BibTex RIS Kaynak Göster

The suitability of the food consumed by children in primary schools for satisfying their needs

Yıl 2014, Cilt: 12 Sayı: 3, 153 - 161, 30.12.2014
https://doi.org/10.20518/thsd.52092

Öz

Abstract

Objective: This study evaluates the suitability of the food consumed by children in primary schools including the role of the lunch menus in satisfying the children’s needs. Methods: 852 first-grade students were chosen from 14 randomly selected primary schools in Gaziantep to participate in this descriptive, cross-sectional study. Demographic and personal data of the students and their parents, their anthropometric measurements, food consumption habits and the lunch menus served in schools were studied. The Body Mass Index (BMI) of students was evaluated according to World Health Organization (WHO)’s percentile tables. Data were analyzed by SPSS 18 software, using the chi-square test for analyses. The study was approved by the Ethics Committee. Results: 51.4% of students were male, 48.6% were female (mean age, 7.05±0.24 years). According to the BMI results, 26.6% of the students were thin and 25.9% were overweight/obese. 73.5% and 85.8% of the children were having breakfast or lunch regularly, respectively. Maternal education levels and employment status did not affect the child’s having breakfast on a daily basis (p>0.05). 27.7 % of children who ate lunch regularly, 15.7% of children who did not eat lunch regularly were overweight/obese (p<0.05). The most consumed food on a regular basis was bread (92.6 %), followed by milk and dairy products (76.5%). When lunch was served in schools (for 24.9% of the students), regular lunch consumption increased among children (p<0.05). The food group the most consumed by the students having lunch at school was fats-sugars-cereals. Only 43.3% of the lunch menus served at schools were found adequate. Conclusions: This study demonstrates that there is a need to improve lunch menus served in primary schools in order to satisfy energy and nutritional needs of children.

Keywords: Nutrition, school health, primary school

 

İlköğretim okullarında çocukların tükettiği gıdaların ihtiyaçlarına uygunluğu

Yıl 2014, Cilt: 12 Sayı: 3, 153 - 161, 30.12.2014
https://doi.org/10.20518/thsd.52092

Öz

Özet

Amaç: Tam gün eğitim veren ilköğretim okullarında servis edilen öğle yemek menüsü de dahil olmak üzere çocukların tükettikleri besinlerin çocukların günlük ihtiyaçlarına uygunluk durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem:Tanımlayıcı, kesitsel tipteki bu araştırmaya, Gaziantep’te tam gün eğitim veren ilköğretim okullarından rasgele belirlenen 14’ünden, 852 birinci sınıf öğrencisi alınmıştır.Öğrencilerin ve ebeveynlerinin demografik ve kişisel bilgileri, antropometrik ölçümleri, okulda verilen öğle yemeği menüleri ve besin tüketim alışkanlıkları incelenmiştir. Öğrencilerin Beden Kitle İndeksi (BKİ) değerleri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün persentil tablolarına göre değerlendirilmiştir. Veriler SPSS 18 programında değerlendirilmiş, analizlerde ki–kare testi kullanılmıştır. Araştırma için etik kurul onayı alınmıştır. Bulgular: Öğrencilerin %51.4’ü erkek, %48.6’sı kız, yaş ortalamaları 7.05±0.24 yıldır. BKİ sonuçlarına göre %26.6’sı zayıf, %25.9’u hafif şişman/şişman bulunmuştur. Çocukların %73.5’i düzenli kahvaltı, %85.8’i düzenli öğle yemeği yemektedir. Annenin eğitim ve çalışma durumu çocukların her gün kahvaltı yapma durumunu etkilememektedir (p>0.05). Her gün öğle yemeği yiyenlerin %27.7’si hafif şişman/şişman iken düzenli yemeyenlerde bu oran %15.7 saptanmıştır (p<0.05). Her gün düzenli tüketilen besinler en fazla ekmek (%92,6), takiben süt ve süt ürünleri (%76,5)’dir. Öğrencilerin %24.9’unun okulunda öğle yemeği servis edilmektedir. Okullarda öğle yemeği servis edilmesi, çocuklarda düzenli öğle yemeği tüketimini arttırmaktadır (p<0.05). Öğle yemeğini okulda yiyen öğrencilerin okulda en çok tükettikleri grubun, yağ-şeker-tahıl olduğu saptanmıştır. Okulda servis edilen öğle yemeği menülerinin %43.3’ünün uygun olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, ilköğretim okullarında öğle öğünü menülerinin çocukların enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi için iyileştirme çalışmalarının gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler: Beslenme, okul sağlığı, ilköğretim okulu

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yeşim İşgüzar

Neriman Aydın

Servet Özgür Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2014
Gönderilme Tarihi 12 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA İşgüzar, Y., Aydın, N., & Özgür, S. (2014). The suitability of the food consumed by children in primary schools for satisfying their needs. Turkish Journal of Public Health, 12(3), 153-161. https://doi.org/10.20518/thsd.52092
AMA İşgüzar Y, Aydın N, Özgür S. The suitability of the food consumed by children in primary schools for satisfying their needs. TJPH. Aralık 2014;12(3):153-161. doi:10.20518/thsd.52092
Chicago İşgüzar, Yeşim, Neriman Aydın, ve Servet Özgür. “The Suitability of the Food Consumed by Children in Primary Schools for Satisfying Their Needs”. Turkish Journal of Public Health 12, sy. 3 (Aralık 2014): 153-61. https://doi.org/10.20518/thsd.52092.
EndNote İşgüzar Y, Aydın N, Özgür S (01 Aralık 2014) The suitability of the food consumed by children in primary schools for satisfying their needs. Turkish Journal of Public Health 12 3 153–161.
IEEE Y. İşgüzar, N. Aydın, ve S. Özgür, “The suitability of the food consumed by children in primary schools for satisfying their needs”, TJPH, c. 12, sy. 3, ss. 153–161, 2014, doi: 10.20518/thsd.52092.
ISNAD İşgüzar, Yeşim vd. “The Suitability of the Food Consumed by Children in Primary Schools for Satisfying Their Needs”. Turkish Journal of Public Health 12/3 (Aralık 2014), 153-161. https://doi.org/10.20518/thsd.52092.
JAMA İşgüzar Y, Aydın N, Özgür S. The suitability of the food consumed by children in primary schools for satisfying their needs. TJPH. 2014;12:153–161.
MLA İşgüzar, Yeşim vd. “The Suitability of the Food Consumed by Children in Primary Schools for Satisfying Their Needs”. Turkish Journal of Public Health, c. 12, sy. 3, 2014, ss. 153-61, doi:10.20518/thsd.52092.
Vancouver İşgüzar Y, Aydın N, Özgür S. The suitability of the food consumed by children in primary schools for satisfying their needs. TJPH. 2014;12(3):153-61.

13955                                        13956                                                             13958                                       13959                                        28911


TURKISH JOURNAL OF PUBLIC HEALTH - TURK J PUBLIC HEALTH. online-ISSN: 1304-1096 

Copyright holder Turkish Journal of Public Health. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International LicenseCreative Commons License