Hayvansal protein kaynaklı gıdalar,
gerek zihinsel gerekse bedensel gelişimde, dengeli beslenme için oldukça önem
arz etmektedir. Gelişmiş ülkelerin beslenme desenlerinde hayvansal kaynaklı
gıdalar ağırlıkta iken, FAO’ya göre Türkiye’de tahıl ve tahıl ürünleri en çok
tüketilen gıda grupları içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’de kişi
başına tüketilen 26 gr hayvansal proteinin %35’i etten sağlanmaktadır. Bu
tüketim düzeyi ile Türkiye, hayvansal kaynaklı tüketim bakımından dünya ile
kıyaslandığında oldukça geride kalmaktadır. Hayvansal kaynaklı proteinlerin
başında kırmızı et, tavuk eti ve özellikle sindirimi daha kolay, kalp
hastalıklarının azalmasına yardımcı olan, omega-3 içeren balık eti gelmektedir.
Bu araştırmada, TRA1 bölgesinde yer alan Erzurum, Erzincan ve Bayburt
illerindeki hanelerin tüketim eğilimleri belirlenerek dengeli ve kaliteli
beslenme açısından bölgenin mevcut durumu ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Toplamda 400 hane ile yüzyüze görüşmeler yapılarak mevcut tüketim deseni
hakkında bilgi toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; üç et çeşidini
tüketenlerin oranı Erzincan’da %70, Bayburt’ta %63,8 ve Erzurum’da %54,3 olarak
elde edilmiştir. Tüketenlerin içeresinde en yüksek tavuk eti tüketim oranı
(%35) Erzurum’da iken bunu sırasıyla Erzincan (%20,3) ve Bayburt (%6,7) takip
etmiştir. Kırmızı et ve balıketi tüketim oranları her üç ilde de birbirine
yakın oranda bulunmuştur.
Animal protein-based diet
is very important for balanced nutrition, both mentally and physically.
Nutrition patterns of the developed countries, while in the foods of animal
origin according to the FAO cereals and cereal products in Turkey ranks first
in the most consumed food groups. In Turkey, 26 grams consumed animal
protein per capita is provided 35% of from the meat. With this amount Turkey is
behind the world regarding animal protein consumption. Animal-derived proteins
include red meat, chicken meat and fish that contains omega3, which are easier
to digest and help reduce heart disease. In this research, the consumption
trends of households in the region have been determined and the current
situation of the region tried to be determined in terms of balanced and high
quality nutrition. In total 400 households have been interviewed to collect the
data in TRA1 region which consists of Erzurum, Erzincan and Bayburt provinces.
The proportion of those consuming three types of meat was 70% in Erzincan,
63.8% in Bayburt and 54.3% in Erzurum. The highest consumption of poultry (35%)
was followed by Erzincan (20.3%) and Bayburt (6.7%), respectively. Red meat and
fish consumption rates were found in a similar ratio in all three provinces.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 22, 2019 |
Submission Date | October 22, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |