Cilt: II Sayı: 32, 31.12.2021

Yıl: 2021
Prof. Dr. Deniz MAMUREKLİ Manisa Celal Bayar Üniversitesi
Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği
Dr. Öğr. Üyesi Ayla TEKİN MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Mühendislik, Makine Mühendisliği, Dinamikler, Titreşim ve Titreşim Kontrolü, Makine Teorisi ve Dinamiği, Mekanik Titreşimler ve Gürültü
Öğretim Görevlisi Fırat TEKİN CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, SOMA MESLEK YÜKSEKOKULU
Kömür, Maden Tasarımı, İşletme ve Ekonomisi, Madenlerde İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği, Genel Jeoloji

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksekokulu Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi; Dergide, Meslek Yüksekokulları Teknik Programlarında yeralan anabilim dallarıyla ilgili konularda özgün ve nitelikli çalışmalar, yabancı dillerden Türkçe’ye çeviriler ve güncel tez özetleri yayımlanabilir.

Mühendislik ve Temel Bilimler alanlarındaki gelişmeleri takip etmek, akademik alanda ulusal ve uluslararası gelişimlerine katkıda bulunmak ve bu alanlarda bilimsel nitelikli bir kaynak oluşturmak amacıyla 2004 yılında yayımlanmaya başlamıştır. Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksekokulu tarafından yılda iki kez yayımlanan ulusal hakemli bir dergidir. 

Mühendislik ve Temel Bilimler Alanlarında, Meslek Yüksekokulları Teknik Programlarında yer alan anabilim dallarıyla ilgili konularda özgün ve nitelikli çalışmalar, yabancı dillerden Türkçe’ye çeviriler ve güncel tez özetleri yayımlanabilir.

T.C

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ

SOMA MESLEK YÜKSEKOKULU TEKNİK BİLİMLER DERGİSİ

YAZIM KURALLARI VE YAYIN İLKELERİ

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksekokulu Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksekokulu tarafından yılda iki kez yayımlanır. Dergide, Meslek Yüksekokulları Teknik Programlarında yeralan anabilim dallarıyla ilgili konularda özgün ve nitelikli çalışmalar, yabancı dillerden Türkçe’ye çeviriler ve güncel tez özetleri yayımlanabilir. Dergiye gönderilen eserlerde aranacak yayın ilkeleri ve yazım kuralları aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

1-) Dergiye gönderilen yazı ve makaleler daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve yayın hakları verilmemiş olmalıdır.

2-) Dergide yayınlanacak yazı ve makaleler Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca’dan herhangi biriyle yapılabilir. Ancak Türkçe hazırlanan çalışmalarda Türk Dil Kurumunun belirlediği kurallar esas alınmalıdır. Çalışmanın başında Türkçe başlık ve en fazla 200 sözcükten oluşan Türkçe ve İngilizce özet ile en fazla 10 tane anahtar sözcük verilmelidir.

3-) Dergide yayımlanacak çalışmaların biçim sırası - Türkçe başlık - Özet - Anahtar sözcükler - İngilizce özet - İngilizce anahtar sözcükler - Metin - Kaynaklar - Ekler şeklinde olmalıdır.

4-) Çalışmanın başlığı sol üst kenardan 6 cm. aşağıdan yazılmalıdır. Başlığın sağ alt tarafına yazar veya yazarların adları akademik ünvanlarla birlikte yazılmalı çalıştığı kurum, iletişim ve elektronik posta adresleri ise adların yanına konulacak dipnot işaretleriyle sayfa altına verilmelidir. Eğer çalışma başka bir kurumdan destek aldıysa başlık yanına verilecek dipnotla sayfa altına ilgili kurum yazılmalıdır.

5-) Dergiye makaleler dergipark üzerinden gönderilmelidir.

6-) Çalışmalar ekleriyle birlikte 15 sayfayı geçmemelidir.

7-) Metin yazımı A4 boyutundaki kağıda tek aralıklı olarak times new roman tur karakteriyle 10 punto, dipnot ve açıklamalar 8 punto ile yazılmalıdır. Başlıklar 12 punto koyu, özet ve dipnotlar tek ara ile yazılmalıdır. Sayfa boyutları sol 5 cm, sağ 4 cm, üst 7 cm ve alt 5 cm. olacak şekilde ayarlanmalıdır.

8-) Metin içindeki alıntı ve aktarma yoluyla kullanılan kaynaklar; parantez sistemine göre soyadı, yılı ve sayfası olacak şekilde metin içinde cümle bitiminde gösterilmeli ve ayrıca kaynakçada da yer almalıdır. Açıklama ve diğer dipnotlar numaralandırma esasına göre metnin sonuna eklenmelidir.

9-) Manisa Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksekokulu Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi ulusal hakemli bir dergidir. Dergiye gönderilen yazı ve makaleler ilgili alandaki en az iki hakeme gönderilir. Oy birliği sağlanamazsa üçüncü bir hakeme gönderilerek sonuca karar verilir. Yazı ve makalelerin içeriğinden yazarlar ve hakemler sorumludur.

10-) Yazı ve makalesi yayımlanan her yazara derginin ilgili sayısından 1 adet gönderilir. Ayrıca telif ücreti ödenmez.

11-) Dergi yayın ilkelerine, yazım kurallarına ve bilimsel araştırma yöntemlerine uygun olmayan yazı ve makaleler yayın kurulunca dikkate alınmaz.

Telif Hakkı Formu:


YAYIN ETİĞİ VE DERGİ POLİTİKASI

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi, Meslek Yüksekokulları Teknik Programlarında yer alan anabilim dallarıyla ilgili konularda nitelikli bilimsel çalışmaları yayınlamak ve akademik alanda ulusal ve uluslararası gelişmelere katkıda bulunmayı ilke edinmiştir. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi etik kurallar ile yazar, dergi editörü ve yayıncı sorumlulukları konusunda, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından yayınlanmış kılavuz ve politikaları takip etmektedir. Bu noktada dergimizin yayınlanmasına ve çalışmalara katkı sağlayan bütün paydaşların (Editör, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı ve hakemler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması beklenmektedir. Dergi yayın ilkelerine, yazım kurallarına ve bilimsel araştırma yöntemlerine uygun olmayan yazı ve makaleler yayın kurulunca dikkate alınmaz. Dergimiz, yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki görev ve sorumlulukları taşıması beklenmektedir.


Editör Kurulunun Görevleri
Editör, dergiye gönderilen ve yayınlanan her makaleden sorumludur. Bu bağlamda editörler, aşağıdaki görev ve sorumlulukları taşımaları gerekmektedir.
• Yazarların ve okurların bilgi talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda çalışmak
• Derginin akademik ve bilimsel açıdan kalitesini arttırmak ve gelişimini sağlamak
• Akademik açıdan bütünlüğü sağlamak
• Düşünce ve ifade özgürlüğünü desteklemek
• Süreçleri adil ve şeffaf bir biçimde sürdürmek
• Objektif kurallar ve etik ilkeler doğrultusunda hareket etmek
• Derginin tüm politikalarının belirlenmesini ve uygulanmasını sağlamak


Hakemlerin Görevleri
Hakemler, değerlendirme sürecini çift taraflı kör hakemlik ilkesine göre yürütür. Hakemler yazarlarla herhangi bir şekilde iletişime girme çabasında olmamalıdır. Değerlendirme ve yorumları içeren değerlendirme formu resmi düzeyde dergi yönetim sistemi üzerinden yazarlara iletilir. Bu bağlamda hakemler, aşağıdaki görev ve sorumlulukları taşımaları gerekmektedir.
• Değerlendirme için gönderilen çalışmaları sadece uzmanlık alanlarına göre kabul etmek
• Çalışmaların değerlendirme süreçlerini tarafsızlık gizlilik ilkesi doğrultusunda gerçekleştirmek,
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışma odaklı yapmak
• Değerlendirme sürecinde bir çıkar çatışması olasılığında, incelemeyi reddetmek ve editöre bildirmek
• Gizlilik ilkesine göre çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmek,
• Çalışmaları kendilerine tanınan süre içerisinde değerlendirmek
• Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yaparak, değerlendirme raporunu bilimsel tavır ve anlayış doğrultusunda hazırlamak


Yazarların Görevleri
Yazarlar etik ilkeler ve yayın esaslarına uygun çalışma yapmaları beklenmektedir. Bu bağlamda yazarlar, aşağıdaki görev ve sorumlulukları taşımaları gerekmektedir.
• Bilimsel ve yayımlanmamış çalışmaları dergiye göndermek,
• Başka bir dergide değerlendirme aşamasında olan çalışmayı dergiye göndermemek,
• Çalışmaları derginin belirlediği yazım kuralları ve yayın ilkelerine göre hazırlamak
• Çalışmanın gönderimi esnasında Etik Kurul Onay Yazısı, Telif Devir Sözleşmesi’ ve intihal oranını gösterir (Turnitin veya iThenticate üzerinden alınan) belgeleri göndermek,
• Çalışmanın oluşturulmasında katkı sağlamayan kişilere yazar kısmında yer vermemek
• Başkalarının çalışmalarından faydalanılması durumunda, etik ilkelere uygun atıfta bulunmak ve kaynakça kısmında belirtmek


Dergi Politikası
Makalelerini Dergimiz tarafından değerlendirilmesi, basılması için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Dergimizin değerlendirme süreci aşağıda verilmektedir:
İşlem süresi geçen tüm durumlar için verilecek ek süre: 10 gün
Yeni makalenin işleme alınması için gereken maksimum süre: 10 gün
Sekreter adımındayken sekretere verilen maksimum süre: 10 gün
Editörün makaleyi üzerine alması için gereken maksimum süre (Kontrol Tamamlandı Adımı): 10 gün
Editörün üzerine aldıktan sonra işleme devam etmesi için gereken maksimum süre (Editörde Adımı): 10 gün
Makalenin karar için hazır olduktan sonra işleme devam edilmesi için verilen maksimum süre (Karar İçin Hazır Adımı): 15 gün
Editörün karar vermesi için verilen maksimum süre (Karar Bekleniyor Adımı): 20 gün
Yayın süreci için editöre verilen maksimum süre (Yayın Süreci Adımı): 20 gün
Yazım-Dil, İstatistik, Mizanpaj Editörü ve Son Okuyucu için maksimum işlem süresi: 10 gün
Yazara işlem yapması için gönderilen davete cevap süresi: 10 gün
Yazara işlem yapması için verilen süre: 7 gün
Hakeme değerlendirme yapması için gönderilen davete cevap süresi: 7 gün
Hakeme verilen değerlendirme süresi: 20 gün