BibTex RIS Kaynak Göster

Ünye (Ordu) ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri

Yıl 2009, Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2, 15 - 24, 01.07.2009

Öz

Bu çalışma Ünye ve çevresinde yetiştirilen 12 mahalli elma çeşidi üzerinde yürütülmüştür. 2005 ve 2006 yıllarında alınan meyve örnekleri pomolojik yönden incelenmiştir. İncelenen mahalli elma çeşitlerinden ‘Mayıs-1’ ve ‘Mayıs-2’ yazlık, ‘Ağustos-1’, ‘Ağustos-2’ ve ‘Kava-1’ güzlük, ‘Ak’, ‘İri Ak’, ‘Karpuz’, ‘Kava-2’, ‘Kavak’, ‘Köpük’ ve ‘Şeker’ çeşitleri de kışlık çeşitlerdir. Elma çeşitlerinin meyve ağırlıkları; 59.79 g (Kava-1) ile 273,41 g (Karpuz) arasında değişiklik göstermiştir. Meyve boyu bakımından çeşitler; 43.85 mm (Kava-1) ile 74.61 mm (Karpuz) arasında yer alırken, meyve çapı bakımından 53.40 mm (Kava-1) ile 86.60 mm (Karpuz) arasında yer almıştır. SÇKM yönünden en düşük değere % 9.50 ile ‘Kava-1’ sahip olurken, en fazla değere ‘Ağustos-1’ ve ‘Ak’ (% 13.50) çeşitleri sahip olmuştur. Titre edilebilir asitlik değerleri; % 0.150 (Köpük) ile % 1.188 (Mayıs-1), pH değerleri; 3.09 (Mayıs-2) ile 4.17 (Köpük) arasında yer almıştır.

Pomological Characteristics of Local Apple Cultivars are Grown in Ünye Province (Ordu/Turkey)

Yıl 2009, Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2, 15 - 24, 01.07.2009

Öz

This study was conducted on 12 local apples cultivars in Ünye and its surroundings (Ordu/Turkey). Fruit samples harvested in 2005 and 2006 years were investigated as pomological characteristics. Local apple cultivars investigated are ‘Mayıs-1’, ‘Mayıs-2’, ‘Ağustos-1’, ‘Ağustos-2’, ‘Kava-1’, ‘Ak’, ‘İri Ak’, ‘Karpuz’, ‘Kava-2’, ‘Kavak’, ‘Köpük’, and ‘Şeker’. Fruit weights of apple cultivars were between 59.79 g (Kava-1) and 273,41 g (Karpuz). While the varieties were between 43.85 mm (Kava-1) and 74.61 mm (Karpuz) in point of fruit length, they were between 53.40 mm (Kava-1) and 86.60 mm (Karpuz) in point of fruit diameter. While minimum soluble solids content was 9.50 % (Kava-1), maximum soluble solids content was 13.50 % (Ağustos-1 and Ak). While the varieties were between 0,150 % (Köpük) and 1.188 % (Mayıs-1) in point of titrable acidity, they were between 3.09 (Mayıs-2) and 4.17 (Köpük) in point of pH

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA67RN89ED
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

S. Zeki Bostan Bu kişi benim

Şenol Acar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bostan, S. Z., & Acar, Ş. (2009). Ünye (Ordu) ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(2), 15-24.
AMA Bostan SZ, Acar Ş. Ünye (Ordu) ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Temmuz 2009;(2):15-24.
Chicago Bostan, S. Zeki, ve Şenol Acar. “Ünye (Ordu) Ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2009): 15-24.
EndNote Bostan SZ, Acar Ş (01 Temmuz 2009) Ünye (Ordu) ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 15–24.
IEEE S. Z. Bostan ve Ş. Acar, “Ünye (Ordu) ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 2, ss. 15–24, Temmuz 2009.
ISNAD Bostan, S. Zeki - Acar, Şenol. “Ünye (Ordu) Ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (Temmuz 2009), 15-24.
JAMA Bostan SZ, Acar Ş. Ünye (Ordu) ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009;:15–24.
MLA Bostan, S. Zeki ve Şenol Acar. “Ünye (Ordu) Ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2, 2009, ss. 15-24.
Vancouver Bostan SZ, Acar Ş. Ünye (Ordu) ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009(2):15-24.