Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 2, 683 - 700, 29.06.2017
https://doi.org/10.24315/trkefd.307013

Öz



Bu araştırmanın amacı, annenin yaşı, eğitimi, çalışma
durumu ve ailenin aylık gelir durumunun, annenin beslenmeyle ilgili sahip
olduğu bilginin kaynaklarına, ailenin dışarda yemek yeme sıklığına ve çocuğunun
beslenme alışkanlığı tutumuna etkilerini karşılaştırmaktır. Yapılandırılmış
görüşme tekniğiyle nitel olarak gerçekleştirilen araştırmada, İstanbul ilinden
136 anne yer almaktadır. Ayrıca 10 anne ile derinlemesine yüz yüze görüşmeler
gerçekleştirilmiştir. Veriler, SPSS 17 programında frekans analizleriyle
değerlendirilmiştir. Beslenme bilgi kaynağı olarak medyayı 14-35 yaş
aralığındaki ile okuryazar olmayan, ilkokul ve ortaokul mezunu anneler ilk
sırada tercih etmektedirler. Çalışan ve üniversite mezunu anneler ise ilk
sırada doktordan bilgi almayı tercih etmektedirler. Gelir ve çalışma durumu ile
dışarıda yemek yeme sıklığı değişirken, yaş, eğitim durumu, çalışma durumu ve
gelir durumu fark etmeksizin çocuklarının isteğine göre yemek hazırladıkları,
ailenin yemek alışkanlığının doğrudan çocukların yemek alışkanlığına yansıdığı
tespit edilmiştir. Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması için yapılacak
çalışmalarda medya, doktor, öğretmen ve annenin eğitiminde sağlıklı beslenme
konusunun mutlaka ele alınması önerilmektedir.




Kaynakça

  • Aktaş, N. & Cebirbay, M. A. (2011). Tüketicilerin beslenme bilgilerine erişmede kullandıkları kitle iletişim araçları üzerine bir araştırma. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (11), 47-56.
  • Bowne, M. (2009). A comparative study of parental behaviors and children’s eating habits. ICAN: infant. Child & Adolescent Nutrition, 1(1), 11-14.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., & Demirel, E. (2012). Bilimsel araştırma yöntemleri (13. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Case, A. & Paxson, C. (2002). Parental behavior and child health. Health Affairs, 21 (2), 164-178.
  • Cornah, D. (2006). Feeding minds: the impact of food on mental health. Mental Health Foundation.
  • Çıltık. N. (2009). İstanbul ili Kağıthane ilçesinde çalışan ve çalışmayan kadınların beslenme bilgi düzeyleri ve beslenme alışkanlıklarının saptanması. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Ebeneggre, V., Margues-Vidal P. M., Nydegger, A., Laimbacher, J., Niederer, I., Bürgi, F., Bodenmann, P., Kriemler, S. & Puder J. J. (2011). Independent contribution of parental migrant status and educational level to adipoisty and eating habits in preschool children. European Journal of Clinical Nutrition, 65 (2), 210-218.
  • Ersoy, Y. (2005). Beslenme ve besinler. Anne ve Çocuk için Beslenme Prensipleri içinde (s. 5-54). İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.
  • İşlek, M. S. (2012). Sosyal medyanın tüketici davranışlarına etkisi: Türkiye’deki sosyal medya kullanıcıları üzerine bir araştırma. (Yüksek Lisans Tezi).
  • Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.
  • Georgieff, M. K. (2007). Nutrition and the developing brain: nutrient priorities and measurement. The American Journal of Clinical Nutrition, 85, 614-620.
  • Kar, B. R., Rao, S. L. & Chandramouli, B. A. (2008). Cognitive development in children with chronic protein energy malnutrition. Behavioral and Brain Function, 4 (31).
  • Karasar, N. (1984). Bilimsel araştırma metodu. Ankara: Hacettepe Taş Kitapçılık.
  • Köroğlu, S. (2009). Okul öncesi dönem 4-6 yaş arası çocuklarda aileden kaynaklanan beslenme bozukluklarının incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Kutluay Merdol, T. (2012). Okul öncesi dönem çocuklarının beslenmesi. Ankara: Reklam Kurdu Ajansı Org. Tan. Tas. Rek. San. Tic. Ltd. Şti.
  • Küçükkömürler, S. (2012). Okul öncesi döneminde çocuğun beslenmesi. Anne ve Çocuk Beslenmesi içinde (s. 185-206). Ankara: Pegem Akademi.
  • National Obesity Observatory. (2011). Obesity and mental health. Association of Public Health Observatores.
  • OECD. (2011). Health at glance 2011: OECD indicators. OECD Publishing.
  • Oğuz, Ş. & Önay Derin, D. (2013). 60-72 aylık çocukların bazı beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. İlköğretim Online, 12 (2), 498-511.
  • Oot, L., Sethuraman, K., Ross, J. & Sommerfelt, A. E. (2012). The effects of chronic malnutrition (stunting) on learning ability, a measure of human capital: a model in PROFILES for country-level advocacy. Food and Nutrition Technical Assistance III Project, 1-8.
  • Prado, E. & Dewey, K. (2012). Nutrition and brain development in early life. Alive & Thrive, 4, 1-14.
  • Shiratori, S. & Kinsey, J. (2011). Media impact of nutrition information on food choice. Bildiri, Agricultural & Applied Economics Association’s 2011 AAEA & NAREA Joint Annual Meeting. Pittsburgh, Pennylvania.
  • Şanlıer, N. (2012). Malnütrisyon ve şişmanlık. Anne ve Çocuk Beslenmesi içinde (s. 167-184).
  • T. C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü. (2014). Türkiye beslenme ve sağlık araştırması 2010: beslenme durumu ve alışkanlıklarının değerlendirilmesi sonuç raporu. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
  • T. C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü. (2008). Eğitimciler için eğitim rehberi: beslenme modülü. Ankara: İlkay Ofset Matbaacılık.
  • T. C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2013). Okul öncesi ve okul çağı çocuklara yönelik beslenme önerileri ve menü programları. Ankara: Koza Matbaacılık.
  • TEMD Obezite, Lipid Metabolizması, Hipertansiyon Çalışma Grubu. (2016). Obezite tanı ve tedavi kılavuzu. Ankara: Miki Matbaacılık.
  • Tepeli, K. (2011). Fiziksel gelişim. M. E. Deniz içinde, Erken Çocukluk Döneminde Gelişim (s. 55-90). Ankara: Maya Akademi.
  • Tutar, S. (2012). Kadınların besin satın alma ve besin tüketimlerine basın ve reklamların etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Bilim Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ganime Aydın

Dicle Akay Bu kişi benim

Ezgi İbiş

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aydın, G., Akay, D., & İbiş, E. (2017). 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 683-700. https://doi.org/10.24315/trkefd.307013
AMA Aydın G, Akay D, İbiş E. 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Temmuz 2017;7(2):683-700. doi:10.24315/trkefd.307013
Chicago Aydın, Ganime, Dicle Akay, ve Ezgi İbiş. “3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi”. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7, sy. 2 (Temmuz 2017): 683-700. https://doi.org/10.24315/trkefd.307013.
EndNote Aydın G, Akay D, İbiş E (01 Temmuz 2017) 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7 2 683–700.
IEEE G. Aydın, D. Akay, ve E. İbiş, “3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi”, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 2, ss. 683–700, 2017, doi: 10.24315/trkefd.307013.
ISNAD Aydın, Ganime vd. “3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi”. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7/2 (Temmuz 2017), 683-700. https://doi.org/10.24315/trkefd.307013.
JAMA Aydın G, Akay D, İbiş E. 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017;7:683–700.
MLA Aydın, Ganime vd. “3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi”. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 2, 2017, ss. 683-00, doi:10.24315/trkefd.307013.
Vancouver Aydın G, Akay D, İbiş E. 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017;7(2):683-700.


Creative Commons License
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır.