In the study, peroxidase and ascorbate peroxidase are extracted from kiwano (Cucumis metuliferus). It is searched that the effect of 8 amino acids having acidic, basic, neutral characters (L-Histidine, L-Glutamic acid, L-Threonine, L-Lysine, L-Arginine, L-Aspartic acid, L-Proline, L-Phenylalanine) on these enzymes’ activity. By being based on 4 different concentrations of each amino acid solution, it is analyzed the impacts on enzymes seperately and calculated the % relative activity values of enzymes. According to the results, as some amino acids increase the activity of enzymes, others decreases. Moreover, it is seen that different concentrations of the same amino acid change enzyme activity.
Peroxidase Ascorbate peroxidase Kiwano (Cucumis metuliferus) Amino acid
Bu çalışmada, kiwano (Cucumis metuliferus) bitkisinden peroksidaz ve askorbat peroksidaz enzimleri ekstrakte
edilmiştir. Asidik, bazik ve nötral karakterde 8 amino asitin (L-histidin, L-glutamik asit, L-treonin, L-lisin, L-arginin,
L-aspartik asit, L-prolin, L-fenilalanin) bu enzimlerin aktivitesi üzerine yaptığı etki incelenmiştir. Her bir amino asit
çözeltisinden 4 farklı konsantrasyon baz alınarak enzimler üzerindeki etkileri araştırılmış ve % bağıl aktivite
değerleri bulunmuştur. Sonuçlara göre, bazı amino asitler enzimlerin aktivitesini artırırken bazıları azaltmıştır.
Ayrıca aynı amino asitin farklı konsantrasyonlarının da enzim aktivitesini değiştirdiği görülmüştür.
Peroksidaz Askorbat peroksidaz Kiwano (Cucumis metuliferus) Amino asit
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Temmuz 2014 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mayıs 2013 |
Kabul Tarihi | 5 Kasım 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 18 Sayı: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.