SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 1995 Eylül; 2(3)
Prostat Hiperplazili Hastaların Rezidûel İdrar Miktarını Saptamada Pelvik Ultrasonografînin Etkinliği
Alim Koşar T. Ahmet Serel Kağan Doğruer Mehmet Tahoğlu Muzaffer Keçelioğlu Ahmet Öztürk
Özet
Bu çalışma prostat hiperplazili hastalarda noninvaziv bir yöntem olan pelvik ultrasonografi ile rezidüel idrar miktarım saptamanın güvenilirliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır.
Ocak 1995-Temmuz 1995 tarihleri arasında polikliniğimizde prostat hiperplazisi tanısı konulan toplam 34 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalara ilk idrarım yaptıktan sonra hastahanemizde mevcut olan real-time Medison Sona Ace 4800 ultrason cihazı ve 3.5 rnHz konveks prob ile pelvik ultrasonografi yapılarak mesanenin en uzun sagittal oblik çapı (H), transvers genişliği (W) ve sagittal anterior-posterior mesafesi (D) ölçüldü. 0.7xHxWxD formülü ile ortaya çıkan sonuç rezidüel idrar miktarı olarak tesbit edildi. Ultrasonografi ile mesane voltimti ölçümünü takiben hastaların gerçek rezidüel idrar miktarları üretral kateterle saptandı. Tüm ölçümler aynı kişi tarafından yapıldı. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak student t testi ile analiz edildi.
Ultrasonografi ile ölçülen ortalama rezidüel idrar miktarı 86±12.8 cc iken üretral olarak saptanan ortalama rezidü idrar miktarı 107±17 cc idi. istatistiksel olarak her iki grup arasındaki fark anlamlı değildi (p<0.05).
Sonuç olarak benign prostat hiperplazili hastalarda hastalığın seyri ve tedavisi açısından tesbit edilmesi gerekli bîr parametre olan rezidüel idrar miktarı noninvaziv ve güvenilir bir yöntem olan pelvik ultrasonografi ile saptanabilir.
Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, rezidüel idrar miktarı, prostat hiperplazisi.
Abstract
Determination of Residual lirine by Pelvic Ultrasonography in Prostatic
Hyperplasia
in this study we aimed to measure the postvoiding residual urine using pelvic ultrasonography in patients with prostatic hyperplasia.
Thirty four men with prostatic hyperplasia were scanned in this study, betveen January 1995-July 1995. Patients vere underwent ultrasonographic examination using Medison Sonoace 4800 sonography and 3.5 mHz transducer, after voiding thefirst urine. For the calculation of the bladder volume, 0.7xH (longest obligue dimension sagittally)x W (width transverselly)x D (antero-posterior dimension sagittally) formula was used. Actual volume was measured by in-and-out catheterization, after estimating the postvoiding residual urine by sonography. Ali of measurements were performed by the same author. Student 's t test was usedfor statistical analysis.
The mean amount of residual urine measured by ultrasonography was 86±12.8 cc while it was 107±17 cc by catheterization. There was no statistically significant difference between the methods (p>0.05).
We conclude that the post-voiding residual urine as an important criteriafor treatment andfollow-up of prostatic hyperplasia can be routinelly measured vfith ultrasonography, which is a noninvasive and effective method.
Key Words: Ultrasonography, residual urine amount, prostatic hyperplasia
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 21, 2009 |
Submission Date | January 16, 2009 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 2 Issue: 3 |
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.