BibTex RIS Kaynak Göster

Göğüs ağrısı ile başvuran bir adölesanda ilaca bağlı özofajit

Yıl 2015, Çocuk Özel Sayısı, 5 - 8, 31.07.2015

Öz

İlaca bağlı özofajit erişkinlerde sık görülmektedir. Ancak çocukluk yaş grubunda az sayıda bildirilmiş olgu vardır. On yedi yaşında erkek hasta yutkunma sırasında ağrı ve retrosternal ağrı yakınmaları ile polikliniğimize başvurdu. Öyküsünden yakınmaları başlamadan 1 hafta önce akne tedavisi için oral tetrasiklin kullanmaya başladığı, tedavinin ikinci gününde ilacı susuz aldığı, ardından yakınmalarının başladığı ve ilaç kullanımını bırakmasına rağmen yakınmalarının gerilemediği öğrenildi. Üst gastrointestinal sistem endoskopisinde özofagusun 1/3 orta segmentinde yaklaşık 2x3 cm çapında ülser görüldü. Tetrasiklin tedavisi kesildi, lansoprazol ve sükralfat başlandı. Tetrasiklinin kesilmesini izleyen birkaç gün içinde yakınmaları geriledi. İlaca bağlı özofajit önlenebilir bir hastalıktır. Klinisyenler hastaları tablet ve kapsülleri kullanırken yeteri kadar su ile oturur pozisyonda almaları konusunda uyarmalıdır.

Yıl 2015, Çocuk Özel Sayısı, 5 - 8, 31.07.2015

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Olgu Sunumları
Yazarlar

Tuğba Koca

Tolga Coşgun Demirekin Bu kişi benim

Mustafa Akçam

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2015
Gönderilme Tarihi 20 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Çocuk Özel Sayısı

Kaynak Göster

Vancouver Koca T, Demirekin TC, Akçam M. Göğüs ağrısı ile başvuran bir adölesanda ilaca bağlı özofajit. SDÜ Tıp Fak Derg. 2015;22(Çocuk Özel Sayısı):5-8.

                                                                                         14791


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.