Çinko Borat ve Mısır Püskülü İçerikli Su Bazlı Boya Özelliklerinin Geliştirilmesi
Abstract
Bu
çalışmadaki hedef; inşaat ve kimya sektöründe kullanılan su bazlı boyaların
çeşitli katkı maddeleri ile fiziksel özelliklerin geliştirilmesi ve dekoratif
amaçlı olarak kullanılmasıdır. Yapılan çalışmada, hazırlanan boyalara
viskozite, parlaklık, kapatıcılık, hidrofobiklik gibi farklı fiziksel testler
uygulanmıştır. Optimum parametrelerin belirlenmesinde Taguchi Optimizasyon
Metodu kullanılmış ve moleküler bağ karakterizasyonu FT-IR cihazı ile
incelenmiştir. Burada, mısır püskülünün yüzeylerde koruma sağladığı
gözlemlenmiştir. Yapılan testler sonucunda kullanılan katkıların, parlaklık,
renk uygunluğu ve kuruma süresine olumsuz bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Referans
boyaya kıyasla, hazırlanan boyaların hidrofobikliği ve kapatıcılığı arttırıcı
etkisinin olduğu görülmüştür. Deneylerin FT-IR spektrumları incelendiğinde ise
referans boyayla benzer bağ karakterizasyonu olduğu gözlemlenmiştir.
Keywords
References
- [1] B. Kayran, "Su Bazlı-Stiren Akrilik Esaslı-Çinko Borat Katkılı Boyaların Alev Geciktirme, Duman Bastırma ve Antibakteriyel Etkinlikleri" Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013.
- [2] F. Ökenek, "Su Bazlı ve Stiren Akrilik Esaslı Boyalarda Alkali-Toprak Alkali Borat Katkılarının Alev Geciktirici Özelliklerinin İncelenmesi" Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013.
- [3] F. Yetim, "Bağlayıcı Olarak Bor İçeren Epoksi Reçinesinin Kullanılması ile Hazırlanan Boyanın Antifouling Etkinliğinin İncelenmesi" Yüksek Lisans Tezi, Gebze Yüksek Tek. Enst. Mühendislik ve Fen Bilimleri Enst., 2013.
- [4] T. D. Tombal, Ş. G. Özkan, İ. K. Ünver ve A. E. Osmanlıoğlu, "Bor Bileşiklerinin Özellikleri, Üretimi, Kullanımı ve Nükleer Reaktör Teknolojisinde Önemi", Journal of Boron, vol. 1, pp. 86-95, 2016.
- [5] C. Helvacı, "Türkiye Borat Yataklari Jeolojik Konumu, Ekonomik Önemi ve Bor Politikası", BAÜ Fen Bilimleri Ens. Der., vol. 5(1), pp. 4-41, 2003.
- [6] D. Y. Aydın, M. Gürü, B. Ayar ve Ç. Çakanyıldırım, "Bor Bileşiklerinin Alev Geciktirici ve Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Pigment Olarak Uygulanabilirliği", Journal of Boron, vol. 1(1), pp. 33-39, 2016.
- [7] K. K. Shen, "Review of Recent Advances on the Use of Boron-based Flame Retardants, Polymer Green Flame Retardants", Polymer Green Flame Retardants, Chapter 11, 367–3882014.
- [8] H. M. Abasi ve I. Shooshpasha, "Influence of Zeolite and Cement Additions on Mechanical Behavior of Sandy Soil", Journal of Rock Mechanics and Geotechnical Engineering, vol. 8, pp.746-752, 2016.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Chemical Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 1, 2018
Submission Date
April 11, 2017
Acceptance Date
February 26, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 22 Number: 3