Research Article

Seçilen iki fabrikada vardiyalı çalışanlarda gündüz uykululuğu sıklığı ve gündüz uykululuğuna bağlı anksiyete ve depresyon riski

Volume: 13 Number: 3 February 4, 2016
Gamze Varol Saraçoğlu , Burcu Tokuç , Sultan Doğan , Ülfiye Çelikkalp , Atilla Saraçoğlu
EN TR

Seçilen iki fabrikada vardiyalı çalışanlarda gündüz uykululuğu sıklığı ve gündüz uykululuğuna bağlı anksiyete ve depresyon riski

Abstract

Amaç: Bu çalışma, iki farklı fabrikada vardiyalı çalışan işçilerde Gündüz Uykululuğu (GU) varlığının saptanması ve GU sorunu ile anksiyete ve depresyon arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.

Yöntem: Kesitsel tipteki çalışmanın evrenini Tekirdağ’da iki ayrı fabrikada vardiyalı olarak çalışan toplam 307 işçi oluşturmuş ve çalışmaya katılmayı kabul eden 289 işçiye Kişisel Bilgi Formu, Epworth Uykululuk Ölçeği (EUÖ), Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HAD) uygulanmıştır. Anketi eksiksiz dolduran 246 işçi araştırmaya dahil edilmiş (%80.1), karıştırıcı etmenler uzaklaştırıldıktan sonra analitik değerlendirmeler 201 işçi üzerinde gerçekleştirilmiştir.  

Bulgular: Çalışma grubundaki gündüz uykululuğu sıklığı %10.4 bulunmuştur. HAD ölçeğine göre işçilerin %13.4’ünde anksiyete riski, %49.8’inde depresyon riski tespit edilmiştir. Vardiyalı çalışanlarda gündüz uykululuğu sıklığı, depresyon riski sıklığı ve anksiyete riski sıklığı yüksek bulunmuş ancak her üç değişkende de fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Yapılan lojistik regresyon analizinde, gündüz uykululuğu ile anksiyete arasında ilişki saptanırken (OR=3.20; %95GA: 1.12-9.29), vardiyalı çalışmanın etkisi saptanmamıştır.  Depresyon ile vardiyalı çalışma ve gündüz uykululuğu arasında da anlamlı ilişki bulunmamıştır.

Sonuç: Çalışma grubunda GU riski saptanan kişilerde anksiyete düzeyleri yüksek bulunmuştur. Sorun saptananların ileri tanı ve tedavi için üst basamağa sevkleri önerilmiştir. Vardiyalı çalışma, GU ve anksiyete düzeyi arasındaki ilişkiyi inceleyen geniş kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır.

Keywords

Gündüz uykululuğu, Epworth Uykululuk Ölçeği, Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği, Vardiyalı çalışma

References

  1. No references found
APA
Varol Saraçoğlu, G., Tokuç, B., Doğan, S., Çelikkalp, Ü., & Saraçoğlu, A. (2016). Seçilen iki fabrikada vardiyalı çalışanlarda gündüz uykululuğu sıklığı ve gündüz uykululuğuna bağlı anksiyete ve depresyon riski. Turkish Journal of Public Health, 13(3), 206-216. https://doi.org/10.20518/thsd.12716
AMA
1.Varol Saraçoğlu G, Tokuç B, Doğan S, Çelikkalp Ü, Saraçoğlu A. Seçilen iki fabrikada vardiyalı çalışanlarda gündüz uykululuğu sıklığı ve gündüz uykululuğuna bağlı anksiyete ve depresyon riski. TJPH. 2016;13(3):206-216. doi:10.20518/thsd.12716
Chicago
Varol Saraçoğlu, Gamze, Burcu Tokuç, Sultan Doğan, Ülfiye Çelikkalp, and Atilla Saraçoğlu. 2016. “Seçilen Iki Fabrikada Vardiyalı çalışanlarda Gündüz Uykululuğu Sıklığı Ve Gündüz Uykululuğuna Bağlı Anksiyete Ve Depresyon Riski”. Turkish Journal of Public Health 13 (3): 206-16. https://doi.org/10.20518/thsd.12716.
EndNote
Varol Saraçoğlu G, Tokuç B, Doğan S, Çelikkalp Ü, Saraçoğlu A (February 1, 2016) Seçilen iki fabrikada vardiyalı çalışanlarda gündüz uykululuğu sıklığı ve gündüz uykululuğuna bağlı anksiyete ve depresyon riski. Turkish Journal of Public Health 13 3 206–216.
IEEE
[1]G. Varol Saraçoğlu, B. Tokuç, S. Doğan, Ü. Çelikkalp, and A. Saraçoğlu, “Seçilen iki fabrikada vardiyalı çalışanlarda gündüz uykululuğu sıklığı ve gündüz uykululuğuna bağlı anksiyete ve depresyon riski”, TJPH, vol. 13, no. 3, pp. 206–216, Feb. 2016, doi: 10.20518/thsd.12716.
ISNAD
Varol Saraçoğlu, Gamze - Tokuç, Burcu - Doğan, Sultan - Çelikkalp, Ülfiye - Saraçoğlu, Atilla. “Seçilen Iki Fabrikada Vardiyalı çalışanlarda Gündüz Uykululuğu Sıklığı Ve Gündüz Uykululuğuna Bağlı Anksiyete Ve Depresyon Riski”. Turkish Journal of Public Health 13/3 (February 1, 2016): 206-216. https://doi.org/10.20518/thsd.12716.
JAMA
1.Varol Saraçoğlu G, Tokuç B, Doğan S, Çelikkalp Ü, Saraçoğlu A. Seçilen iki fabrikada vardiyalı çalışanlarda gündüz uykululuğu sıklığı ve gündüz uykululuğuna bağlı anksiyete ve depresyon riski. TJPH. 2016;13:206–216.
MLA
Varol Saraçoğlu, Gamze, et al. “Seçilen Iki Fabrikada Vardiyalı çalışanlarda Gündüz Uykululuğu Sıklığı Ve Gündüz Uykululuğuna Bağlı Anksiyete Ve Depresyon Riski”. Turkish Journal of Public Health, vol. 13, no. 3, Feb. 2016, pp. 206-1, doi:10.20518/thsd.12716.
Vancouver
1.Gamze Varol Saraçoğlu, Burcu Tokuç, Sultan Doğan, Ülfiye Çelikkalp, Atilla Saraçoğlu. Seçilen iki fabrikada vardiyalı çalışanlarda gündüz uykululuğu sıklığı ve gündüz uykululuğuna bağlı anksiyete ve depresyon riski. TJPH. 2016 Feb. 1;13(3):206-1. doi:10.20518/thsd.12716