Günümüzde taze meyve ve sebzelerin sahip oldukları fonksiyonel özelliklerinin ortaya konması amacıyla birçok bilimsel araştırma
yürütülmektedir. Bu çalışmalara paralel olarak tüketicilerin sebze ve meyvelere olan ilgisi artış göstermiştir. Elma sahip olduğu faydalı etkiler
nedeniyle öne çıkan bir meyvedir. Elma eski çağlardan beri bilinen bir meyvedir ve tedavi edici özellikleri nedeniyle tarihi yazıtlarda övülmektedir.
Son yıllarda yürütülen araştırmalar elmanın, prostat ve akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığını göstermiştir. Ayrıca kalp damar
rahatsızlıklarına, kronik hastalıklara yakalanma riskini ve DNA hasarını azaltan değerli antioksidan bileşenler de içermektedir. Bu özelliklerine
ilaveten, zengin lif içeriği kalın bağırsak faaliyetlerine yardımcı olmasının yanında kalp hastalıklarında, kilo vermede ve kolesterolün kontrolünde
etkilidir. Bu araştırmada elmanın sahip olduğu fonksiyonel özellikler hakkında yapılan son bilimsel çalışmalar derlenerek, tüketici sağlığı üzerine
olan etkilerine ve faydalı etkiler ile elma bileşenleri arasındaki ilişkilere toplu bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmıştır.
Many studies are being carried out in order to expose and determine the beneficial health effects of fresh fruits and vegetables. Together with these activities, there is an increased consumer interest on fresh fruits and vegetables. Among the fruits, apple has come into prominence because of its beneficial effects. Apple is known since ancient times and praised in inscriptions for its therapeutic properties. Apple contains valuable compounds especially phenolics and flavonoids. Latest researches have shown that apple can reduce the risk of prostate and lung cancer. Also, it reduces the risk of cardiovascular disease, other chronic diseases and DNA damage. In addition to these features, rich content of fiber effectively assist in the activities of cardiovascular system, weight loss and control of cholesterol. This study is aimed to set a collective perspective about the beneficial health effect of apple together with; relation between the beneficial effects and apple nutrients according to the recent scientific studies
Diğer ID | JA97SG42GU |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Sayı: 1 - Yıl: 2009 Sayı: 1 |