Farklı yüzey işlemlerinin zirkonyanın ağız içi tamirine etkisi
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, zirkonya yüzeyine uygulanan farklı yüzey işlemlerinin yaşlandırma sonrası kompozit rezin ve zirkonya arasındaki makaslama bağlanma dayanımına etkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: 40 adet sinterlenmiş zirkonya örnek (19x15x2 mm) dört farklı yüzey işlemi grubuna ayrıldı (n=10): Grup 1, elmas frez ile aşındırma; Grup 2, 30 µm Al2O3 ile tribokimyasal silika kaplama; Grup 3, 50 µm Al2O3 ile kumlama ve Grup 4, 110 µm Al2O3 ile kumlama grubu. Yüzey işlemi gören zirkonya örneklere adeziv fosfat monomeri uygulanıp polimerize edildi. Kompozit rezin polimerizasyonunu takiben örnekler termal yaşlandırmaya (x1000, 5-55 °C, 30 saniye) tabi tutuldu. Örneklere hızı 0.5 mm/dakika olan üniversal test cihazı ile makaslama bağlanma dayanımı testi uygulandı. Test sonrası kırılma tipleri adeziv veya karma tip başarısızlık olarak kaydedildi. İstatistiksel analiz tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD testleri kullanılarak yapıldı (p<0.05).
Bulgular: ANOVA sonuçlarına göre gruplar arası makaslama bağlanma dayanımı değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Bağlanma dayanımı değerleri her bir grup için sırasıyla: Grup 1 (21.51±1.72), Grup 2 (28.44±3.91), Grup 3 (19.93±2.31), Grup 4 (23.38±4.35) Megapaskal olarak kaydedilmiştir. Tüm gruplar arası en yüksek bağlanma dayanımı değeri tribokimyasal silika kaplama grubunda (p<0.05) olup Grup 1, 3 ve 4 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Tüm gruplarda adeziv tip başarısızlık gözlenmiştir.
Sonuç: Tüm gruplar klinik olarak kabul edilebilir bağlanma dayanımı değerleri göstermiştir. Bununla birlikte tribokimyasal silika kaplama yönteminin zirkonya ile kompozit rezin arasındaki bağlanma dayanımını anlamlı derecede artırdığı gözlenmiştir.
ANAHTAR KELİMELER: Hava abrazyonu, dental; kayma mukavemeti; prostodonti; silikon dioksit
Keywords
References
- 1. Karakoca S, Yılmaz H. Zirkonyum ve sabit protezlerde kullanımı. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2006;1:36-44.
- 2. Raigrodski AJ, Chiche GJ, Potiket N, Hochstedler JL, Mohamed SE, Billiot S, et al. The efficacy of posterior three-unit zirconium- oxide-based ceramic fixed partial dental prostheses: a prospective clinical pilot study. J Prosthet Dent 2006;96:237-44.
- 3. Yavuzyılmaz H, Turhan B, Bavbek B, Kurt E. Tam porselen sistemleri II. GÜ Diş Hek Fak Derg 2005;22:49-60.
- 4. Sailer I, Fehér A, Filser F, Lüthy H, Gauckler LJ, Schärer P, et al. Prospective clinical study of zirconia posterior fixed partial dentures:3-year follow-up. Quintessence Int 2006;37:685-93.
- 5. Blum IR, Nikolinakos N, Lynch CD, Wilson NH, Millar BJ, Jagger DC. An in vitro comparison of four intra-oral ceramic repair systems. J Dent 2012;40:906-12.
- 6. Goia TS, Leite FP, Valandro LF, Özcan M, Bottino MA. Repair bond strength of a resin composite to alumina-reinforced feldspathic ceramic. Int J Prosthodont 2006;19:400-2.
- 7. Lee SJ, Cheong CW, Wright RF, Chang BM. Bond strength of the porcelain repair system to all-ceramic copings and porcelain. J Prosthodont 2014;23:112-6.
- 8. Acar Ö. Farklı yüzey hazırlıklarının CAD/CAM hibrit seramiğin kompozit rezin ile tamirine etkisi. Acta Odontol Turc 2016;33:121-5.
Details
Primary Language
English
Subjects
Dentistry
Journal Section
Research Article
Authors
Pınar Çevik
GAZİ ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ, KLİNİK BİLİMLER BÖLÜMÜ, PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI
Türkiye
Daime Cengiz
This is me
konya ağız ve diş sağlığı polikliniği
Türkiye
Publication Date
July 28, 2017
Submission Date
April 13, 2017
Acceptance Date
June 13, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 4 Number: 2