Kronik Solunum ve Kalp Hastalıklarında Anksiyete ve Depresyon Sıklığı ve İlişkili Özelliklerin Değerlendirilmesi
Abstract
Amaç Çalışmamız; bir eğitim ve araştırma hastanesinde, kronik solunum yolu ve kronik kalp hastalığı nedeniyle yatarak tedavi gören hastaların emosyonel durumlarını değerlendirmek, sosyo-demografik özellikler ve hastalık çeşidi ile depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapıldı.
Materyal ve Metot: Çalışmaya, Ağustos 2014 ile Mart 2015 tarihleri arasında, göğüs ve kardiyoloji kliniklerinde yatan, bilinen psikiyatrik hastalığı olmayan 144 hasta dâhil edildi. Hastaların sosyo-demografik özellikleri yüz yüze görüşme yöntemi ile; emosyonel durumları hastanın kendi doldurduğu 14 sorudan oluşan Hastane Anksiyete ve Depresyon (HAD) Ölçeği kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 80’i (% 55,5) Kronik Solunum Yolu Hastalığına, 64’ü (% 44,5) Kronik Kalp Hastalığına sahipti ve ortalama hastalık süreleri 7,1 yıldı. Tüm hastalarda anksiyete oranı % 53,5, depresyon oranı % 75 bulundu. Kronik Solunum Yolu Hastalığı olan grupta ortalama anksiyete skoru 8.73, Kronik Kalp Hastalığı olan grupta ortalama anksiyete skoru 11.43 bulundu ve aralarındaki fark anlamlı idi (p<0.001). Ortalama depresyon skoru; sırasıyla 8.55 ve 10.19 bulundu ve iki grup arasında anlamlı farklılık vardı (p=0,037). Yaş ile anksiyete (p=0,002; r=0,255) ve depresyon (p<0,001; r=0,300) skorları arasında anlamlı ilişki vardı. Anksiyete ile cinsiyet (p=0,147) arasında anlamlı ilişki yokken, depresyon kadınlarda daha fazlaydı (p=0,037). Eğitim durumu ile anksiyete (p=0.002, r=-0,256) ve depresyon (p=0,003, r=-0,250) arasında negatif korelasyon bulundu.
Sonuç: Çalışmamız, kronik solunum ve kalp hastalarında, depresyon ve anksiyetenin oldukça yüksek oranda bulunduğu ortaya koydu. Bu psikiyatrik komorbiditeler hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkilemekte ve somatik hastalığını daha da ağırlaştırabilmektedir. Bu nedenle bu tip kronik hastalığı olan hastalara, mevcut hastalığının tedavisinin yanında psikososyal desteğin de verilmesi yararlı olabilir. ( Sakarya Med J 2015, 5(4):199-203 )
Anahtar Kelimeler: KOAH, Astım, KKY, Anksiyete, Depresyon, Emosyonel durum
Keywords
References
- Gagnon LM, Patten SB. Major depression and its association with long-term medical conditions. Canadian Journal of Psychiatry. 2002;47(2):149-152.
- C.Ten Thoren, F. Petermann. Reviewing asthma and anxiety. Respir Med. 2000;94(5):409–15
- Grau Martín A, Suñer Soler R, Abulí Picart P, Comas Casanovas P. Anxiety and depression levels in medical inpatients and their relation to the severity of illness. Med Clin (Barc). 2003;26(2):119-32.
- World Healh Organization, http://apps.who.int/gho/data/ node.main.CODWORLD?lang=en (Erişim: 20 Ekim 2015).
- Onat A, Şurdum-Avcı G, Şenocak M ve ark: Türkiye’de Erişkinlerde Kalp Hastalığı ve Risk Faktörleri Sıklığı taraması: 3. Kalp hastalıkları prevalansı. Türk Kardiyol Dern Arş.1991;19:26-33
- Viegi G, Scognamiglio A, Baldacci S, Pistelli F, Carrozzi L. Epidemiology of chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Respiration 2001;68: 4–19.
- Mannino DM, McBurnie MA, Tan W, Kocabas A, Anto J, Vollmer WM, et al. Restricted spirometry in the Burden of Lung Disease Study. Int J Tuberc Lung Dis. 2012;16:140511.
- Türk Toraks Derneği Astım Tanı Ve Tedavi Rehberi. http:// www.toraks.org.tr/uploadFiles/book/file/2322011173640Tanim-epidemiyoloji-.pdf. (Erişim: 20 Ekim 2015)
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Özlem Doğu
This is me
Ayla Amasya
This is me
Binnaz Yazgan
This is me
Esra Ölmez Gazioğlu
This is me
Hüseyin Gündüz
This is me
Publication Date
December 17, 2015
Submission Date
December 17, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 5 Number: 4