TAM Akademi Dergisi (TAMDE), ulusal ve uluslararası düzeyde, sosyal bilimler içerisinde yer alan birçok alana bilimsel katkı sunmak amacıyla kurulmuştur.
TAMDE, hakemli bir dergi olup başlıca aşağıdaki alanlar içerisinde yer alan çalışmaları değerlendirmeye almaktadır;
Dergimize gönderilen makalelerde referans göstermede APA (American Psychological Association) Style 7th Edition kullanılmalıdır. Gerek alıntılamalarda gerekse de bibliyografya kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir. Bu hususta APA 7 kuralları ve örneklerine aşağıdaki bağlantılardan erişilebilir.
https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples
https://apastyle.apa.org/instructional-aids/student-paper-setup-guide.pdf
Türkçe makalelerde sıralama şu şekilde olmalıdır:
İngilizce makalelerde sıralama şu şekilde olmalıdır:
Örnek:
(Makalesini değerlendirmek üzere dergimize gönderen yazarlar ilk aşamada 8. Maddeyi uygulamamalıdır. Benimsediğimiz Çift taraflı kör hakemlik sistemi gereğince ilk aşamada makale içerisinde yazar bilgilerine yer verilmemelidir. Makaleniz hakem sürecinden sonra yayınlamaya uygun bulunursa editör tarafından gerekli düzenlemeleri yapmak üzere makaleniz tarafınıza yeniden gönderilecektir.)
Giriş
Kaynakça Stili
Tek Yazarlı Kitap
Kaynakça: Yılmaz H. (2016). Becoming Turkish: Nationalist Reforms and Cultural Negotiations in Early Republican Turkey 1923-1945. Syracuse University Press
Metin içi: (Yılmaz, 2016, s. 45)
İki Yazarlı Kitap
Kaynakça: Yılmaz, M., & Köse, Aynur. (2012). Seçimler ve Değerler. Serander Yayınları
Metin içi: (Yılmaz & Köse, 2018, s. 94)
Üç Yazarlı Kitap
Kaynakça: Binark, M., Bayraktutan, G., & Durna, T. (2020). İletişim Hakkı ve Yeni Medya Tehditler ve Olanaklar. Uğur Mumcu Vakfı Yayınları.
Metin içi: (Binark vd., 2020, s. 16)
Üçten Fazla Yazara Sahip Kitap
Kaynakça: Turban, E., Outland, J., King, D., Lee, J. K., Liang, T.-P., & Turban, D. C. (2018). Electronic Commerce 2018: A Managerial and Social Networks Perspective. Springer International Publishing.
Metin içi: (Turban vd., 2018, s. 314)
Çeviri Kitaplar
Kaynakça: Goodfellow, I., Bengio, Y., & Courville, A. (2018). Derin Öğrenme (Fatoş Yarman Vural, R. G. Cinbiş, & S. Kalkan, Çev.). Buzdağı Yayınevi.
Metin içi: (Goodfellow vd., 2018, s. 59)
Derleme Kitaplar
Kaynakça: Mutlu, E. (Der.). (2010). Kitle İletişim Kuramları. Ütopya Yayınevi.
Metin içi: (Mutlu, 2010, s. 66)
Dergi Makaleleri
Kaynakça: Yılmaz, M. ve Karakaş, O. (2019). ANALYSIS OF 23 JUNE 2019 ISTANBUL METROPOLITAN MUNICIPALITY ELECTION IN TERMS OF POLITICAL VALUES. AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology, 10(38), 35-52. doi:10.5824/1309-1581.2019.3.002.x
Metin içi: (Yılmaz & Karakaş, 2020, s. 76)
Web Sayfaları
Kaynakça: Akan, Y. (2018, Haziran 9). Yeni Medya Nedir ve Ne İş Yapar? | Pazarlama Türkiye. https://pazarlamaturkiye.com/gun-gectikce-populerlesen-yeni-medya-nedir-ve-ne-is-yapar/
Metin İçi: (Akan, 2018, par. 2) – (Par., paragrafın kısaltmasıdır.)
TAM Akademi Dergisi, İngilizce olarak Journal of TAM Academy ismini, kısaltma olarak da TAMDE ismini kullanmaktadır. Bundan sonraki bölümlerde TAM Akademi Dergisi isminin yerine geçen TAMDE kısaltması kullanılacaktır.
TAMDE, aşağıda yer alan etik görev ve sorumlulukları tanımlarken Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalardan yararlanmıştır.
Editörler, TAMDE’de yayınlanan her içerikten sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri yerine getirmelidir:
Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.
Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
Editörler, yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Bu bağlamda yayın kurulu ile süreci dergi yayın politikaları ve yönergelerine uygun ilerletmelidir. Ayrıca editörler;
Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editoryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilememelidir.
Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Çift Taraflı Kör Hakemlik” prensibine uygun değerlendirme süreci için öncü olmalıdır. Ayrıca editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.
Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.
Editörlerin Etik Kurul Onayı Talep Etmesi ve Fikri Mülkiyet Haklarını Koruması
Editörler, aşağıda sunulan çalışmalardan mutlaka etik kurul onayı talep etmelidir:
Editörler ayrıca;
Editörler, araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.
Editörler, olası suiistimallere karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikâyetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.
Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.
Editörler;
Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.
Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.
TAMDE’de değerlendirme süreci “Çift Taraflı Kör Hakemlik” prensibiyle yürütülmektedir. Hakemler, yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar editöre dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda TAMDE için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
TAMDE editörleri ve yayın kurulu aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:
Yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen editor@tamde.org adresi üzerinden e-posta yoluyla bildiriniz.
TAMDE açık erişimli bir dergidir ve yazarlardan hiçbir aşamada makale gönderim/süreç işletimi ücreti talep edilmemektedir.
Bu dergideki tüm makaleler Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) ile lisans altına alınmıştır.