Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bir içecek numunesindeki renklendiricilerin ultraviyole spektrofotometri yöntemi ile elde edilen sonuçların kemometrik metotlar ile hesaplanması

Yıl 2018, Cilt: 22 Sayı: 3, 898 - 906, 01.06.2018
https://doi.org/10.16984/saufenbilder.312079

Öz

 Bu çalışmada,  toz içecek örneğinde bulunan renk maddelerinin
ultraviyole spektrofotometrisi yöntemi ile elde edilen sonuçların kemometrik metotlar
ile tayini gerçekleştirilmiştir. Kemometrik yöntemlerden, temel bileşen
regresyonu yöntemi (PCR) ve kısmi en küçük kareler yöntemi (PLS), bir toz
içecek içerisinde bulunan
  sunset yellow
ve
β-karotenin miktar tayininde başarı ile uygulanmıştır.
Uygulanan kemometrik yöntemler yardımıyla elde edilen sonuçlar son derece hızlı,
basit
  ve güvenilir sonuçlardır.

Kaynakça

  • [1] Saldamlı, İ., (1998) “ Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları”, 520s, Ankara. [2] Yongnian, N., Gong, X., (1997) “Simultaneous spectrophotometric determination of mixtures of food colorants”, Analytica Chimica Acta, 354, 163-171.
  • [3] Aktaş, AH., Karagöz, SG.,(2016) “Application of independent component analysis, principal component regressio and partial least squares methodologies for the simultaneous potentiometric titration of some amino acids” , RSC Advances, DOI: 10.1039/C6RA09773A, 2016, 6,.69902-69908.
  • [4] Berzas Nevado, J.J., Rodríguez Flores, J., Guiberteau Cabanillas, C., Villaseñor Llerena, M.J., Contento Salcedo, A., (1998) “Resolution of ternary mixtures of tartrazin, sunset yellow and ponso 4R by derivative spectrophotometric ratio spectrum-zero crossing method in commercial foods”, Talanta, 46, 933-942.
  • [5] Dinç, E., (2007) “Kemometri Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri”, 27(1), 61-92. [6] Liao, L., Yang, J., Yuan, J., (2007) “Process Monitored Spectrophotometric Titration Coupled With Chemometrics For Simultaneous Determination Of Mixtures Of Weak Acids”, Analytica Chimica Acta, 591, 123-131. [7] Hemmateenejad, B., Akhond, M., Samari, F., (2007) “A Comparative Study Between PCR And PLS In Simultaneous Spectrophotometric Determination of Diphenylamine, Aniline And Phenol: Effect Of Wavelength Selection”, Spectrochimica Acta Part A, Molecular And Biomolecular Spectroscopy, 67, 958-965.
  • [8] Afkhami, A., Sarlak, N., Zarei, A.R., (2007) “Simultaneous Kinetic Spectrophotometric Determination Of Cyanide And Thiocyanate Using The Partial Least Squares (PLS) Regression”, Talanta, 71, 893-899.
  • [9] Yongnian, N., Zhang, G., Kokot, S.,(2005) “Simultaneous Spectrophotometric Determination Of Maltol, Ethyl Maltol, Vanillin, Ethyl Vanillin In Foods By Multivariative Calibration And Artificial Neural Networks”,Food Chemistry, 89, 465-473.
  • [10] Dinç,E., (2009) “Kemometrik İşlem ve Yöntemlerin Analitik Kimyadaki Tipik Uygulamaları,Uygulamaları”,KemometriYaz Okulu Notları, 13-17.
  • [11] Kaba, A., Aktaş A.H., (2014) “Çeşitli ligandları kullanarak Fe3+, Al3+ ve Cu2+ nin bir arada spektrofotometrik tayinleri için yöntem geliştirilmesi ve elde edilen verilerin en küçük kareler kalibrasyon yöntemi (PLS) ve temel bileşen regresyon (PCR) yöntemi ile değerlendirilmesi”, SAUFBE, Cilt 18, Sayı 1, s. 71-79.
  • [12] Aktaş AH, Mutlutürk B., (2014) “Demir ve alüminyumun doğal sularda UV spektrofotometrik tayini için yöntem geliştirilmesi ve elde edilen verilerin kemometrik kalibrasyon yöntemleriyle değerlendirilmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(3) 52-59.

Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer

Yıl 2018, Cilt: 22 Sayı: 3, 898 - 906, 01.06.2018
https://doi.org/10.16984/saufenbilder.312079

Öz

In this study, color materials in powdered beverage samples were
determined by chemometric methods using and UV/VIS spectrophotometer. From the
chemometric methods, the principal component regression  (PCR) and the partial least squares method
(PLS) were successfully applied in the determination of the amount of sunset
yellow and β-carotene contained in a powdered beverage. The results obtained
with the
help of
applied chemometric methods are extremely fast, simple and reliable results.

Kaynakça

  • [1] Saldamlı, İ., (1998) “ Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları”, 520s, Ankara. [2] Yongnian, N., Gong, X., (1997) “Simultaneous spectrophotometric determination of mixtures of food colorants”, Analytica Chimica Acta, 354, 163-171.
  • [3] Aktaş, AH., Karagöz, SG.,(2016) “Application of independent component analysis, principal component regressio and partial least squares methodologies for the simultaneous potentiometric titration of some amino acids” , RSC Advances, DOI: 10.1039/C6RA09773A, 2016, 6,.69902-69908.
  • [4] Berzas Nevado, J.J., Rodríguez Flores, J., Guiberteau Cabanillas, C., Villaseñor Llerena, M.J., Contento Salcedo, A., (1998) “Resolution of ternary mixtures of tartrazin, sunset yellow and ponso 4R by derivative spectrophotometric ratio spectrum-zero crossing method in commercial foods”, Talanta, 46, 933-942.
  • [5] Dinç, E., (2007) “Kemometri Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri”, 27(1), 61-92. [6] Liao, L., Yang, J., Yuan, J., (2007) “Process Monitored Spectrophotometric Titration Coupled With Chemometrics For Simultaneous Determination Of Mixtures Of Weak Acids”, Analytica Chimica Acta, 591, 123-131. [7] Hemmateenejad, B., Akhond, M., Samari, F., (2007) “A Comparative Study Between PCR And PLS In Simultaneous Spectrophotometric Determination of Diphenylamine, Aniline And Phenol: Effect Of Wavelength Selection”, Spectrochimica Acta Part A, Molecular And Biomolecular Spectroscopy, 67, 958-965.
  • [8] Afkhami, A., Sarlak, N., Zarei, A.R., (2007) “Simultaneous Kinetic Spectrophotometric Determination Of Cyanide And Thiocyanate Using The Partial Least Squares (PLS) Regression”, Talanta, 71, 893-899.
  • [9] Yongnian, N., Zhang, G., Kokot, S.,(2005) “Simultaneous Spectrophotometric Determination Of Maltol, Ethyl Maltol, Vanillin, Ethyl Vanillin In Foods By Multivariative Calibration And Artificial Neural Networks”,Food Chemistry, 89, 465-473.
  • [10] Dinç,E., (2009) “Kemometrik İşlem ve Yöntemlerin Analitik Kimyadaki Tipik Uygulamaları,Uygulamaları”,KemometriYaz Okulu Notları, 13-17.
  • [11] Kaba, A., Aktaş A.H., (2014) “Çeşitli ligandları kullanarak Fe3+, Al3+ ve Cu2+ nin bir arada spektrofotometrik tayinleri için yöntem geliştirilmesi ve elde edilen verilerin en küçük kareler kalibrasyon yöntemi (PLS) ve temel bileşen regresyon (PCR) yöntemi ile değerlendirilmesi”, SAUFBE, Cilt 18, Sayı 1, s. 71-79.
  • [12] Aktaş AH, Mutlutürk B., (2014) “Demir ve alüminyumun doğal sularda UV spektrofotometrik tayini için yöntem geliştirilmesi ve elde edilen verilerin kemometrik kalibrasyon yöntemleriyle değerlendirilmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(3) 52-59.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Kimya Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Güzide Pekcan Ertokuş

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 12 Mayıs 2017
Kabul Tarihi 13 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Pekcan Ertokuş, G. (2018). Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer. Sakarya University Journal of Science, 22(3), 898-906. https://doi.org/10.16984/saufenbilder.312079
AMA Pekcan Ertokuş G. Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer. SAUJS. Haziran 2018;22(3):898-906. doi:10.16984/saufenbilder.312079
Chicago Pekcan Ertokuş, Güzide. “Determination of the Colorants in a Beverage Sample by chemometrıc Methods Using an Ultraviolet Spectrophotometer”. Sakarya University Journal of Science 22, sy. 3 (Haziran 2018): 898-906. https://doi.org/10.16984/saufenbilder.312079.
EndNote Pekcan Ertokuş G (01 Haziran 2018) Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer. Sakarya University Journal of Science 22 3 898–906.
IEEE G. Pekcan Ertokuş, “Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer”, SAUJS, c. 22, sy. 3, ss. 898–906, 2018, doi: 10.16984/saufenbilder.312079.
ISNAD Pekcan Ertokuş, Güzide. “Determination of the Colorants in a Beverage Sample by chemometrıc Methods Using an Ultraviolet Spectrophotometer”. Sakarya University Journal of Science 22/3 (Haziran 2018), 898-906. https://doi.org/10.16984/saufenbilder.312079.
JAMA Pekcan Ertokuş G. Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer. SAUJS. 2018;22:898–906.
MLA Pekcan Ertokuş, Güzide. “Determination of the Colorants in a Beverage Sample by chemometrıc Methods Using an Ultraviolet Spectrophotometer”. Sakarya University Journal of Science, c. 22, sy. 3, 2018, ss. 898-06, doi:10.16984/saufenbilder.312079.
Vancouver Pekcan Ertokuş G. Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer. SAUJS. 2018;22(3):898-906.

30930 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.