BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE'DE GIDA ALANINDA ÇALIŞANLARDA YAPILAN MİKROBİYOLOJİK TETKİKLERİ DÜZENLEYEN MEVZUATIN İNCELENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 23 Sayı: 2, 0 - 0, 30.06.2016

Öz

Amaç: Çalışmamızın amacı, gıda alanında çalışanlarda portör muayenelerini düzenleyen mevzuatın incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Gıda alanında çalışanlar ile ilgili mevzuat metinleri, ulusal ve uluslararası literatür tarandı. Mevzuat ve internet üzerinden ulaşılabilen bilgi ve bulgular, bilimsel kanıtlar temelinde değerlendirildi. Konuyla ilgili mevzuat metinlerinin bilimsel kanıtlar ile değerlendirildiği, görüş ve önerilerin sunulduğu bir çalışmadır.
Bulgular: Konuyla ilgili temel mevzuat Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'dur(UHK). Sağlık Bakanlığı 2005 yılında bir genelge ile tetkikleri ve süreleri yeniden belirlemiştir. Portör muayenesi uygulamaları süregelirken; çıkartılan 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname(KHK)'de gıda ile uğraşan işyerlerinde hijyen uygulamaları ve eğitime önem verilmesi vurgulanarak sorumluluk işverene bırakılmıştır. Gıda kaynaklı infeksiyonlara neden olacak çok sayıda patojen mikroorganizma olmasına karşın yasal düzenlemeler, rutinde bu ajanların küçük bir kısmını incelememize olanak tanımaktadır. Güncel bilimsel yaklaşımlar, gıda çalışanlarında rutin tıbbi ve mikrobiyolojik incelemelerin yapılmasını önermemektedir. Son çıkan KHK'nin uygulanmasında sorun yaşanabileceği ve tamamlayıcı alt mevzuat düzenlemelerine gereksinim olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Gıda hazırlama prosedüründe standardizasyon ve kontrol programlarının geliştirilmesi, hijyen eğitimleri verilmesi, erken uyarı sistemlerini kurulması ve belirti gösteren çalışanlara rutin tarama testlerinin uygulanması ile gıda kaynaklı infeksiyonların azaltılmasının sağlanması temel önerimizdir. Bu amaçla karar vericilerin, güncel bilimsel çalışma sonuçlarını dikkate alarak ivedilikle tamamlayıcı mevzuat çalışmalarına başlaması gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: Gıda çalışanları, mevzuat, portör muayenesi, gıda kaynaklı enfeksiyonlar

Yıl 2016, Cilt: 23 Sayı: 2, 0 - 0, 30.06.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Gamze Varol Saraçoğlu

Ayşe Demet Kaya Bu kişi benim

Mine Aydın

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2016
Gönderilme Tarihi 20 Kasım 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 23 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Varol Saraçoğlu G, Kaya AD, Aydın M. TÜRKİYE’DE GIDA ALANINDA ÇALIŞANLARDA YAPILAN MİKROBİYOLOJİK TETKİKLERİ DÜZENLEYEN MEVZUATIN İNCELENMESİ. SDÜ Tıp Fak Derg. 2016;23(2).

                                                                                         14791


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.