BibTex RIS Kaynak Göster

Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması

Yıl 2006, Cilt: 13 Sayı: 2, 5 - 11, 21.04.2009

Öz

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2006 Haziran; 13(2)



Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması

Sıtkı Orak, Seniha Akgün, Hikmet Orhan


Özet







Üniversite gençliğinin barınma, sağlık, ekonomik, eğitim ve beslenme gibi bir çok sorunları vardır. Basit rasgele yöntemle Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinden 712'sine anket formu dağıtılarak yapılan bu çalışmada beslenme alışkanlıklarının araştırılması amaçlandı. Ankete katılanların 378'ü (%53.1) erkek, 334'ü (%46.9) kız öğrenci idi. Ankete giren 17-26 yaşında erkek ve kız öğrencilerin ortalama ağırlığı 70.70 ± 8.95 kg, 55.00 ± 7.04 kg ve ortalama boy uzunlukları 1.77 ± 2.08 m, 1.64 ± 0.06 m bulundu. Erkekler ile kızların ağırlık ve boy uzunlukları arasında istatistiksel yönden önemli bir fark vardı (t1: 15.7, t2: 4.7, p<0.05). Öğrencilerin “Beden Kitle İndeksi”ne göre gelişmeleri erkek ve kızlarda sırayla; %2.74'ü, %17.19'u zayıf, %81.92'si, %78.13'ü normal, %14.52'si, %3.75'i fazla kilolu ve %0.82'si, %0.94'ü obez idi. Öğrencilerin geldikleri illerin gelişmişlik düzeyleri ise 294'ü (%41.3) Isparta ili ile aynı, 363'ü (%51.0) Isparta ilinden yüksek ve 49'u (%6.9) daha düşüktür. Öğrencilerin %8.20'si yemeklerini üniversite yemekhanesinde, %10.75'i yurt-pansiyonda, %52.48'i lokantada ve %29'u diğer yerlerde yemeyi tercih etmektedir. Öğrencilerden %2.39'u günde bir öğün, %47.46'sı iki öğün, %40.85'i üç öğün ve %9.30'u üç ünden fazla beslenirken, bunlardan %27.46'sı sabah, %23.38'i öğlen ve %9.15'i akşam öğünlerini aksatmaktadır. Bu eksik öğün yemek yemelerinin nedeni olarak; erkeklerin %38.59'u, kızların %51.68' si canlarının istemediğini, erkeklerin %36.1'i, kızların %31.46'sı zamanları olmadığını, erkeklerin %17'si, kızların %8.24'ü parasal olduğunu ve ortalama %8.46'sı diğer nedenleri göstermiştir. Sabah kahvaltısında öğrencilerin %72.14'ü çay-kahve, %9.23'ü süt içtiğini ve yanında %55.28'i ekmek, %15.28'i börek-poğaca, %19.1' simit, %8.2'si tost-sandaviç yediğini bildirmiştir. Öğrencilerin öğlen ve akşam yiyeceklerinin sırasıyla; %25.42'si proteinli, %22.15'i karbonhidratlı, %24.34'ü sebze-yeşillik, %16.97'si ekmek arası-pide (aparatif tarzında) ve %11.10'u meyve-meşrubat olduğunu belirtmiştir. Öğrencilerin %19.61'i pırasa, %18.25'i bamya, %10.39'u kabak, %10.14'i kereviz yemeğini sevmediklerini ifade etmişlerdir.


Anahtar kelımeler: SDÜ., öğrenci, beslenme alışkanlıkları


Abstract



Investigation of nutritional habits of Suleyman Demırel University students



The young univercity have so many problems such as residance, health, economics, education and nutrition. In the present study which was done the method of simple randomised sampling and by giving questionnaire to 712 of Süleyman Demirel University students, nutritional habits of them were invastigated. 378 (%53.1) of the students were male and 334 (%46.9) of them were female. İt was found that the average weights of the male and female students, who were at the ages of 17-26, were 70.70 ± 8.95 kg and 55.00 ± 7.04 kg and the average heights of them were 1.77 ± 2.08 m and 1.64 ± 0.06 m. There was an important statistical difference between the average weights and heights of the male and female students (t1: 15.7 t2: 4.7, p<0.05). Growing of the students according to body mass index for male and female students, 2.74%, 17.19% Underweight, 81.92%i, 8.13% Normal weight, 14.52%, 3.75% Overweight and 0.82%, 0.94% Obesity respectively. Development level of the cities the students come from were as follows; 294 (41.3%) of them were the same as Isparta, 363 (51.6%) were higher and 49 (6.9%) were lower than Isparta. 8.2 % of the students prefer eating ther meals at university refactory, 10.75% at dormitory-lodgings, 52.48% at restaurants and 29% in other places 2.39% of the students eat once, 47.46% twice, 40.85% three times and 9.3% eat more than three times, and 45.7% them retard breakfast, 39% lunch and 15.25% dinner. About the reason why they ate incomplete 38.59% of boys and 51.68% girls told that they didn't have time, 17% of boys and 8.243% of girls that because of monetory and an average of 8.4% other reasons. At breakfast, 72.14% of students informed that they drank tea-coffee, 9.23% milk and togother %55.28 bread, %15.28 plaky pastry, 19.1% cracknel, 8.2% tost and sandwich. The students informed the following data about their lunch and dinner nutrition; 25.42% of them ate prteinaceous, 22.15% carbonhydrately, 24.34% vegetable-green vegetables, 16.97% muffin-flat bread (in appetizer form) and 11.10% fruit-drinks. 19.61% of the students told that they didn't like leek, 18.25% gumbo, 10.39% squash and 10.14% celery.





Key words: SDU., student, nutritional habits.

Kaynakça

  • Baysal A. Çocuk beslenmesi. Beslenme 7. baský.
  • Ankara 1997; 405-406.
  • Sencer E. Ergenlik Çaðýnda Beslenme. Beslenme v e
  • Diyet. Ýstanbul Üniversitesi Ýstanbul Týp Fakültesi. 2.
  • Baský, Beta Basým Yayým Daðýtým A.Þ. 1987: 237- 240. 11
  • Anonim.Türkiye Nüfus ve Saðlýk Araþtýrmasý 1998. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara 1999; 5-6.
  • Anonim. Nüfus Bilgileri. T.C. Baþbakanlýk Devlet Ýstatistik Enstitüsü. Ankara 2001; 74.
  • Karataþ Ý, Öztürk Y (Ed.). Gençlerin Önemli saðlýk Sorunlarý. Gençlerin Saðlýk Sorunlarý III. Halk Saðlýðý Günleri Kongre Kitabý, Kayseri 5-7 Mayýs 1993; 25- 33.
  • Yörükoðlu A. Gençlik Çaðý, Ruh Saðlýðý Eðitimi ve Ruhsal Sorunlarý. Türkiye Ýþ Bankasý Kültür Yayýnlarý, Tisa Matbaasý. Ankara 1985; 277-282.
  • Pekcan H. Adölesans (Delikanlýlýk) Saðlýðý, Bertan M, Güler Ç (Ed.). Halk Saðlýðý – Temel Bilgiler. Ankara 1995; 188-210.
  • Dirican R, Bilgel N. Gençlerin Saðlýk Sorunlarý (Bölüm XIX), Halk Saðlýðý-Toplum Hekimliði. 2. Baský, Uludað Üniversitesi Bursa 1993; 419-421.
  • Akþit S, Egemen A, Kitapçýoðlu G, Kusin N, Kurugöl Z, Öztürk M (Ed.). Üniversite Öðrencilerinin Fast- Food Ýle Beslenme Alýþkanlýklarý. V. Halk Saðlýðý Günleri-Beslenme Sorunlarý ve Yasal Durum Bildiri Özet, Isparta 8-10 Eylül 1997; 29.
  • Bertan M, Attila S. Yetersiz ve dengesiz Beslenme Sorunlarý-Toplum Beslenmesi, Halk Saðlýðý-Temel Bilgiler. Ankara 1995; 310-314.
  • Köksal O, Öztürk Y (Ed.). Üniversite Gençliðinin beslenme konusu ve sorunlarý. Y. III. Halk Saðlýðý Günleri, Kayseri 5-7 mayýs 1993; 10-12 .
  • Korkmaz A. Yüksek Öðretim Gençliðinin Problemleri. http.//yayim.meb.gov.tr/ yayimlar/145/korkmaz, 2002.
  • Þimþek G, Köksal S, Þimþek C, Yiðit G. Adölesan - Gençler Demir Eksikliði Bakýmýndan Riskte mi dir? Trakya Ün. Týp Fak. Der. C: 12 (1,2,3) 1995; 51-55.
  • Gülçiçek S, Sabuncuoðlu H, Ýþsever H, Öztürk Y (Ed.). Üniversite Hazýrlýk Öðrencilerinin Beslenme Özellikleri. III. Halk Saðlýðý Günleri, Kayseri 5-7 Mayýs 1993; 97.
  • Anonim. Ýllerin Sosyo-Ekonomik Geliþmiþlik Sýralamasý Araþtýrmasý. Devlet Planlama Teþkilatý. 6. Baský. Ankara 996:57-68
  • Anonim. Ekonomik ve Sosyal Göstergeler. T.C. Baþbakanlýk Devlet Ýstatistik Enstitüsü Ankara 1997: 18
  • WHO. Nutrition in Pregnancy and Lactation. Teknical Report Series, Cenevre.1965; 302.
  • Ayhan B, Tümerdem Y, Tümerdem Çalýk B, Öztürk M (Ed.). Yuva Çocuklarýnda Beslenmenin Büyümeye Etkisi (Ýstanbul Kenti Çalýþmasý I), V. Halk Saðlýðý Günleri-Beslenme ve Yasal Durum Bildiri Özet, Isparta 8-10 Eylül 1997; 73
  • Hurley L.S. The Consequences of Fetal Ýmproveisment, Nutrition Today 1968; 3, 14.
  • Yorulmaz F, Taþkýnalp O, Yaprak M, Mesut R, Öztürk Y (Ed.). Trakyalý Erkek Týp Fakültesi Öðrencilerinin Bazý Antropometrik Özellikleri. III. Halk Saðlýðý Günleri, Kayseri 5-7 Mayýs 1993; 265.
  • Yaðmur C. Çukurova Üniversitesi Öðrencilerinin Beslenme Durumu Üzerine Bir Araþtýrma. Beslenme ve Diyet Dergisi.1995; 24 (2): 239-251.
  • Elmacýoðlu F. Klinik Öncesi Týp Öðrencilerinin Beslenme ve Yemek Alýþkanlýklarýnýn Deðerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi.1995; 24 (2): 263-271.
  • Tokgöz P, Ertem M, Çelik F, Gökçe Þ, Saka G, Hatunoðlu R. Üniversite Öðrencilerinin Beslenme Alýþkanlýklarýnýn Saptanmasýna Ýliþkin Bir Araþtýrma. Beslenme ve Diyet Dergisi. 1995; 24 (2): 229-238.
  • Akþit S, Egemen A, Kitapçýoðlu G, Kusin N, Kurugöl Z, Öztürk M (Ed.). Üniversite Öðrencilerinin Fast- Food Ýle Beslenme Alýþkanlýklarý. V. Halk Saðlýðý Günleri-Beslenme Sorunlarý ve Yasal Durum. Özet Bildiri. 8-10 Eylül Isparta 1997; 29.
  • Akdað B, Bostancý M, Türe M, Özþahin A, Öztürk M (Ed.). Pamukkale Üniversitesi Öðrencilerinin Yemek Öðün Düzenlerinin Araþtýrýlmasý. V. Halk Saðlýðý Günleri-Beslenme Sorunlarý ve Yasal Durum. Özet Bildiri. 8-10 Eylül Isparta 1997; 115.
  • Þenol V, Çetinkaya F, Uður Ö, Özdemir A, Öztürk Y, Öztürk M (Ed.). Ortaokul Öðrencilerinin Beslenme Þekli, Aðýrlýk Durumlarýnýn Tesbiti ve Etkileyen Faktörler. V. Halk Saðlýðý Günleri-Beslenme Sorunlarý ve Yasal Durum. Özet Bildiri. 8-10 Eylül Isparta 1997; 37.
  • Orak S, Yavuz B, Keþçi E, Aþýk H. Süleyman Demirel Üniversitesi Öðrencilerinin demografik, ekonomik ve psikososyal özelliklerinin incelenmesi. SDÜ. Týp Fak. Dergisi 2001; 8 (1) 42-54.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sıtkı Orak Bu kişi benim

Seniha Akgün Bu kişi benim

Hikmet Orhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Nisan 2009
Gönderilme Tarihi 20 Nisan 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Orak S, Akgün S, Orhan H. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. SDÜ Tıp Fak Derg. 2009;13(2):5-11.

                                                                                         14791


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.