In this study, produced in Turkey and PET sold in bottles and in the context of the market so 70'inesahip 10 drinking water pH, hardness, calcium, magnesium, solution of sodium, potassium, chloride, fluoride, sulfate and sağlıküzer the effects of nitrate parameters incelenmişv bottled water the comparison is made with diğeriç the water. He also BU1 quantity of water ilewho parameter values are analyzed, EPA, TSA drinking water standard values
It was compared. As a result, different values markalaraait examined standard water WHO, E was compatible with PE vets values. However, it was seen that only üstündeol of TSE sodium values in uniform. Nonetheless, if bottled içmesul consumers to get the financial burden of consumer taste, convenience, and security is a matter of preference to those gibined potential health benefits.
Bu çalışmada, Türkiye'de üretilen ve PETşişelerde satışa sunulan ve piyasanın yüzde 70'inesahip 10 adet içme suyunun içeriğinde bulunan pH,sertlik, kalsiyum, magnezyum, sody u m, potasyum,klorür, florür, sülfat ve nitrat parametrelerinin sağlıküzerine etkileri incelenmişve şişelenmiş suların diğeriçme sularıyla karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca bu1 O adet suya ait incelenen parametre değerleri ileWHO, EPA, TSE içme suyu standart değerleri
karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, değişik markalaraait incelenen standart su değerleri WHO, E PA veTSE değerleri ile uyumlu bulundu. Ancak sadece birörnekte sodyum değerinin TSE standardının üstündeolduğu görüldü. Her şeye rağmen, şişelenmiş içmesulan tüketiciye mali yük getirse de tüketicilerin tat,uygunluk, güvenlik ve olası sağlık yararları gibinedenlerle tercih sebebi olmaktadır.
Birincil Dil | TR |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2001 |
Gönderilme Tarihi | 5 Mayıs 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 5 Sayı: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.