Sayıdan Geri Çekildi

Geri Çekildi: GERİ ÇEKİLDİ: DEPREM ETKİSİ ALTINDA YAPILARIN YATAY VE DÜŞEY DOĞRULTUDAKİ DÜZENSİZLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2024, Cilt: 4 Sayı: 1

Geri Çekme Notu

Bu makale geri çekildi: Lütfen TÜRKAV Kamu Yönetimi Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi Etik İlkeler ve Yayın Politikasına bakınız. ( https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkav/policy) https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkav/issue/77993/1283428 (Bu makale ve bağlantısı yayın etik ilkelerine uyulmaması gerekçesiyle artık geçersizdir.) 14.06.2023 tarihinde 3. Cilt, 4. Sayıda yayımlanan söz konusu makale hakkında yapılan etik ihlali başvurusu üzerine, TÜRKAV Kamu Yönetimi Enstitüsü Dergisi'nin Etik İhlali İnceleme Komisyonu tarafından; "makale yazarının, makaleyi izinsiz veri kullanarak ve gerekli kaynakları belirtmeden hazırladığı; makalede yapılan alıntılarda kaynakça belirtilmeden atıflar yapıldığı; benzerlik oranının belirlenmesi sırasında eksik bilgilendirme yapıldığı; sonuç olarak yazarın hem bilim etiğine hem de yayın etiğine aykırı davrandığı tespit edilmiş" ve bu nedenle incelemeye konu olan makalenin yayından kaldırılmasına (geri çekilmesine) karar verilmiştir. Dergimize gönderilen her makale, intihal programı kullanılarak intihal açısından taranır. Makalelerin benzerlik oranı %15’den az olması beklenir. Benzerlik oranında asıl ölçü, yazarın atıf yapma ve alıntılama kurallarına uymasıdır. Benzerlik oranı %1 göründüğü hâlde atıf ve alıntı usulünce yapılmamışsa yine intihal söz konusu olabilir. Bu açıdan atıf ve alıntı kuralları yazar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir. Bu taramada, kaynakça ve alıntılar da dâhil tutulur. Tarama sonucu %20 ve üzeri olan her makale başka işleme gerek görmeksizin reddedilir ve değişiklikler yapılsa da bir daha kabul edilmez. Taramada, makale intihal veri tabanına aktarılmaz. Tarama sonucu belirtilen yüzdeliğin altında kalması halinde bu oran makalenin yayımlanması için bir kıstas değildir ve yayındaki bütün kaynakça ve atıf gösterimlerinin sorumluluğu yazara aittir.

Öz

Bu makale geri çekildi: Lütfen TÜRKAV Kamu Yönetimi Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi Etik İlkeler ve Yayın Politikasına bakınız. ( https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkav/policy)

https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkav/issue/77993/1283428 (Bu makale ve bağlantısı yayın etik ilkelerine uyulmaması gerekçesiyle artık geçersizdir.)

14.06.2023 tarihinde 3. Cilt, 4. Sayıda yayımlanan söz konusu makale hakkında yapılan etik ihlali başvurusu üzerine, TÜRKAV Kamu Yönetimi Enstitüsü Dergisi'nin Etik İhlali İnceleme Komisyonu tarafından; "makale yazarının, makaleyi izinsiz veri kullanarak ve gerekli kaynakları belirtmeden hazırladığı; makalede yapılan alıntılarda kaynakça belirtilmeden atıflar yapıldığı; benzerlik oranının belirlenmesi sırasında eksik bilgilendirme yapıldığı; sonuç olarak yazarın hem bilim etiğine hem de yayın etiğine aykırı davrandığı tespit edilmiş" ve bu nedenle incelemeye konu olan makalenin yayından kaldırılmasına (geri çekilmesine) karar verilmiştir. Dergimize gönderilen her makale, intihal programı kullanılarak intihal açısından taranır. Makalelerin benzerlik oranı %15’den az olması beklenir. Benzerlik oranında asıl ölçü, yazarın atıf yapma ve alıntılama kurallarına uymasıdır. Benzerlik oranı %1 göründüğü hâlde atıf ve alıntı usulünce yapılmamışsa yine intihal söz konusu olabilir. Bu açıdan atıf ve alıntı kuralları yazar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir. Bu taramada, kaynakça ve alıntılar da dâhil tutulur. Tarama sonucu %20 ve üzeri olan her makale başka işleme gerek görmeksizin reddedilir ve değişiklikler yapılsa da bir daha kabul edilmez. Taramada, makale intihal veri tabanına aktarılmaz. Tarama sonucu belirtilen yüzdeliğin altında kalması halinde bu oran makalenin yayımlanması için bir kıstas değildir ve yayındaki bütün kaynakça ve atıf gösterimlerinin sorumluluğu yazara aittir.

Kaynakça

  • Arbabian, H., The Role of Architects in Seismic Design, International Conference on the Seismic Performance of Traditional Buildings, İstanbul, Türkiye, 16-18 Kasım, 2000.
  • Ambrose, J. ve Vergun, D., Seismic Design of Buildings, U John Wiley & Sons, New York, A.B.D., 1985.
  • Bayülke, N., Depreme Dayanıklı Betonarme ve Yığma Yapı Tasarımı, İnşaat mühendisliği oda yayınları, İzmir, Türkiye, 2001.
  • Çağatay, İ. H. ve Güzeldağ, S., Yeni Deprem Yönetmeliği SAP2000N Uygulamaları, Birsen yayınları, Adana, Türkiye, 2002.
  • Doğan, M., Kıraç, N., ve Gönen, H., Soft-Storey Behaviour in an Earthquake and Samples of İzmit-Düzce, ECAS Uluslarararası Yapı ve Deprem Mühendisliği Sempozyumu, ODTÜ, Ankara, 14 Ekim 2002.
  • Doğan, M., Ünlüoğlu, E. ve Özbaşaran, H., Earthquake failures of cantilever projections buildings, Engineering Failure Analysis, 14, 8, 1458- 1465, 2007.
  • Dowrick, D.J., Earthquake Resistant Design for Engineers and Architects, John Wiley & Sons, Chichester, A.B.D., 1987.
  • Duggal, S.K. - Earthquake Resistant Design of Structures-Oxford University Press (2007)
  • Ersoy, U., Binaların Mimarisinin ve Taşıyıcı Sisteminin Deprem Dayanımına Etkisi, Deprem güvenli konut sempozyumu, ODTÜ, Ankara, 65-77, 1999.
  • JASO (Japan Institute of Architects and Japan Aseismic Safety Organization), Earthquake-resistant Building Design for Architects, Revised edition, 2012.
  • TBDY (Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği)., Resmi Gazete No. 30364, 2018.
  • Tezcan, S., Depreme Dayanıklı Tasarım için Bir Mimarın Seyir Defteri, Türk Deprem Vakfı İstanbul, Türkiye, 1998.
  • Taranath, B. S., Wind and Earthquake Resistant Buildings_ Sturctural Analysis and Design, CRC Pre.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Çevresel Etki Değerlendirmesi
Bölüm Retracted / Makale Geri Çekme
Yazarlar

Ülkü Şimşek Şengül

Erken Görünüm Tarihi 30 Haziran 2024
Yayımlanma Tarihi
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 1

TÜRKAV Kamu Yönetimi Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.