Yeni bir 4-boyutlu tedarik zinciri sisteminde hiperkaos
Abstract
Tedarik zinciri, müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için hammadde tedarikinden başlayarak müşteriye ürün teslimine kadar devam eden tüm süreçlerdeki birçok faktörün etkisi altında olması bakımından karmaşık ve kaotik bir yapıya sahiptir. Kaotik tedarik zinciri, sistemi oluşturan değişkenlerin beklenmedik bazı davranışlar sergilemesi ve bu davranışların uzun süreli tahminlerinin yapılamaması anlamına gelmektedir. Literatürde farklı tedarik zinciri sistemlerinin matematiksel modelleri oluşturularak kaotik yapılarının incelendiği çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada ilk kez daha önce sunulan bir tedarik zinciri modelinin talep durum denklemine lineer kontrolör eklenmiş ve oluşturulan bu yeni tedarik zinciri sisteminin hiperkaotik davranış sergilediği görülmüştür. Elde edilen yeni 4 boyutlu hiperkaotik sistemin Matlab-Simulink programı kullanılarak sayısal analizleri yapılmış ve hiperkaotik davranışı faz portreleri ile ortaya konmuştur. Faz portresinde krank mili ya da çok katlı kelebek kanadı gibi bir şekle benzeyen kaotik bir çekici oluştuğu gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonucunda tedarik zinciri sisteminde farklı davranışların meydana gelmesine neden olan yeni terimin müşteri sadakati olarak tanımlanabileceği vurgulanmıştır.
Keywords
References
- O.E. Rössler, "An equation for hyperchaos," Physics Letters A, vol. 71, no. 2–3, pp. 155–156, 1979.
- X. Wang, J. Song, "Synchronization of the fractional order hyperchaos Lorenz systems with activation feedback control", Commun Nonlinear Sci Numer Simulat, vol. 14, pp. 3351–3357, 2009.
- W. Xingyuan, W. Yaqın, "Adaptive generalized synchronization of hyperchaos systems", International Journal of Modern Physics B, vol. 25, no. 32, pp. 4563–4571, 2011.
- J. A, Zheng, "Simple universal adaptive feedback controller for chaos and hyperchaos control", Computers and Mathematics with Applications, vol. 61, no. 8, pp. 2000–2004, 2011.
- F. Dou, J. Sun, W. Duan, K. Lu, "Controlling hyperchaos in the new hyperchaotic system", Communications in Nonlinear Science and Numerical Simulation , vol. 14, no. 2, pp. 552–559, 2009.
- C. Di, X. Yang, D. Huang, "A new water resources supply-demand system and its hyperchaos control", Procedia Engineering, vol. 15, pp. 734 – 738, 2011.
- J. Ding, W.Yang, H.Yao, "A New Modified Hyperchaotic Finance System and its Control", International Journal of Nonlinear Science, vol. 8, no. 1, pp. 59-66, 2009.
- U.E.Kocamaz, H.Taşkın, Y.Uyaroğlu, A.Göksu “Control and synchronization of chaotic supply chains using intelligent approaches” Computers & Industrial Engineering, vol. 102, pp. 476-487, 2016.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Industrial Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 1, 2018
Submission Date
October 7, 2017
Acceptance Date
March 14, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 22 Number: 2
Cited By
Tedarik Zincirinde Kaos: Bir Literatür Taraması
Academic Platform Journal of Engineering and Science
https://doi.org/10.21541/apjes.562192