Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KIRSAL TURİZMİN SOSYO – KÜLTÜREL - EKONOMİK ETKİLERİ ÇERÇEVESİNDE KONYA İLİ HADİM İLÇESİ İÇİN ÖNERİLER

Yıl 2015, Sayı: 10, 1 - 23, 31.12.2015

Öz

Turizm gün geçtikçe önemi artan ve dünyanın en büyük hizmet endüstrisi olan bir sektördür. Turizmin katkısı sadece elde edilen gelirlerle ekonomik boyutla sınırlı değildir. İnsanların fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarını sağlayarak vazgeçilmez bir konuma yerleşmektedir. Turizm başlangıçta talep açısından toplumun sadece belirli bir kesimine hitap eden bir faaliyetken ilerleyen zamanlarda kişilerin gelir seviyesinin artması, çalışma koşullarının iyileşmesi, teknolojik ilerlemeler sonucunda hız ve kalite farklılıklarının ön plana çıkması ve yeniliklerden haberdar olması,kişilerin eğitim seviyelerinin yükselmesi sonucunda,farklı ihtiyaç ve isteklere sahip olan insanların da taleplerine cevap verebilmektedir.
Kırsal turizm,kırsal girişimcilerin varlığıyla birlikte çalışan, kırsalalanlarda tarımla geçinen insanlara farklı bir gelir kaynağı sağlayan,turistlere bölgenin etnik ve coğrafi karakterinden, tarihinden, farklı kültüründen ve kırsal doğasından kaynaklanan gizemli bir çekicilik sunan turizm çeşididir.Özellikle sanayileşmiş ülkelerde ve büyük şehirlerde yaşayan insanlarınmodern hayatın ve çalışma hayatının yorgunluğunu doğayla iç içe, şehir gürültüsünden uzakta bir yerde atma ihtiyacı kırsal turizme olan talebin artmasına neden olmaktadır. Turizm talebinde meydana gelen bu değişim turizm sektörü içerisinde,termal turizm, dağ ve kış sporları turizmi, akarsu(kano-rafting) turizmi,yayla turizmi, kültür turizmi, av turizmi, su sporları,çiftlik turizmi gibi alternatif turizm çeşitlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Hadim ilçesinin kırsal turizm potansiyelinin olup olmadığı; varsa hangi kaynakların nerede, ne şekilde, nasıl değerlendirilebileceği ve bunun sonucu Konya ekonomisindeki istihdam ve gelirin ne şekilde yön değiştirebileceği belirlenmeli ve uygulamaya geçilmelidir.

Kaynakça

  • Aydın, O. (2012). AB’de Kırsal Turizmde İlk 5 Ülke Ve Türkiye’de Kırsal Turizm.Kmü Sosyal Ve Ekonomi̇K Araştırmalar Dergi̇Si,14:(23),39-46.
  • Can, M. (2007). Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programlarının Türkiye’nin KırsalKalkınması Açısından İncelenmesi: Sapard Ve Ipard Örneği, Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ankara.
  • Çakır, N., Çeken, H., Dalgın, T. (2012). Bir Alternatif Turizm Türü Olarak Kırsal Turizmin Gelişimini Etkileyen Faktörler ve Kırsal Turizmin Etkileri. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, International Journal of Social and Economic Sciences,2:(2),11-16.
  • Çeken, H., Karadağ, L., Dalgın, T. (2007). Kırsal Kalkınmada Yeni Bir Yaklaşım Kırsal Turizm ve Türkiye’ye Yönelik Teorik Bir Çalışma. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 7:(1),1-14.
  • DPT (Devlet Planlama Teşkilatı). (2010). Akşehir Organik Tarım Yaylacılık Ve Kırsal Turizm Potansiyeli Fizibilitesi.Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya.
  • Ekiztepe, B. (2012).Kırsal Turizmin Kırsal Kalkınmaya Etkileri: Teorik Bir Çalışma. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler DergisiInternational Journal of Social and Economic Sciences, 2 :(2),85-88. Emiroğlu, B.D. (2013). Kazdağı Yöresinde Yaşayan Yerli Halkın Kırsal Turizme Bakışının Değerlendirilmesi: Adatepe ve Mehmetalan Köyleri Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale. European Commission (2003). Fact Sheet. Rural Development in the European Union. Brussels. Fleischer, A., Pizam, A. (1997). Rural tourism in Israel. Tourism Management Vol. 18, No. 6, pp,367-372.
  • Fons, M.V. Fierro, J.A. Patino, M.G. (2010). Rural Tourism: A Sustainable Alternative. Applied Energy. 88. pp:551-557.
  • Kiper, T. (2006). Safranbolu Yörükköyü Peyzaj Potansiyelinin Kırsal Turizm Açısından Degerlendirilmesi, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Morgül, Ş, M. (2006). Trakya Bölgesinde Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesine İlişkin Analiz: Kırklareli Örneği.Yüksek Lisans Tezi,Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Uçar, H., Uçar, M., Kurnaz, A., Kurnaz, H. (2012). Kırsal Turizmin Sosyo-Ekonomik Yapıya Etkisi ve Fethiye Örneği. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si 14, (22): 75-82.
  • Ünal, İ.(2014).Isparta İli Sütçüler İlçesi Turizm Potansiyelinin Kırsal Kalkınma Açısından Değerlendirilmesi Ve Yerel Halkın Rolü. Yüksek Lisans Tezi,Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Yallagöz, T.D. (2010). Alternatif Bir Turizm Çeşidi Olarak Kırsal Turizm: Çanakkale Bölgesi Ayvacık Yöresi Uygulaması, Yüksek Lisans Tezi,Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
  • Yılmaz, G.,Gürol, N. (2012).Balıkesir İlinin Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi,14: (23),23-32.
  • http://www.mevka.org.tr/, Erişim Tarihi: 20.04.2015.
  • http://www.hadim.bel.tr/, Erişim Tarihi: 20.04.2015.
  • http://www.hadim.org/. Erişim Tarihi: 20.04.2015.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Halkla İlişkiler
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Abdullah Karaman

Mehmet Gül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Karaman, A., & Gül, M. (2015). KIRSAL TURİZMİN SOSYO – KÜLTÜREL - EKONOMİK ETKİLERİ ÇERÇEVESİNDE KONYA İLİ HADİM İLÇESİ İÇİN ÖNERİLER. Selçuk Üniversitesi Sosyal Ve Teknik Araştırmalar Dergisi(10), 1-23.

 Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.