Bu araştırma Orta Anadolu Masifinin bir parçası olan
Kırşehir ilinin merkez ilçesine bağlı Saraycık köyünde yürütülmüştür. Alan
topraklarının fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bitki besin maddesi
içeriklerini tespit etmek amacıyla arpa, buğday, nohut, kavun-karpuz tarımı
yapılan 36 noktadan 0-30 cm derinliklerinden toprak örnekleri alınmıştır.
Çalışma alanı
topraklarının tekstürü kumlu tın, pH’sı 7.04-8.16 aralığında ve ortalama 7.77
olarak bulunmuş ve hafif alkalindir. Topraklarda tuzluluk problemi olmayıp,
organik madde içeriği %1.22-3.34 aralığında ve ortalama %2.32 olarak orta
seviyede, toplam kireç içeriği %1.50-24.41 aralığında ve ortalama %12.24 olarak
orta derecede kireçli bulunmuştur. Alandaki yeterli ve
noksan bulunan makro ve mikro besin elementi içeren alanlar tespit edilmiş ve
istatistiki analizler sonucunda parametrelerin birbiri ile olan ilişkileri
incelenmiştir. Sonuç olarak; toprakların 4.31-23.02 kg da-1 P2O5 aralığında
ve ortalama 8.06 kg da-1 P2O5 olduğu
orta seviyede fosfor içerdiği, potasyum (K2O)
miktarı 80.62-459.80 kg da-1 aralığında ve ortalama 181.70 kg da-1,
magnezyum (Mg) miktarı %0.018-0.333 aralığında ve ortalama %0.063, kalsiyum
(Ca) miktarı %0.425-3.475 aralığında ve ortalama %0.953 olarak topraklarda
yeterli seviyede bazı makro bitki besin elementi olduğu bulunmuştur. Tarım
topraklarının bazı mikro besin elementlerinden bakır (Cu) miktarı 0.61-1.89 mg
kg-1 aralığında ve ortalama 1.09 mg kg-1 olarak yeterli
düzeyde bulunurken, mangan (Mn) miktarı 0.32-5.73 mg kg-1 aralığında
ve ortalama 2.77 mg kg-1, alınabilir çinko (Zn) içeriği 0.13-0.77 mg
kg-1 aralığında ve ortalama 0.37 mg kg-1 ve demir (Fe)
içeriği 0.24-0.97 mg kg-1 aralığında ve ortalama 0.46 mg kg-1
olarak topraklarda düşük seviyede tespit edilmiştir.
Bu çalışma Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından ZRT. A4. 18. 010 nolu proje olarak desteklenmiş ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında yürütülmüştür.
This
study of Central Anatolia Massif connected to the central district of Kırsehir,
which is part of the village was carried out in Saraycik. In order to determine
the physical and chemical properties and plant nutrient contents of the field
soils, soil samples were taken from 0-30 cm depths from 36 points where barley,
wheat, chickpea, melon and watermelon were cultivated. The texture of the soil
in the study area is sandy loam, pH is in the range of 7.04-8.16 and is found
to be 7.77 on average and is slightly alkaline. There was no salinity problem
in the soils and the organic matter content was found to be moderate in the
range of 1.22-3.33 % and average of 2.32 %, total lime content in the range of
1.50-24.41 % and average of 12.24 %. Adequate and deficient macro and micro
nutrient points were determined in the field and the relationships between the
parameters were examined as a result of statistical analysis. As a result; the
soil is in the range of 4.31-23.02 kg da-1 P2O5,
the average is 8.06 kg da-1 P2O5 and it
contains moderate phosphorus, the amount of potassium (K2O) in the
range of 80.62-459.80 kg da-1 and an average of 181.70 kg da-1,
the amount of magnesium (Mg) in the range of 0.018-0.333 % and the average of
0.063 %, the amount of calcium (Ca) in the range of 0.425-3.475% and the
average of 0.953%, it was found that there is sufficient macro plant nutrients
in soils. While the amount of copper (Cu) from some micro nutrients of
agricultural soils is between 0.61-1.89 mg kg-1 and 1.09 mg kg-1
is sufficient in average, the amount of manganese (Mn) is in the range of
0.32-5.73 mg kg-1 and 2.77 mg kg-1 on average, the zinc
(Zn) content is in the range of 0.13-0.77 mg kg-1 and the average is
0.37 mg kg-1 and the iron (Fe) content is 0.24-0.97 mg kg-1
in the range and average of 0.46 mg kg-1 was found to be low in the
soil.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2019 |
Submission Date | March 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |