TR
EN
Frükto-oligosakkarit Bileşenleri ile Lactobacillus acidophilus'un Etkileşiminin Değerlendirilmesi ve Karşılaştırılması
Abstract
Özet: Bu çalışmada glikoz, früktoz, sükroz, 1-kestoz, Orafti P95, früktoz+1-kestoz, früktoz+nistoz, sükroz+1-kestoz, sükroz+nistoz, glikoz+1-kestoz, glikoz+nistoz ve glikoz+früktoz+1-kestoz içeren farklı de Man, Rogosa ve Sharpe sıvı besiyeri (MRS Broth) ortamlarında Lactobacillus acidophilus bakterisinin büyümesi incelenmiştir. Çalışma sonuçları, Lactobacillus acidophilus bakterisinin frükto-oligosakkarit karışımlarını metabolizleyebildiği ve bunlar arasında 1-kestozu tercih ettiğini göstermektedir. Çalışmada nistozun glikoz, früktoz veya sükrozla kombine edildiği ortamlarda bakteri büyümesinde olumlu bir etki gözlenmemiştir. Dolayısıyla bakterinin nistozu metabolizleyemediği sonucuna varılmıştır. En iyi üçlü kombinasyon olarak öngörülen glikoz+früktoz+sükroz içeren MRS Broth ortamında, ikili kombinasyonlara göre bakteri büyümesinde inhibisyon elde edilmiştir. Sonuç olarak, frükto-oligosakkarit karışımlarından en iyi metabolizlenebilen bileşenin 1-kestoz olduğu, en az hidrolizlenebilen bileşenin ise nistoz olduğu belirlenmiştir. Frükto-oligosakkarit metabolizlenmesi sonucunda üretilen organik asit tür ve miktarları ise ODTÜ Merkez Laboratuarı'nda YPSK ile analizlenmiş ve 6,1 mg/ml laktik asit, 3,3 mg/ml propiyonik asit ve 3,1 mg/ml bütirik asit olarak belirlenmiştir.
Keywords
References
- Delzenne N.M., Roberfroid M.R., 1994. Physiological effects of nondigestible oligosaccharides, Lebensmittel-Wissenschaft und-Technologie, 27: 1–6.
- Yıldız S., 2011. The metabolism of fructooligosaccharides and fructooligosaccharide-related compounds in plants, Food Reviews International, 27: 16-50.
- Lewis D.H., 1993. Nomenclature and diagrammic representation of oligomeric fructans- a paper for discussion, New Phytologist, 124:583-594.
- Crittenden R.G., Playne M.J., 1996. Production, properties and applications of food-grade oligosaccharides, Trends in Food Science and Technology, 7:353–361.
- Franck A., 2002. Technological functionality of inulin and oligofructose, British Journal of Nutrition, 87:287-289. Godshall http://www.spriinc.org/buton10bftpp.html. (Dec 2007). Future directions for the sugar industry.
- Brannon C., 2003. Prebiotics: feeding friendly bacteria. Today’s Dietitian Magazine, www.todaysdietitian.com/todayscpe_articles.html. (Jan 2010).
- Nzeusseu A., Dienst D., Houfroid V., Depressux G., Jean-Pierre Devagelaer, Daniel Henry Manicourt., 2006. Inulin and FOS differ in their ability to enhance the density of cancellous and cortical bone in the axial and peripheral skeleton of growing rats, Bone, 38: 394-399.
- Molis C.H., Flourie B., Quarne F., Gailling M.F., Lartigue S., 1996. Digestion, excretion and energy value of FOSs in healthy humans, The American Journal of Clinical Nutrition, 64: 324-328.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Chemical Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 4, 2012
Submission Date
June 4, 2012
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2012 Volume: 7 Number: 1
APA
Şahin Büyüktortop, A., & Yiğitarslan, S. (2012). Frükto-oligosakkarit Bileşenleri ile Lactobacillus acidophilus’un Etkileşiminin Değerlendirilmesi ve Karşılaştırılması. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science, 7(1), 15-22. https://izlik.org/JA93GU59TE
AMA
1.Şahin Büyüktortop A, Yiğitarslan S. Frükto-oligosakkarit Bileşenleri ile Lactobacillus acidophilus’un Etkileşiminin Değerlendirilmesi ve Karşılaştırılması. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science. 2012;7(1):15-22. https://izlik.org/JA93GU59TE
Chicago
Şahin Büyüktortop, Asuman, and Sibel Yiğitarslan. 2012. “Frükto-Oligosakkarit Bileşenleri Ile Lactobacillus Acidophilus’un Etkileşiminin Değerlendirilmesi Ve Karşılaştırılması”. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science 7 (1): 15-22. https://izlik.org/JA93GU59TE.
EndNote
Şahin Büyüktortop A, Yiğitarslan S (May 1, 2012) Frükto-oligosakkarit Bileşenleri ile Lactobacillus acidophilus’un Etkileşiminin Değerlendirilmesi ve Karşılaştırılması. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science 7 1 15–22.
IEEE
[1]A. Şahin Büyüktortop and S. Yiğitarslan, “Frükto-oligosakkarit Bileşenleri ile Lactobacillus acidophilus’un Etkileşiminin Değerlendirilmesi ve Karşılaştırılması”, Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science, vol. 7, no. 1, pp. 15–22, May 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA93GU59TE
ISNAD
Şahin Büyüktortop, Asuman - Yiğitarslan, Sibel. “Frükto-Oligosakkarit Bileşenleri Ile Lactobacillus Acidophilus’un Etkileşiminin Değerlendirilmesi Ve Karşılaştırılması”. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science 7/1 (May 1, 2012): 15-22. https://izlik.org/JA93GU59TE.
JAMA
1.Şahin Büyüktortop A, Yiğitarslan S. Frükto-oligosakkarit Bileşenleri ile Lactobacillus acidophilus’un Etkileşiminin Değerlendirilmesi ve Karşılaştırılması. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science. 2012;7:15–22.
MLA
Şahin Büyüktortop, Asuman, and Sibel Yiğitarslan. “Frükto-Oligosakkarit Bileşenleri Ile Lactobacillus Acidophilus’un Etkileşiminin Değerlendirilmesi Ve Karşılaştırılması”. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science, vol. 7, no. 1, May 2012, pp. 15-22, https://izlik.org/JA93GU59TE.
Vancouver
1.Asuman Şahin Büyüktortop, Sibel Yiğitarslan. Frükto-oligosakkarit Bileşenleri ile Lactobacillus acidophilus’un Etkileşiminin Değerlendirilmesi ve Karşılaştırılması. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science [Internet]. 2012 May 1;7(1):15-22. Available from: https://izlik.org/JA93GU59TE