BibTex RIS Kaynak Göster

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA İLAÇLARA VE BİTKİSEL ÜRÜNLERE BAĞLI GELİŞEN HEPATOTOTOKSİSİTE

Yıl 2015, Çocuk Özel Sayısı, 34 - 41, 31.07.2015

Öz

Çocukluk çağında karaciğer ilaçlardan, bitkisel içerikli karışımlardan, hastalıklardan ve daha birçok olaydan etkilenmektedir. Çoğu zaman etkilenme basit karaciğer fonksiyon testleri yüksekliği şeklinde olmakta, bazen de olay akut karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserine kadar ilerlemektedir. İlaçlara ve bitkisel ürünlere bağlı karaciğer hasarı intrinsik ve idyosenkratik mekanizmalarla gerçekleşmekte; hepatotoksik zedelenmenin sonucunda klinikte hepatoselüler hasar, kolestaz ve her ikisinin bir arada olduğu miks formlar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kullanılan maddenin hepatotoksik olma potansiyeli, varsa diğer ilaçların etkileşimi, genetik ve çevresel faktörler karaciğerde ortaya çıkacak hasarı belirlemektedir. Hepatotoksisite hakkında yapılan çalışmalar daha çok ilaçlar hakkında olup bitkisel ürünler ve diğer maddeler konusunda bilgiler sınırlı miktardadır. Biz bu yazımızda günlük pratikte sık karşılaşılan, buna rağmen az bilinen ve aynı zamanda çok geniş bir konu olan çocukluk çağında ilaçlara ve bitkisel ürünlere bağlı gelişen hepatototoksisite konusunu literatür tarayarak değerlendirdik.

Yıl 2015, Çocuk Özel Sayısı, 34 - 41, 31.07.2015

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Selim Dereci

Mustafa Akçam

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2015
Gönderilme Tarihi 14 Nisan 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Çocuk Özel Sayısı

Kaynak Göster

Vancouver Dereci S, Akçam M. ÇOCUKLUK ÇAĞINDA İLAÇLARA VE BİTKİSEL ÜRÜNLERE BAĞLI GELİŞEN HEPATOTOTOKSİSİTE. SDÜ Tıp Fak Derg. 2015;22(Çocuk Özel Sayısı):34-41.

                                                                                         14791


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.