BibTex RIS Kaynak Göster

Gilt Decoration in Early Christian Glass Art

Yıl 2004, Cilt: 13 Sayı: 2, - , 01.12.2004

Öz

The use of gold glass in glass art goes back to the Hellenistic period. Artefacts shows that this type of decoration was used with different forms and functions on variety of the objects frequently.
Examples of dated Early Christian Art, 4th BC, were produced especially in two centers; in Rome and the area of around the Rhine River. The finds of that period usually came from tombs and catacombs. Mostly, the drinking cups or the base of the cups were decorated with gold glass, but also the outside of the cups were decorated with this type decoration. These is a wealth of subject on these objects. The New and the Old Testament scenes were related to Christ, Apostles and Saints, the portraits of married couples or of families, various legends, mytological characters or events, symbolic figures and inscriptions were used in this type of decoration most frequently.

Erken Hristiyan Cam Sanatında Altın Yaldız Bezeme

Yıl 2004, Cilt: 13 Sayı: 2, - , 01.12.2004

Öz

Cam sanatında altın yaldız kullanımının kökeni Helenistik döneme kadar uzanmaktadır. Mevcut buluntular, bu bezemenin farklı form ve işlevlere sahip çeşitli objeler üzerinde sevilerek kullanıldığını göstermektedir.
Büyük bir çoğunluğu M.S. 4.yüzyıla tarihlenen Erken Hristiyan dönemi örnekleri, Roma ve Ren Nehri çevresi olmak üzere başlıca iki merkezde üretilmiştir. Bu dönem buluntuları ağırlıklı olarak mezarlar ve katakomplardan ele geçer. Altın yaldız, genellikle içki kapları yada kaselerin kaidelerini dekore etmede kullanılmış, bazen de bu bezemeden kaselerin dış yüzlerini süslemede faydalanılmıştır. Bu objeler üzerinde çok zengin bir konu çeşitliliği vardır. İncil ve Tevrat öyküleri, İsa, Havariler ve Azizlere ilişkin sahneler, Evli çiftlerin ya da ailelerin portreleri, çeşitli efsaneler, mitolojik kişiler ya da olaylar ile sembolik figürler ve yazıtlar bu sahneler içinde en çok karşılaşılan tasvirlerdir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA
Yazarlar

Zeynep Oral Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Oral, Z. (2004). Erken Hristiyan Cam Sanatında Altın Yaldız Bezeme. Sanat Tarihi Dergisi, 13(2).
AMA Oral Z. Erken Hristiyan Cam Sanatında Altın Yaldız Bezeme. STD. Aralık 2004;13(2).
Chicago Oral, Zeynep. “Erken Hristiyan Cam Sanatında Altın Yaldız Bezeme”. Sanat Tarihi Dergisi 13, sy. 2 (Aralık 2004).
EndNote Oral Z (01 Aralık 2004) Erken Hristiyan Cam Sanatında Altın Yaldız Bezeme. Sanat Tarihi Dergisi 13 2
IEEE Z. Oral, “Erken Hristiyan Cam Sanatında Altın Yaldız Bezeme”, STD, c. 13, sy. 2, 2004.
ISNAD Oral, Zeynep. “Erken Hristiyan Cam Sanatında Altın Yaldız Bezeme”. Sanat Tarihi Dergisi 13/2 (Aralık 2004).
JAMA Oral Z. Erken Hristiyan Cam Sanatında Altın Yaldız Bezeme. STD. 2004;13.
MLA Oral, Zeynep. “Erken Hristiyan Cam Sanatında Altın Yaldız Bezeme”. Sanat Tarihi Dergisi, c. 13, sy. 2, 2004.
Vancouver Oral Z. Erken Hristiyan Cam Sanatında Altın Yaldız Bezeme. STD. 2004;13(2).