Tin dioxide (SnO2) nanofilms were obtained by
coating the sols produced by the sol-gel method on stainless steel substrates
with a spin coating device. Tartaric acid which acts as a gelation agent were
used as a stabilizer in the production of sols. In addition to the nanofilms
produced with and without stabilizer addition, SnO2 film coatings
were also performed with an aging process involving tartaric acid to
demonstrate the effect of aging on grain size. The morphology, structure,
crystal and grain size of SnO2 nanofilms were investigated and the
effect of tartaric acid stabilizer on grain size and morphology was
investigated. Scanning electron microscopy (SEM) and atomic force microscopy
(AFM) for the characterization of surface properties of nanofilms, and also
X-ray diffraction (XRD) analysis for the examination of the crystal structure
and the calculation of the crystal size were performed.
Tin dioxide nanofilms sol-gel process morphological analysis tartaric acid stabilizer aging
Kalay dioksit (SnO2)
nanofilmler sol-jel yöntemi ile üretilen sollerin döndürerek kaplama cihazı ile
paslanmaz çelik altlıklara kaplanmasıyla elde edildi. Sol çözeltileri
üretilirken jelleştirici görevi gören tartarik asit stabilizör olarak
kullanıldı. Stabilizör katkılı ve katkısız sol ile üretilen nanofilmlerin yanı
sıra yaşlandırmanın tane boyutuna etkisini göstermek amacıyla tartarik asit
içeren solün yaşlandırılması ile de SnO2 film kaplamaları yapıldı.
SnO2 filmlerinin morfolojileri, yapısı, kristal ve tane boyutu
incelenerek tartarik asit stabilizörünün tane büyüklüğü ve morfoloji üzerine
etkisi araştırıldı. Nanofilmlerin yüzey özelliklerinin karakterizasyonu için
taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve atomik kuvvet mikroskobu (AFM); kristal
yapının incelenmesi ve kristal boyutunun hesaplanması için X-ışını kırınımı
(XRD) analizi yapıldı.
Kalay dioksit nanofilmler sol-jel prosesi morfolojik analiz tartarik asit stabilizörü yaşlandırma
Konular | Kimya Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.