Pesticide
residues and total antioxidant capacity were investigated and compared in
apples produced using pesticides and organically produced apples and in blood
serums of people (they were working in the production of apples). In the research,
were examined the 60 farm workers and the 60 apple samples produced by these
workers. In the determination of pesticide residues was used gas chromatography
(GC) device. In determining of TAC was used spectrophotometer. In chromatographic analysis,
identified chlorpyriphos residues in 5 apples. For this reason, apples are the
last application of chlorpyriphos before the harvest. Apples
obtained from fertilizer garden were not found pesticide residues. Pesticide
residues have not been determined in the bloods of 60 agricultural workers. In
the spectrophotometric analysis found no significant difference (p>0.05) in
between the two group samples in terms of TAC. However, determined to be
significantly decreased (p<0.05) in TAC compared with in produced workers fertilizer apples workers and pesticide apples. These results
show that applications of pesticide not cause a change in the apples in the
total antioxidant capacity.
Pestisit (diazinon,
chlorpyriphos, methidation, deltamethrin, cypermethrin) uygulaması ile üretilen
elmalar ile doğal hayvan gübreleri ve ticari organik gübre uygulanan elmalarda
ve bu elmaların üretiminde çalışan kişilerin kan serumunda, pestisit kalıntıları ve toplam antioksidan
kapasiteleri araştırılmış ve karşılaştırma yapılmıştır. Çalışmada toplam 60
tarım işçisi ve bu işçilerin ürettikleri 60 elma örnek grubu incelenmiştir.
Yapılan kromatografik analizlerde zirai ilaç uygulanan 5 elma örneğinde
chlorpyriphos kalıntısı belirlenmiştir. Bunun sebebi
elmaları örneklerinin alındığı çiftliklerde, toplamadan önce en son uygulanan
ilacın chlorpyriphos içermesidir. Organik olarak üretilen elmalarda ise
pestisit kalıntısına rastlanmamıştır. 60 tarım işçisinin hiçbirinin kanında
pestisit kalıntısı rastlanmamıştır. Spektrofotometrik analizler sonucunda ise
toplam antioksidan seviyeleri (TAK) bakımından iki grup elma arasında anlamlı
bir fark bulunamamıştır (p>0.05).
Ancak elma üretiminde zirai ilaç kullanan üreticilerin kanlarında tespit
edilen toplam antioksidan kapasiteleri, organik elma üreten kişilerin
kanlarındaki toplam antioksidan kapasiteleri ile karşılaştırıldığında anlamlı
seviyede azalma belirlenmiştir (p<0.05). Bu sonuçlar, zirai ilaç
uygulamalarının, elmada toplam antioksidan kapasitede bir değişime neden
olmadığını göstermiştir.
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 12 Nisan 2017 |
Kabul Tarihi | 27 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.