İyi
kalitede yem üretimi ekonomik ruminant hayvan besleme için önemli bir
faktördür. Ülkemizde hala kaliteli
kaba yem açığı bulunmaktadır. Kaba yem açığını kapatmak için alternatif kaba
yem kaynakları bulma arayışları devam etmektedir. Araştırma, endüstride etanol
elde etmek amacıyla öz suyu alınmış olan tatlı sorgum sapların (posa) silaj
yapılarak kaba yem olarak değerlendirilme potansiyelinin ortaya konulması
amacıyla yürütülmüştür. Değişik kaynaklardan temin edilen 21 tatlı farklı tatlı
sorgum (Sorghum bcolor var.
saccharatum (L.) Mohlenbr.) genotipi materyal olarak kullanılmıştır.
Tarla denemeleri, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma
Enstitüsü (DATAEM) Araştırma Alanında 2016 yılında 2. ürün koşullarında,
tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada
hasat, salkımdaki tanelerin süt-hamur olum dönemi arasındaki tarihte yapılmıştır.
Bitkinin yaprak ve salkımları sıyrıldıktan sonra özsuyu alınan saplar silaj
yapılarak yem kalite özellikleri saptanmıştır. Genotiplere bağlı olarak
silajların NDF oranının %50.44-71.84, ADF oranının %30.74-47.57,ham protein
(HP) oranının %3.36-6.41, SKM oranının %51.84-64.96, kuru madde tüketimi (KMT)oranının %1.69-2.38,
net enerji değerinin 1.221-1.459 Mcal/kg ve nispi yem değerinin (NYD)’nin 67.2-120.0
arasında değiştiğini göstermiştir. Sonuç olarak, Çukurova bölgesinde 2.ürün
koşullarında özsuyu alınan saplar ile yapılan silajların kaba yem olarak
değerlendirilebileceği sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 25 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 14 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1 |