BibTex RIS Kaynak Göster

NÖROGELİŞİMSEL PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN DOĞUM MEVSİMİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 23 Sayı: 3, 0 - 0, 30.09.2016

Öz

Amaç: Nörogelişimsel psikiyatrik hastalıkların etiyolojik nedenleri arasında doğum mevsiminin yer alabileceği ve D vitamini eksikliği ve enfeksiyonların patogenezde rol oynadığı ileri sürülmektedir. Mevcut verilerde tutarsızlıklar olmasına rağmen, ülkemizde doğum mevsimi ilişkisini inceleyen çalışmalar kısıtlıdır. Bu çalışmada, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), tik bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve otizm spektrum bozukluğunu (OSB) içeren çocukluk çağı nörogelişimsel bozukluklar ile doğum mevsimi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve yöntem: Üniversite hastanesi çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğine 01 Ocak 2014- 1 Ocak 2015 tarihleri arasında ilk kez başvuran olguların dosyaları değerlendirildi. Doğum mevsimleri, aldıkları psikiyatrik tanılar, doğum şekli ve zamanı geriye dönük olarak incelendi. Nörogelişimsel psikiyatrik bozukluk grubuna OKB, OSB, tik bozukluğu tanısı alan olgular dahil edildi. Kontrol grubuna nörogelişimsel bozukluk sayılmayan anksiyete bozuklukları, depresyon, enürezis, enkoprezis ve uyum bozukluğu tanısı olan olgular alındı. Doğum mevsimi açısından gruplar karşılaştırıldı.
Bulgular: Toplam 616 olgunun %29,2’si (n=180) kız, %70,8’i erkekti. Tüm olguların %89,1’inin zamanında doğduğu belirlendi. DEHB tanısı alan olguların en fazla yazın (%30,3), OSB tanısı alanların kışın (%32,9), tik bozukluğu olanların ilkbahar (%29) ve OKB olgularının kış (%36,8) mevsiminde doğmuş oldukları belirlendi. Ancak tanılar ve mevsimler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Nörogelişimsel bozukluklar ile kontrol grubu arasında da doğum mevsimleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0.05).
Sonuç: Çalışmamızda nörogelişimsel psikiyatrik hastalık tanıları ile doğum mevsimi arasında ilişkisi saptanmamıştır. Doğum mevsimselliğini kıyaslamak için daha büyük hasta gruplarını içeren ve etkili olabilecek prenatal ve perinatal riskler, D vitamini seviyesi, anne beslenme durumu gibi diğer karıştırıcı faktörlerin incelendiği daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.

Yıl 2016, Cilt: 23 Sayı: 3, 0 - 0, 30.09.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sevcan Karakoç Demirkaya Bu kişi benim

Hatice Aksu

Kutay Taş Bu kişi benim

Börte Gürbüz Özgür

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi 5 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 23 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver Karakoç Demirkaya S, Aksu H, Taş K, Gürbüz Özgür B. NÖROGELİŞİMSEL PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN DOĞUM MEVSİMİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ. SDÜ Tıp Fak Derg. 2016;23(3).

                                                                                         14791


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.