Royal jelly (RJ) is the special nutriment of the larva of queen honeybee (Apis mellifera) which is composed of several bioactive substances that include amino acids, proteins, carbohydrates, lipids, mineral salts, and vitamins. The content of RJ varies depending on genotype of the bees according to the flora species and climatic conditions and this affects biological activities of RJ. In recent years, literature has perceived an exponential growth in amount of drug (antibiotic)-resistant pathogenic bacteria. The main reasons of growing antibiotic resistance might be credited to the abuse of the antibiotic usage demonstrating prominence of examining other choices other than the communal antibiotics, such as bee products), to avoid a additional build-up in antibiotic resistance. To our knowledge, chemical content and antimicrobial activity of Bingol RJ (BRJ) has not been investigated to date. Therefore, the purpose of this study was to study composition and antimicrobial activities of BRJ. The results demonstrated that BRJ contains major flavonoids and phenolics such as apigenin, quercetin, naringenin, gallic acid, caffeic acid that contribute antimicrobial and antioxidant properties of BRJ. We have also shown that there are some middle and short chain fatty acids that include Linoleic acid and Propionic acid. BRJ also contain majority of trace elements and mineral. In addition to chemical content, antimicrobial activity of BRJ was also investigated towards pathogens. BRJ showed antimicrobial activity against Salmonella typhimurium (8.64 mm), Escherichia coli (9.1 mm) and Staphylococcus aureus (10.73 mm).
This study was financially supported by Presidency of The Republic of Turkey Strategy and Budget Presidency (Former Development Ministry), coordinated by Council of Higher Education and organized by The Scientific Research Projects Coordination Unit of Bingol University (Project Number: 2017K124000-BÜBAP-PİKOM-Arı.2018.001).
Arı sütü (AS), amino asitler, proteinler, karbohidratlar, lipitler, mineral tuzları ve vitaminleri içeren çeşitli biyoaktif maddelerden oluşan kraliçe bal arısı larvalarının (Apis mellifera) özel besleyicisidir. AS içeriği, flora türlerine ve iklim koşullarına göre arıların genotipine bağlı olarak değişir ve bu, AS'nin biyolojik aktivitelerini etkiler. Son yıllarda, literatürde ilaca (antibiyotik) dirençli patojenik bakteri miktarında aşırı miktarda artışa rastlanmaktadır. Antibiyotik direncinin artmasının ana nedenleri, antibiyotik kullanımının kötüye kullanılmasına bağlı olabilir. Bu durum antibiyotik direncinde ek bir birikmeyi önlemek için arı ürünleri gibi antibiyotik özellik taşıyan maddelerin diğer seçenekler olarak incelenmesinin önemini ortaya koymaktadır. Bingol AS'nin (BAS) kimyasal içeriği ve antimikrobiyal aktivitesi bugüne kadar araştırılmamıştır. Bu çalışma ile BAS’ın içeriği ve antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Sonuçlar BAS’ın, antimikrobial ve antioksidan özelliklerine katkıda bulunan apigenin, quercetin, naringenin, gallik asit, kafeik asit gibi majör flavonoidler ve fenolikler içerdiğini göstermiştir. Aynı zamanda BAS’ın içeriğinde linoleik asit ve propionik asit gibi bazı orta ve kısa zincirli yağ asitlerinin varlığı da gösterilmiştir. BAS ayrıca eser elementlerin ve mineralin birçoğunu içermektedir. Kimyasal içeriğe ek olarak, BAS’ın antimikrobiyal aktivitesi de patojenlere karşı araştırılmış ve Salmonella typhimurium (8.64 mm), Escherichia coli (9.1 mm) ve Staphylococcus aureus'a (10.73 mm) karşı antimikrobiyal aktivite göstermiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 17 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |