Bu çalışma, farklı sıcaklık değerlerinde (10, 15, 20 ˚C), çemen (Trigonella foenum graecum L.)’nin çimlenmesi üzerine
NaCl konsantrasyonlarının etkilerini belirlemek amacıyla 2009 yılında yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Gürarslan
çemen çeşidi ile 0 (saf su), 5, 10, 15 ve 20 dS m-1 NaCl konsantrasyonları kullanılmıştır. Tohumdaki çimlenme sayımlarının
bittiği 15. günde, ortalama çimlenme zamanı, sürgün boyu, kök boyu, sürgün yaş ağırlığı, sürgün kuru ağırlığı, kök yaş
ağırlığı ve kök kuru ağırlığına ilişkin ölçümler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, incelenen tüm sıcaklık değerlerinde, artan
NaCl konsantrasyonlarıyla ortalama çimlenme zamanının arttığı, 20 ˚C sıcaklıkta uygulanan tuz konsantrasyonlarına
çemenin, incelenen diğer sıcaklıktaki NaCl konsantrasyonlarına göre daha toleranslı olduğu belirlenmiştir
In this study, effects of various NaCl concentration were investigated on the germination of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) seeds at different temperatures (10, 15, 20 ˚C), at the laboratory of Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Erciyes, in the year 2009. Different concentrations of NaCl (5, 10, 15, 20 dS m-1) were applied to Gurarslan fenugreek variety. Mean germination time; shoot length, root length, fresh shoot weight, dry shoot weight, fresh root weight and dry root weight measurements were assessed out at 15th day of germination counts for the seeds. It was evident that mean germination time extended with increasing NaCl concentrations at all temperatures. Seeds were more tolerant against NaCl concentrations at 20 ˚C compared with other temperatures
Other ID | JA33FY58VY |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Issue: 2 - Year: 2013 Issue: 2 |