BibTex RIS Cite

Gebeliğe Bağlı Hipertansiyon Olgularının Analizi

Year 1999, Volume: 6 Issue: 3, - , 12.03.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 1999 Eylül; 6(3)



Gebeliğe Bağlı Hipertansiyon Olgularının Analizi


Ali Acar, Çetin Çelik, Oğuzhan Gönenç, Metin Çapar, Cemalettin Akyiirek


Özet

Bu çalışmada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıktan ve Doğum Kliniği 'nde 01.06.1998 ile 31.12.1998 tarihleri arasında takip edilen 43 gebeliğe bağlı hipertansiyon vakasının incelenmesi amaçlanmıştır.

Çalışmada 43 preeklamptik vaka prospektif olarak incelendi. Aynca 43 vakalık kontrol grubu oluşturuldu. Gruplar kan biyokimyası ve klinik özellikler açısından karşılaştırıldı.

Gebeliğe bağlı hipertansiyon teşhisi konulan 43 vakanın 9'unda hafif, 34'iinde ağır preeklampsi belirlendi. Bu gruplar kendi aralarında ve kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Hafif preeklampsi ile ağır preeklampsi arasında SGOT ve SGPT değerlerinde anlamlı bir farklılık tespit edilirken (p<0.05), gebelik haftası, yaş, gebelik sayısı, hemoglobin, hematokrit, trombosit, üre, ürik asit, kreatin, total protein, albumin, PT, aPTT vefibrinojen değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05). Hafif preeklampsi grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında albumin, total protein, üre ve ürik asit değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p<0.05). Ağır preeklampsi grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında ise hemoglobin, hematokrit, trombosit, kreatin, üre, ürik asit, SGOT, SGPT, total protein ve albumin değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu (p<0.05).

Gebeliğe bağlı hipertansiyon vakaları anne açısından ciddi riskler taşımakta, pek çok sistem etkilenmektedir. Antenatal takipler düzenli olarak yapılmalı ve hipertansiyon tespit edilen gebeler yakından izlenmelidir.



Anahtar Kelimeler: Ağır preeklampsi, hafif preeklampsi, hematolojik ve biyokimyasal tetkikler.


Abstract


Assessment of the Patients with Hypertensive Disorders in Pregnancy

in this study it is aimed to prospectively assess 43 patients with hypertension dependent to pregnancy who werefollowed in Selçuk University, School ofMedicine Department ofObstetrics and Gynecology. This study was performed between 1.6.1998 and 31.12.1998 prospectively. The study group consisted of 43 preeclampttc pregnant and the control group of 43 normalpregnant.

The groups were comparedfor blood biochemistry and clinical properües.

Thirty-four severe preeclampsia and 9 mild preeclampsia were determined in 43 preeclampttc pregnant.

A difference far SGOT, SGPT betvveen mild preeclampsia and severe preeclampsia was determined (p<0.05).

Any difference far gestational age, maternal age, hemoglobin, hematocrite, platelet, urea, uric acid, creatinin, total protein, albumin, PT, aPTT andfibrinogen parameters between mild preeclampsia and severe preeclampsia was not determined (p>0.05).

A difference far total protein, urea and uric acid betvveen mild preeclampsia and control group was determined (p<0.05). Also statistical difference was faund betvveen severe preeclampsia and control group for hemoglobine, hematocrite, platelet, creatinin, urea, uric acid, SGOT, SGPT, total protein and albumin (p<0.05).

The preeclampsia carries significant risks far mother andfetus and a lot of systems are affected. Antenatal çare in the preeclamptic pregnant neeeds to be performed regulary. The pregnants in whom hypertension is determined should be follo\ved carefulfy.


Key Words: Severe preeclampsia, mild preeclampsia, hematological and biochemical parameters.

Year 1999, Volume: 6 Issue: 3, - , 12.03.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Research Articles
Authors

Ali Acar This is me

Çetin Çelik This is me

Oğuzhan Gönenç This is me

Metin Çapar This is me

Cemalettin Akyürek This is me

Publication Date March 12, 2009
Submission Date March 10, 2009
Published in Issue Year 1999 Volume: 6 Issue: 3

Cite

Vancouver Acar A, Çelik Ç, Gönenç O, Çapar M, Akyürek C. Gebeliğe Bağlı Hipertansiyon Olgularının Analizi. Med J SDU. 2009;6(3).

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.