BibTex RIS Kaynak Göster

MM 106 Anacına Aşılı Jersey Mac Elma Çeşidinde Bazı Besin Elementlerinin Yıl Boyunca Yaprak ve Bitki Öz Suyunda Mevsimsel Değişimleri

Yıl 2009, Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2, 179 - 186, 01.07.2009

Öz

Bitkilerin farklı organlarının besin ihtiyacını ve bu besinlerin hangi dönemde gerekli olduğunu bilmek bilinçli gübreleme için zorunludur
[8]. Meyve bahçelerinde vejetasyon boyunca yaprakların besin elementi içerikleri sürekli değişim gösterir. Yaprak örneklemesi uygun zamanda
yapılmazsa elde edilen sonuçların değerlendirilmesinde yanlışlıklar yapılabilir. Yaprakların besin elementi içeriğinin en az değişim gösterdiği
zaman gelişme sezonunun ortasındaki 4-6 haftalık kısımdır. Bu periyod fizyolojik yaprak olgunluğu zamanına denk gelir ve bu zaman bölgeler
arasında iklime bağlı olarak değişiklik gösterir. Değerlendirmeye esas sınır değerler, yaprakların bu zaman aralığındaki besin elementi içeriklerini
ifade eder [7]. Yaprağını döken meyvelerde yapılan çalışmalar; bitkilerin mineral bileşimindeki sezonal değişimlerin beslenme bozukluklarının
teşhisinde, meyvelerin hasat sonu depolanmasında ve gübreleme zamanının belirlenmesinde önemli olduğunu göstermiştir [11].
Bu çalışma 2007 yılında Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü arazisinde bulunan 8 yaşındaki MM 106 anaçlı Jersey Mac elma
çeşidinde yürütülmüştür. Tam çiçekten başlayarak yıl boyunca 14 gün aralıklarla hem yaprak hem de dal örnekleri alınıp besin elementi analizleri
yapılmış ve zamana göre değişimleri incelenmiştir. Sezon boyunca yaprakların N ve P içeriklerinin devamlı bir şekilde azaldığı, K içeriğinin
ise anlamlı bir değişim izlemediği belirlenmiştir. Bitki öz suyu analiz sonuçları değerlendirildiğinde, N ve P yapraktakine benzer bir değişim
göstermiştir. Yaprak dökümüne kadar devamlı bir azalış gösteren N ve P yaprak dökümünden sonra çiçek zamanına kadar yükseliş sergilemiştir. K
ise bitki öz suyunda daha karalı bir değişim göstermiş olup, fotosentezin maksimum düzeyde gerçekleştiği Haziran ayında pik değerlere ulaşmış,
daha sonra hasat zamanına kadar düzenli bir azalış göstermiştir. Bitki özsuyundaki K içeriği hasattan bir sonraki çiçek zamanına kadar stabil
kalmıştır.

Yıl 2009, Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2, 179 - 186, 01.07.2009

Öz

It is essential to know for fertilization nutrition demand of different parts of plants and at which period this nutritions is necessery [8]. Nutrition elements contents of plants show always variation during vegetation at fruit orchards. It may be made wrongs at leaf sampling when it wasn’t done at suitable time. Time that nutrition content of plant leaves show the most variation is 4-6 weeks period at middle of vegetation season. This period came up to leaf maturity time and this time shows variance up to climate between regions. Limit values that will use at evulation show nutrition element content of leaves that occur between this time [7]. Studies in fruits that falling their leaves show that seasonal variations that occur mineral content of plants are important with regard to determination of nutrition deficiency, postharvest storage and determination of fertilization time [11].This study was conducted with Jersey Mac that grafted on MM106 rootstock at Eğirdir Horticultural Research Institute Eğirdir-Isparta in 2007. It was started from full blossom, leaf and also branch samples were collected with 14 days internals and nutrition elements were analysed and investiged their variations as time. During the season, it was determined N and P content of leaves that they were always reduce, K was not chanced as meaningful. When plant water content results were evaluated, N and P showed same variation like leaves. While N and P were showing decrease as leaf falling, they showed increase as end of blossom. K showed stable change at plant water content, also K reached to the highest value in June that photosynthesis occur at maximum level, after it showed decrease regularly as harvest date. K contect in plant water remained as stabil as other blossom time

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA67JV24EN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Kadir Uçgun Bu kişi benim

Hüseyin Akgül Bu kişi benim

Zekeriya Ay Bu kişi benim

Mesut Altındal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Uçgun, K., Akgül, H., Ay, Z., Altındal, M. (2009). MM 106 Anacına Aşılı Jersey Mac Elma Çeşidinde Bazı Besin Elementlerinin Yıl Boyunca Yaprak ve Bitki Öz Suyunda Mevsimsel Değişimleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(2), 179-186.
AMA Uçgun K, Akgül H, Ay Z, Altındal M. MM 106 Anacına Aşılı Jersey Mac Elma Çeşidinde Bazı Besin Elementlerinin Yıl Boyunca Yaprak ve Bitki Öz Suyunda Mevsimsel Değişimleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Temmuz 2009;(2):179-186.
Chicago Uçgun, Kadir, Hüseyin Akgül, Zekeriya Ay, ve Mesut Altındal. “MM 106 Anacına Aşılı Jersey Mac Elma Çeşidinde Bazı Besin Elementlerinin Yıl Boyunca Yaprak Ve Bitki Öz Suyunda Mevsimsel Değişimleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2009): 179-86.
EndNote Uçgun K, Akgül H, Ay Z, Altındal M (01 Temmuz 2009) MM 106 Anacına Aşılı Jersey Mac Elma Çeşidinde Bazı Besin Elementlerinin Yıl Boyunca Yaprak ve Bitki Öz Suyunda Mevsimsel Değişimleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 179–186.
IEEE K. Uçgun, H. Akgül, Z. Ay, ve M. Altındal, “MM 106 Anacına Aşılı Jersey Mac Elma Çeşidinde Bazı Besin Elementlerinin Yıl Boyunca Yaprak ve Bitki Öz Suyunda Mevsimsel Değişimleri”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 2, ss. 179–186, Temmuz 2009.
ISNAD Uçgun, Kadir vd. “MM 106 Anacına Aşılı Jersey Mac Elma Çeşidinde Bazı Besin Elementlerinin Yıl Boyunca Yaprak Ve Bitki Öz Suyunda Mevsimsel Değişimleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (Temmuz 2009), 179-186.
JAMA Uçgun K, Akgül H, Ay Z, Altındal M. MM 106 Anacına Aşılı Jersey Mac Elma Çeşidinde Bazı Besin Elementlerinin Yıl Boyunca Yaprak ve Bitki Öz Suyunda Mevsimsel Değişimleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009;:179–186.
MLA Uçgun, Kadir vd. “MM 106 Anacına Aşılı Jersey Mac Elma Çeşidinde Bazı Besin Elementlerinin Yıl Boyunca Yaprak Ve Bitki Öz Suyunda Mevsimsel Değişimleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2, 2009, ss. 179-86.
Vancouver Uçgun K, Akgül H, Ay Z, Altındal M. MM 106 Anacına Aşılı Jersey Mac Elma Çeşidinde Bazı Besin Elementlerinin Yıl Boyunca Yaprak ve Bitki Öz Suyunda Mevsimsel Değişimleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009(2):179-86.