SINIF III ORTOGNATİK CERRAHİ HASTALARINDA YUMUŞAK DOKU VE HAVA YOLU DEĞİŞİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Abstract
Amaç: : Kombine ortodontik tedavi ve ortognatik cerrahi yumuşak dokularda ve havayolunda değişikliklere neden olmakta olup, ameliyat sonrası oluşacak değişimlerin öngörülmesi tedavi planlaması açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı sınıf III ortognatik cerrahi geçiren hastaların sert doku, yumuşak doku ve havayolu değişimlerinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif çalışmaya, 18 adet sınıf III hastanın pre-operatif ve post-operatif lateral sefalometrik kayıtları dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalarda maksiller gömme ve ilerletme, mandibular geri alma işlemleri uygulanmıştır. Hastalardan cerrahiden hemen önce(T1) ve cerrahiden en az 6 ay sonra(T2) alınan lateral sefalometrik radyografiler üzerinde yumuşak doku ölçümleri Dolphin programıyla, havayolu ölçümleri ise Planmeca Romexis yazılımıyla yapılmıştır. Elde edilen verilerin dağılımı Shapiro Wilk Testi ile incelenmiş olup, T1 ve T2 döneminde elde edilen normal dağılım gösteren verilerin karşılaştırmaları için Paired t-test, normal dağılım göstermeyen verilerin karşılaştırmaları için ise Wilcoxon testi kullanılmıştır.
Bulgular: Hastaların T1 ve T2 dönemlerinde elde edilen verileri karşılaştırıldığında yumuşak dokuda Sn'-LLS/LLS-Me' değerinde ve E düzlemi-alt dudak mesafesinde istatistiksel olarak anlamlı artış, E düzlemi-üst dudak mesafesinde olarak anlamlı azalma gözlenmiştir. Diğer yumuşak doku parametrelerinde farklılık gözlenmemiştir. Sert doku değerlendirmesinde, SNA°, ANB° değerinde anlamlı artış, SN-GoGn° açısında anlamlı azalma gözlenmiştir. Havayolu değerlendirmelerinde V-LPW değerinde artış meydana gelirken diğer parametrelerde anlamlı fark bulunamamıştır.
Sonuçlar: Literatürde ortognatik cerrahi sonrası yumuşak doku ve havayolu değişimlerini inceleyen çalışmaların retrospektif karakteri, yöntemlerin standart olmaması ve uygulanan cerrahi hareket miktarının geniş bir aralıkta değişmesi nedeniyle kanıta dayalı sonuçlar çıkarmak zordur. Bununla birlikte kombine ortodontik tedavi ve ortognatik cerrahi yumuşak doku ve hava yolu üzerinde estetik ve fonksiyon bakımından olumlu etkileri vardır.
Anahtar Kelimeler: Ortodonti, Ortognatik cerrahi, Angle Sınıf III, Sefalometri
Keywords
References
- 1. Joss CU, Joss-Vassalli IM, Bergé SJ, Kuijpers-Jagtman AM. Soft tissue profile changes after bilateral sagittal split osteotomy for mandibular setback: a systematic review. J Oral Maxillofac Surg, 2010; 68: 2792-801.
- 2. Ulgen M. Anomaliler, sefalometri, etyoloji, büyüme ve gelişim, tanı, ortodonti. İstanbul: Yeditepe Üniversitesi Yayınları, 2000.
- 3. Lisboa C, Martins M, Ruellas A, Ferreira D, Maia L, Mattos C. Soft tissue assessment before and after mandibular advancement or setback surgery using three-dimensional images: systematic review and meta-analysis. Int J Oral Maxillofac Surg, 2018; 47: 1389-97.
- 4. Arnett GW, Jelic JS, Kim J, Cummings DR, Beress A, Worley Jr CM, et al. Soft tissue cephalometric analysis: diagnosis and treatment planning of dentofacial deformity. Am J Orthod Dentofacial Orthop, 1999; 116 :239-53.
- 5. Epker BN, Fish LC, Stella JP. Dentofacial deformities: integrated orthodontic and surgical correction: Mosby St. Louis, 1986.
- 6. Ricketts RM. Esthetics, environment, and the law of lip relation. Am J Orthod Dentofacial Orthop, 1968; 54: 272-89.
- 7. Degerliyurt K, Ueki K, Hashiba Y, Marukawa K, Nakagawa K, Yamamoto E. A comparative CT evaluation of pharyngeal airway changes in class III patients receiving bimaxillary surgery or mandibular setback surgery. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod, 2008; 105 :495-502.
- 8. Samman N, Mohammadi H, Xia J. Cephalometric norms for the upper airway in a healthy Hong Kong Chinese population. Hong Kong Med J, 2003; 9: 25-30.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Dentistry
Journal Section
Research Article
Authors
Rabianur Baltacı
0000-0002-2946-9350
Türkiye
Melike Polat
0000-0002-8306-8195
Türkiye
Türker Yücesoy
0000-0002-1356-1574
Türkiye
Gökmen Kurt
0000-0003-0632-2433
Türkiye
Publication Date
August 31, 2021
Submission Date
November 11, 2019
Acceptance Date
February 8, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 8 Number: 2