BibTex RIS Kaynak Göster

Koagülaz Negatif Stafilokoklarda Slime Faktörü Pozitifliği ve Antibiyotik Direnci

Yıl 1997, Cilt: 4 Sayı: 1, - , 09.02.2009

Öz

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 1997 Mart; 4(1)


Koagülaz Negatif Stafilokoklarda Slime Faktörü Pozitifliği ve
Antibiyotik Direnci


Mustafa Demirci Birdal Yorgancıgil İsmail Demir


Özet

Çeşitli klinik materyallerden hastalık etkeni ve kontaminant olarak izole edilen 63 Koagülaz negatif stafılokok susunun ( KNS) si ime yapımı tüp metodu ile araştırıldı. Hastalık etkeni olarak izole edilenlerde % 61, kontaminant olarak değerlendirilen suçlarda % 44 oranında slime pozitifliği saptandı. Yapılan antibiyotik (Penisilin, Ampisilin- sulbaktam Amoksisilin-klavulanik asit, Metisilin, Sefazolin, Seftriakson, Gentamisin, Eritromisin, Klindamisin, Siprofloksasin, Trimetoprim-Sulfametoksazol, ve Vankomisin) duyarlılık deneylerinde slime pozitif ve negatif suşlarda gentamisin direnci % 94, % 20, oranlarında belirlendi. Bu oranlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P<0.05). Kullanılan diğer antibiyotiklerde, slime oluşturan kökenlerde genel olarak daha yüksek direnç görülmesine karşın istatistiki olarak anlamlı bulunamadı (P>0.05). Sonuç olarak, KNS' larda patojenite kriterinden slime faktörü yapımının da dik¬kate alınmasında yarar vardır.



Anahtar kelimeler: Koagülaz negatif stafılokoklar, Slime, Antibiyotik duyarlılığı.


Abstract


Slime Factor Production and Antibiotic Resistence of Coagulase Negative Staphylococci

The incidence of slime production was invastigated in pathojenic and contaminant 63 coagulase negative staphylococci (CNS) strains isolated from different clinical semples using tübe method. Slime positivity was determined in isoleted as pathogen and as contaminant strains in ratio of 61 % and 44 % respeclively, This ratio was foundstatistically signifıcant (P<0.005). Gentamicine resistance in antibiotic sussectibility tests were detected as 94 % in slime positive -and as 20 % in slime negative strains (P<0.001). Although the other antibiotics (Penicillin, Ampicillin- sulbactam Amoxicillin-clavulinic acid, Meticillin, Cefazolin, Ceftriaxone, Erythromycin, Clindamycin, Ciprofloxacin, Trimethoprim-Sulfcımethoxazole, ve Vancomycin), much more resistance \vasobserved in slime producing strains, but it w as not found statistically signifıcant (P> 0.05). As a result, slime factor production must be taken in to consideration in CNS as a pathogenity criteria.


Key words: Coagulase negative staphylococci, Slime, Antibiotic sussectibility.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mastafa Demirci Bu kişi benim

Birdal Yorgancıgil Bu kişi benim

İsmail Demir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 9 Şubat 2009
Gönderilme Tarihi 9 Şubat 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver Demirci M, Yorgancıgil B, Demir İ. Koagülaz Negatif Stafilokoklarda Slime Faktörü Pozitifliği ve Antibiyotik Direnci. SDÜ Tıp Fak Derg. 2009;4(1).

                                                                                         14791


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.