Amaç: İlköğretim birinci sınıf öğrencilerinde, diş çürükleri ve diş çürüğü ile
ilişkili bazı etmenlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın verileri
Mersin’in Toroslar ilçesinde 2008-2012 yılında yürütülen “Güçlü Dişler”
projesinden alındı. Çalışmaya 41
ilkokulun birinci sınıfında okuyan 4323
öğrencinin 4010’unun verileri dâhil edildi. Öğrenciye ait sosyodemografik
özellikler tanımlayıcı istatistiklerle özetlendi. Diş çürüğü ile ilişkili
olabilecek değişkenlerin araştırılmasında ki-kare, t-test, Linear by linear
association ve lojistik regresyon testleri kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık
düzeyi α≤0.05 olarak kabul edildi. Bulgular:
Çalışmaya alınan 4010 ilköğretim 1.sınıf öğrencisinin %79.5’i yedi yaşında ve
%51.9’u erkekti. Öğrencilerden %48.4’ü daha önce hiç diş hekimine gitmemişti.
Öğrencilerde; ortalama çürük diş sayısı süt dişlerinde 4.4±3.6 (dmf=4.49±3.6),
kalıcı dişlerde 0.4±0.9 (DMF=0.42±1.0), toplam çürük sayısı ise ortalama 4.9
(±3.5)’ti. Süt dişi çürüğü prevalansı erkeklerde (%85.8) kızlara (%82.8) göre
daha fazla (p<0.05), kalıcı diş çürüğü prevalansı ise kızlarda (%20.6)
erkeklere (%17.6) göre daha fazlaydı (p<0.05). Öğrencilerin %25.6’sında en
az bir süt dişi kaybı, %1’inde en az bir kalıcı diş kaybı bulunmaktaydı. Binary logistik regresyon analizi ile
anne eğitiminin yetersiz olmasının 1.84 (CI 1.27-2.67) kat, baba eğitiminin
yetersiz olmasının 1.47 (CI 1.13-1.92)
kat, çocuğun her gün şeker yemesinin 1.58 (CI 1.18-2.12) kat diş çürüğü olma
olasılığını artırdığı saptanmıştır. Sonuç: Diş fırçalama alışkanlığının,
okul öncesi dönemde kazandırılması gerektiği, ulusal bir politika olarak kabul
edilmelidir. Okullarda velilerin, yapılacak ağız diş sağlığı koruma
programlarına dâhil edilmesi, okul kantinindeki şekerli yiyeceklerin ve
içeceklerin de kontrol altına alınması önerilir.
Objective: The
aim of this study was to investigate the incidence of dental caries and related
factors in first year primary school students. Methods: The data of the study was taken from the “Strong Teeth”
project conducted in 2008-2012 in Mersin, Toroslar district. The data of 4010
out of 4323 students in the first year of 41 primary schools were included in
the study. Chi-square, t-test, linear by linear association and logistic
regression tests were used to investigate the variables related to dental
caries. Statistical significance level was accepted as α ≤0.05. Results: Of the 4010 primary school
students included in the study, 79.5% were seven years old and 51.9% were male.
48.4% of the students had never been to a dentist before. The mean number of
decayed teeth was 4.4±3.6 (DMF=4.49±3.6) in primary teeth, 0.4±0.9
(DMF=0.42±1.0) in permanent teeth, and the total number of caries was 4.9
(±3.5). The prevalence of milk tooth decay was higher in boys (85.8%) than
girls (82.8%), while the prevalence of permanent tooth decay was higher in
girls (20.6%) than boys (17.6%) (p <0.05). 25.6% of the students had at
least one loss of milk teeth and 1% had at least one permanent tooth loss.
Binary logistic regression analysis showed that inadequate maternal education
increased the likelihood of children presenting with caries 1.84 (CI 1.27-2.67)
times, while inadequate father education increased the same likelihood by 1.47
(CI 1.13-1.92) times and eating sugar every day by 1.58 (CI 1.18-2.12) times.
Conclusion: It should be accepted as a national policy that the
tooth brushing habit should be gained in the preschool period. In schools, it
is recommended that parents should be included in oral dental health protection
programs and that sugary foods and drinks in the school canteen should be
controlled
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2019 |
Submission Date | October 22, 2018 |
Acceptance Date | August 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
TURKISH JOURNAL OF PUBLIC HEALTH - TURK J PUBLIC HEALTH. online-ISSN: 1304-1096
Copyright holder Turkish Journal of Public Health. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.