BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Sıcaklık Değerlerinde NaCl Konsantrasyonlarının Çemen (Trigonella foenumgraecum L.)’nin Çimlenmesi Üzerine Etkileri

Yıl 2013, Sayı: 2 - Yıl: 2013 Sayı: 2, 35 - 39, 01.07.2013

Öz

Bu çalışma, farklı sıcaklık değerlerinde (10, 15, 20 ˚C), çemen (Trigonella foenum graecum L.)’nin çimlenmesi üzerine
NaCl konsantrasyonlarının etkilerini belirlemek amacıyla 2009 yılında yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Gürarslan
çemen çeşidi ile 0 (saf su), 5, 10, 15 ve 20 dS m-1 NaCl konsantrasyonları kullanılmıştır. Tohumdaki çimlenme sayımlarının
bittiği 15. günde, ortalama çimlenme zamanı, sürgün boyu, kök boyu, sürgün yaş ağırlığı, sürgün kuru ağırlığı, kök yaş
ağırlığı ve kök kuru ağırlığına ilişkin ölçümler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, incelenen tüm sıcaklık değerlerinde, artan
NaCl konsantrasyonlarıyla ortalama çimlenme zamanının arttığı, 20 ˚C sıcaklıkta uygulanan tuz konsantrasyonlarına
çemenin, incelenen diğer sıcaklıktaki NaCl konsantrasyonlarına göre daha toleranslı olduğu belirlenmiştir

Effects of various NaCl concentrations on germination of fenugreek (Trigonella foenumgraecum L.) seeds at different temperatures

Yıl 2013, Sayı: 2 - Yıl: 2013 Sayı: 2, 35 - 39, 01.07.2013

Öz

In this study, effects of various NaCl concentration were investigated on the germination of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) seeds at different temperatures (10, 15, 20 ˚C), at the laboratory of Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Erciyes, in the year 2009. Different concentrations of NaCl (5, 10, 15, 20 dS m-1) were applied to Gurarslan fenugreek variety. Mean germination time; shoot length, root length, fresh shoot weight, dry shoot weight, fresh root weight and dry root weight measurements were assessed out at 15th day of germination counts for the seeds. It was evident that mean germination time extended with increasing NaCl concentrations at all temperatures. Seeds were more tolerant against NaCl concentrations at 20 ˚C compared with other temperatures

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA33FY58VY
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erman Beyzi Bu kişi benim

Gökhan İpek Bu kişi benim

Ali İrfan İlbaş Bu kişi benim

Bilal Gürbüz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Sayı: 2 - Yıl: 2013 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Beyzi, E., İpek, G., İlbaş, A. İ., Gürbüz, B. (2013). Farklı Sıcaklık Değerlerinde NaCl Konsantrasyonlarının Çemen (Trigonella foenumgraecum L.)’nin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(2), 35-39.
AMA Beyzi E, İpek G, İlbaş Aİ, Gürbüz B. Farklı Sıcaklık Değerlerinde NaCl Konsantrasyonlarının Çemen (Trigonella foenumgraecum L.)’nin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Temmuz 2013;(2):35-39.
Chicago Beyzi, Erman, Gökhan İpek, Ali İrfan İlbaş, ve Bilal Gürbüz. “Farklı Sıcaklık Değerlerinde NaCl Konsantrasyonlarının Çemen (Trigonella foenumgraecum L.)’nin Çimlenmesi Üzerine Etkileri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2013): 35-39.
EndNote Beyzi E, İpek G, İlbaş Aİ, Gürbüz B (01 Temmuz 2013) Farklı Sıcaklık Değerlerinde NaCl Konsantrasyonlarının Çemen (Trigonella foenumgraecum L.)’nin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 35–39.
IEEE E. Beyzi, G. İpek, A. İ. İlbaş, ve B. Gürbüz, “Farklı Sıcaklık Değerlerinde NaCl Konsantrasyonlarının Çemen (Trigonella foenumgraecum L.)’nin Çimlenmesi Üzerine Etkileri”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 2, ss. 35–39, Temmuz 2013.
ISNAD Beyzi, Erman vd. “Farklı Sıcaklık Değerlerinde NaCl Konsantrasyonlarının Çemen (Trigonella foenumgraecum L.)’nin Çimlenmesi Üzerine Etkileri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (Temmuz 2013), 35-39.
JAMA Beyzi E, İpek G, İlbaş Aİ, Gürbüz B. Farklı Sıcaklık Değerlerinde NaCl Konsantrasyonlarının Çemen (Trigonella foenumgraecum L.)’nin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2013;:35–39.
MLA Beyzi, Erman vd. “Farklı Sıcaklık Değerlerinde NaCl Konsantrasyonlarının Çemen (Trigonella foenumgraecum L.)’nin Çimlenmesi Üzerine Etkileri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2, 2013, ss. 35-39.
Vancouver Beyzi E, İpek G, İlbaş Aİ, Gürbüz B. Farklı Sıcaklık Değerlerinde NaCl Konsantrasyonlarının Çemen (Trigonella foenumgraecum L.)’nin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2013(2):35-9.