olduğundan emin olun ve gönderim işlemini tamamlayın.

Yayın Ücretleri
Bu dergi için gönderim ücreti, yayın ücreti veya sayfa ücreti yoktur.

Makale İşleme Ücretleri
RMD için makale işleme ücreti vardır. Lütfen ücret politikası sayfasına bakın.

Sorularınız
Herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin (rastjournaleditor@gmail.com).

15 Nisan 2024'te güncellendi




Son Güncelleme Zamanı: 15.04.2024 22:02:10

Yazarlarımızın editöryal süreçlerin aksamaması için editöryal emaillere 3 gün içinde yanıt vermeleri gerekmektedir.