Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı sıcaklıklarda muhafaza edilen palamut (sarda sarda) balığının bazı kimyasal kalite niteliklerinin belirlenmesi

Yıl 2017, , 403 - 410, 01.06.2017
https://doi.org/10.16984/saufenbilder.298978

Öz

Giresun İli’nden temin edilen palamut balıklarının ağırlıkları ve uzunlukları belirlendikten ve ilk sıcaklıkları
ölçüldükten sonra, iç organları çıkartılmış ve çıkartılmamış şekilde 0°C, 2°C ve 4°C’de muhafazaya alındı.
Muhafazanın başlangıç (0. gün), 3, 5 ve 7. günlerinde deneysel numunelerin fizikokimyasal olarak; rutubet, a
w ve pH
değerleri tespit edilerek palamut balıklarının fizikokimyasal kalite kriterleri hakkında bilgi sahibi olundu.
  

Kaynakça

  • [1] A.E. Ghaly, D. Dave, S. Budge ve Brooks, M.S. (2010). Fish Spoilage Mechanisms and Preservation Techniques: Review. American Journal of Applied Sciences. [Online]. 7(7), pp. 859-877. Available: http://blog.ub.ac.id/henisusanti14/files/2013/10/2010Fish-Spoilage-Mechanisms-and-Preservation-Techniques-Review-.pdf
  • [2] C. Chotimarkorn. (2014). Quality changes of anchovy (Stolephorus heterolobus) under refrigerated storage of different practical industrial methods in Thailand. J Food Sci Technol. [Online]. 51(2):285–293. Available: http://link.springer.com/article/10.1007/s13197-011-0505-y
  • [3] G. İnat, Ş. Pamuk, B. Siriken, Y.N. Demirel. (2013). Tüketime hazır tuzlanmış hamsi balıklarının (Engraulis encrasicolus) mikrobiyolojik ve kimyasal kalitelerinin belirlenmesi. Vet Hekim Der Derg. [Online]. 84(1): 26-35. Available: http://veteriner.org.tr/files/dergi/cilt84sayi1/Dergi.28-37.pdf
  • [4] A.Ünlütürk, F. Turantaş. Gıda Mikrobiyolojisi. 3.Baskı. Mete Basım Mat.Hiz. Bornova-İzmir. 2003, pp 267-268.
  • [5] M. Demirci, H.H. Orak. (1999). Farklı Soğutma Ortamları ve –12°C’de Depolanan İstavrit Balığında (Trachurus trachurus) Meydana Gelen Kalite Değişimleri. Tr. J. of Agriculture and Forestry. [Online]. 23:143-150. Available: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/tbtkagriculture/article/viewFile/5000030664/5000030900
  • [6] M.E. Tekin. Örneklerle Bilgisayarda İstatistik. 2. Baskı. Selçuk Üniversitesi Basımevi, 2010.
  • [7]Ş.İnal. Biyometri. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Basım Ünitesi, Konya, 2005.
  • [8] S. Akçay, Ö. Egemen. (2006). İzmir Körfezinde Avlanan Bazı Balık Türlerinin Kimyasal Değişimleri Üzerine Bir Araştırma. E.Ü.Su Ürünleri Dergisi. [Online]. 23(1-2): 117-120. Available: http://www.egejfas.org/article/download/5000156700/5000141439
  • [9] Ş.A.Hisar, O. Hisar, T.Yanık. (2004). Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik ve Kimyasal Bozulmalar. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. [Online]. 35 (3-4):261-265. Available: http://e-dergi.atauni.edu.tr/ataunizfd/article/download/1025004794/1025004612
  • [10] V.M. da Silva, L.A. Silva ve J.B. de Andrade. (2008). Determination of Moisture Content and Water Activity in Algae and Fish By Thermoanalytical Techniques. Quim. Nova. [Online]. 31 ( 4): 901-905. Available: http://www.scielo.br/pdf/qn/v31n4/a30v31n4.pdf

Determınatıon of the some chemıcal qualıty characterıstıcs of bonıto fısh whıch stored at dıfferent temperatures

Yıl 2017, , 403 - 410, 01.06.2017
https://doi.org/10.16984/saufenbilder.298978

Öz

Bonito fish species were kept at 0°C, 2°C, and 4°C during storage phase as a whole or cleaned by removing the
internal organs after determined weights and lengths and measured the internal temperature of them which obtained
in Giresun. By measuring physicochemical properties as moisture, a
w and pH values on the first day (0. days), 3rd,
5th and 7th days, quality criteria of experimental samples has been determined and gained knowledge about the
physicochemical quality criteria of bonito fish
.  

Kaynakça

  • [1] A.E. Ghaly, D. Dave, S. Budge ve Brooks, M.S. (2010). Fish Spoilage Mechanisms and Preservation Techniques: Review. American Journal of Applied Sciences. [Online]. 7(7), pp. 859-877. Available: http://blog.ub.ac.id/henisusanti14/files/2013/10/2010Fish-Spoilage-Mechanisms-and-Preservation-Techniques-Review-.pdf
  • [2] C. Chotimarkorn. (2014). Quality changes of anchovy (Stolephorus heterolobus) under refrigerated storage of different practical industrial methods in Thailand. J Food Sci Technol. [Online]. 51(2):285–293. Available: http://link.springer.com/article/10.1007/s13197-011-0505-y
  • [3] G. İnat, Ş. Pamuk, B. Siriken, Y.N. Demirel. (2013). Tüketime hazır tuzlanmış hamsi balıklarının (Engraulis encrasicolus) mikrobiyolojik ve kimyasal kalitelerinin belirlenmesi. Vet Hekim Der Derg. [Online]. 84(1): 26-35. Available: http://veteriner.org.tr/files/dergi/cilt84sayi1/Dergi.28-37.pdf
  • [4] A.Ünlütürk, F. Turantaş. Gıda Mikrobiyolojisi. 3.Baskı. Mete Basım Mat.Hiz. Bornova-İzmir. 2003, pp 267-268.
  • [5] M. Demirci, H.H. Orak. (1999). Farklı Soğutma Ortamları ve –12°C’de Depolanan İstavrit Balığında (Trachurus trachurus) Meydana Gelen Kalite Değişimleri. Tr. J. of Agriculture and Forestry. [Online]. 23:143-150. Available: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/tbtkagriculture/article/viewFile/5000030664/5000030900
  • [6] M.E. Tekin. Örneklerle Bilgisayarda İstatistik. 2. Baskı. Selçuk Üniversitesi Basımevi, 2010.
  • [7]Ş.İnal. Biyometri. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Basım Ünitesi, Konya, 2005.
  • [8] S. Akçay, Ö. Egemen. (2006). İzmir Körfezinde Avlanan Bazı Balık Türlerinin Kimyasal Değişimleri Üzerine Bir Araştırma. E.Ü.Su Ürünleri Dergisi. [Online]. 23(1-2): 117-120. Available: http://www.egejfas.org/article/download/5000156700/5000141439
  • [9] Ş.A.Hisar, O. Hisar, T.Yanık. (2004). Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik ve Kimyasal Bozulmalar. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. [Online]. 35 (3-4):261-265. Available: http://e-dergi.atauni.edu.tr/ataunizfd/article/download/1025004794/1025004612
  • [10] V.M. da Silva, L.A. Silva ve J.B. de Andrade. (2008). Determination of Moisture Content and Water Activity in Algae and Fish By Thermoanalytical Techniques. Quim. Nova. [Online]. 31 ( 4): 901-905. Available: http://www.scielo.br/pdf/qn/v31n4/a30v31n4.pdf
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Duygu Balpetek Külcü

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 4 Kasım 2016
Kabul Tarihi 24 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Balpetek Külcü, D. (2017). Determınatıon of the some chemıcal qualıty characterıstıcs of bonıto fısh whıch stored at dıfferent temperatures. Sakarya University Journal of Science, 21(3), 403-410. https://doi.org/10.16984/saufenbilder.298978
AMA Balpetek Külcü D. Determınatıon of the some chemıcal qualıty characterıstıcs of bonıto fısh whıch stored at dıfferent temperatures. SAUJS. Haziran 2017;21(3):403-410. doi:10.16984/saufenbilder.298978
Chicago Balpetek Külcü, Duygu. “Determınatıon of the Some chemıcal qualıty characterıstıcs of bonıto fısh whıch Stored at dıfferent Temperatures”. Sakarya University Journal of Science 21, sy. 3 (Haziran 2017): 403-10. https://doi.org/10.16984/saufenbilder.298978.
EndNote Balpetek Külcü D (01 Haziran 2017) Determınatıon of the some chemıcal qualıty characterıstıcs of bonıto fısh whıch stored at dıfferent temperatures. Sakarya University Journal of Science 21 3 403–410.
IEEE D. Balpetek Külcü, “Determınatıon of the some chemıcal qualıty characterıstıcs of bonıto fısh whıch stored at dıfferent temperatures”, SAUJS, c. 21, sy. 3, ss. 403–410, 2017, doi: 10.16984/saufenbilder.298978.
ISNAD Balpetek Külcü, Duygu. “Determınatıon of the Some chemıcal qualıty characterıstıcs of bonıto fısh whıch Stored at dıfferent Temperatures”. Sakarya University Journal of Science 21/3 (Haziran 2017), 403-410. https://doi.org/10.16984/saufenbilder.298978.
JAMA Balpetek Külcü D. Determınatıon of the some chemıcal qualıty characterıstıcs of bonıto fısh whıch stored at dıfferent temperatures. SAUJS. 2017;21:403–410.
MLA Balpetek Külcü, Duygu. “Determınatıon of the Some chemıcal qualıty characterıstıcs of bonıto fısh whıch Stored at dıfferent Temperatures”. Sakarya University Journal of Science, c. 21, sy. 3, 2017, ss. 403-10, doi:10.16984/saufenbilder.298978.
Vancouver Balpetek Külcü D. Determınatıon of the some chemıcal qualıty characterıstıcs of bonıto fısh whıch stored at dıfferent temperatures. SAUJS. 2017;21(3):403-10.

30930 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.